vilken idé ska man starta med?

125
1
Har så många idéer så jag vet inte vad jag ska göra.  :o

Har dock 3 som jag känner att samtliga kan bli mycket hållbara, fast då bör man ju satsa på ett för att få det att fungera.

Hur ska man veta vilken idé man ska spinna vidare på?

Ska jag börja med den som kostar minst att starta, och sedan starta ett nytt när jag fått in tillräckligt med pengar?

Vet vilken jag verkligen vill jobba med, men där krävs stort kapital, så kanske man kan få in det genom det första alternativet till att börja med, och sedan försöka slå ihop det företaget med den andra idén?
Eller lägga ner företag 1 när jag fått ihop pengar till företag 2?

Vilket verkar klokast?

Det här lät säkert jättesvamligt, men det bjuder jag på.  :mrgreen:
1616
4
Se till att du i din verksamhetsbeskrivning täcker alla tre delarna. Då slipper du skapa nya företag för varje idé, om det inte är ett mål.[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
125
1
just det, så kan man ju kanske också göra.  :mrgreen:[br][br]Fast då får jag nog ta en ny funderare kring företagsnamnet, så alla olika delar täcks in.[br][br]Kan bli en intressant fundering det här.  :mrgreen:
1616
4
Ett påhittat företagsnamn kan vara bra i sådant sammanhang så man inte målar in sig i ett hörn. Dessutom ger det större möjlighet till att stärka företagets namn och personliga identitet om det tilltalar målgruppen.[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
85
Börja med den idé som roligast, så att du vaknar av dig själv kl 7 varje morgon bara för att du längtar efter att jobba med din idé :) Tänk också på vilken idé som har störst möjligheter men samtidigt är realistik.
125
1
RasmusBoye - tror nästan det får bli så, eller... alla är ju lika roliga för min del, så jag tror jag kommer börja med det billigaste att dra igång..[br][br]Har funderat på om jag kan slå ihop alla 3 idéer till 1, men det går verkligen inte. Får ihop 2 av idéerna, men den 3:e passar inte ihop med dessa.[br][br]Men den som inte går in någonstans är däremot utmärkt att börja med.  :)[br][br]Så nu är det bara startkapital som ska sparas ihop.  :D
822
48
[quote author=The Dreamer link=topic=2921.msg12634#msg12634 date=1191412681][br]Har så många idéer så jag vet inte vad jag ska göra.  :o[br][br]Har dock 3 som jag känner att samtliga kan bli mycket hållbara, fast då bör man ju satsa på ett för att få det att fungera.[br][br]Hur ska man veta vilken idé man ska spinna vidare på?[br][br]Ska jag börja med den som kostar minst att starta, och sedan starta ett nytt när jag fått in tillräckligt med pengar?[br][br]Vet vilken jag verkligen vill jobba med, men där krävs stort kapital, så kanske man kan få in det genom det första alternativet till att börja med, och sedan försöka slå ihop det företaget med den andra idén?[br]Eller lägga ner företag 1 när jag fått ihop pengar till företag 2?[br][br]Vilket verkar klokast?[br][br]Det här lät säkert jättesvamligt, men det bjuder jag på.  :mrgreen:[br][/quote][br][br]Jag håller med RasmusBoye, gör den du brinner mest för![br]Även om den kostar mest pengar så går det alltid att lösa med kreativitet och genom samarbeten med andra. Kanske en delägare till eller om du arbetar fram en affärsplan så kan du ta den till en affärsängel eller ett riskkapitalbolag.[br][br]Du kan även ansöka om bidrag via Almi, Eu eller någon annan organisation som hjälper till med det.[br][br]Jag blir nyfiken på din idé!  ;D[br][br]Något du kan dela med dig av utan att berätta för mycket?
125
1
Patrik - får se hur det blir, just nu kan jag fortfarande vackla emellan dem. Har i alla fall börja titta närmare på hur man kan göra med den ena av dem, och det ser ljust ut i alla fall.  :D[br][br]Den första (som antagligen kommer bli den första) kommer bli en internetbutik inriktad på en särskild målgrupp, där jag kommer sälja saker som är snudd på omöjliga att gå tag på här i Sverige (har egen erfarenhet där  :)  )[br][br]Den andra (där jag slagit ihop 2 ) handlar om en slags bokbutik (både "verklig" och på nätet) med en liten tvist, och även en tidning är inblandad där. (därav att jag först tänkte göra 2 företag av det).[br][br]När det gäller företag 1 har ekonomidelen börjat lösa sig, har insett att det inte behöver bli så dyrt som jag trodde, och kommer nog kunna spara ihop det som behövs inom 3 år.[br]Känns lite avlägset, men samtidigt även bra, då man hinner kika vidare på alternativ och kolla av marknaden lite.  :)
1616
4
Oj nu ringde några igenkännande klockor.[br][br]Ja det finns vissa risker med att baka in allt under en och samma verksamhet. Ordfront var med om detta för inte så länge sedan vad gällde sammanslagningen av bokutgivning med deras tidningsutgivning. Dock verkar det lösa sig men det får framtiden vissa om.[br][br]http://www.ordfront.se/ForeningenOrdfront/Nyheter/rekodelagare.aspx[br][br][br]Fins säkert mer att läsa om det på deras webbsda då de offentligt gått ut med det mesta.[br]
Må väl!
125
1
Mojo - jo, även mycket därför jag tror det bästa är om att jag startar med företag 1. Har ju aldrig heller haft eget företag, så då är det väl bäst om man inte gör allt så krångligt från början.  :D[br][br]Tror även mer på idén med företag 1, då den marknaden visserligen har hög konkurrens, men inte lika hård som den är inom bok- och tidningsmarknaden.[br][br]Kan ju vara dumt att som nybörjare att ta sig vatten över huvudet på en gång.
85
[quote author=Patrik link=topic=2921.msg12645#msg12645 date=1191435508][br]Du kan även ansöka om bidrag via Almi, Eu eller någon annan organisation som hjälper till med det.[br][br][/quote][br][br]Vad för bidrag kan man få av Eu som nyföretagare?  :)
1616
4
Mest bidrag som rör företagande över gränserna :-D
Må väl!
1616
4
Men en god tanke är att det inte är bidragen man ska leva på  :-[[br][br]I alla fall om man ska vara realistisk. Snarare att se det som möjligheten för ett utökat stöd kan finnas där. [br]Tyvärr är oftast bidragen förenade med krav.
Må väl!
2360
37
När det gäller företagsgrenar kan du skriva A4 sida upp och ner så mycket du orkar, ta med allt du kan tänkas hålla på med i framtiden. Har du sedan minimala kostnader så är det ett plus. Man kan ha underskott ett flertal år, men kommer att få en förfrågan vad man levt på från skv. så det kan vara bra att ha en förklaring skriven  för ett sådant år för sin egen skull. Vid start av företag är rådgivning är kostnad innan företaget kommit igång avdragsgillt även moms. Många vill ha rådgivning senare, eller snarare rätta till allt som blev galet, vilket kan bli både dyrt och krångligt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
822
48
Spännande och roligt att det ser ljust ut!  :)[br][br][quote]Vad för bidrag kan man få av Eu som nyföretagare?[/quote][br]Det finns en massa Eu-bidrag att ansöka om.[br]Det finns företag som jobbar med att ta reda på vilka bidrag man kan söka och det kostar runt 10 000kr bara för att titta på vilka bidrag som kan passa. Nu är det inte helt oväntat affärsidéer med tanke på miljön i ropet. [br]Det finns vissa potter inom olika områden som t ex IT och miljö och det som är kännt är att Sverige är mycket dåliga på att ansöka.[br][br]Visst ska man inte bygga sitt företag efter bidraget men det är helt rätt att kolla upp det. Kanske Almi eller Nutek vet mer utan att man behöver betala pengar. Har faktiskt inte kollat upp det.
24
Jag håller med Patrik, du skall börja med den du känner mest för. Jag tror också du skall se företagandet som en resa, när du väl sätter igång kommer du träffa människor som tillför nya saker till ditt liv och dina perspektiv kommer att ändras. Du kommer få massor med nya ideer när du sätter igång och om du jobbar på så har du rätt vad det är genomfört ngt![br][br]vad jag menar är att du skall inte stirra dig blind på ideerna utan se helheten på ditt liv och vad du gör. Oftast är det så att resan är målet!
/Rudolf
www.disruptive.nu
En blogg om riskkapital, entrepenörskap och webb 2.0
822
48
[quote author=Rudolf link=topic=2921.msg13017#msg13017 date=1192356137][br]Jag tror också du skall se företagandet som en resa, när du väl sätter igång kommer du träffa människor som tillför nya saker till ditt liv och dina perspektiv kommer att ändras. Du kommer få massor med nya ideer när du sätter igång och om du jobbar på så har du rätt vad det är genomfört ngt![br][br]vad jag menar är att du skall inte stirra dig blind på ideerna utan se helheten på ditt liv och vad du gör. Oftast är det så att resan är målet![br][/quote][br][br] :bravo[br][br]En sådan inställning tror jag alltid är =  :winner
2360
37
Det finns inget mål i företagande endast en trevlig resa. Ibland gasar man föratt man vill ha lite nytt, föratt sedan bromsa och börja något nytt, Jag har gjort det ett antal gånger och det är stimulerande, Naturligtvis är tidigare avtal viktiga och ska följas. Man får då även lite distans med vad man gjorde tidigare. Men nu talar jag om ett perspektiv på ca 50 år som företagsledare och företagare.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
119
[quote="lars arenander" post=43093]Men nu talar jag om ett perspektiv på ca 50 år som företagsledare och företagare.[/quote] I ett 50-årsperspektiv är ju en 5 år gammal tråd rätt så ny ändå. :)
peterkorkala.se - godis24.se, japanfakta.se, faktabank.se. Håller på att starta upp e-handel på godis24.se
338
25
[quote="lars arenander" post=43093]Det finns inget mål i företagande endast en trevlig resa. Ibland gasar man föratt man vill ha lite nytt, föratt sedan bromsa och börja något nytt, Jag har gjort det ett antal gånger och det är stimulerande, Naturligtvis är tidigare avtal viktiga och ska följas. Man får då även lite distans med vad man gjorde tidigare. Men nu talar jag om ett perspektiv på ca 50 år som företagsledare och företagare.[/quote] Det finns lika många mål i företagande som det finns företagare skulle jag tro :) Jag läser mycket i detta forum för att det lär mig mycket. Du berättar hela tiden om hur lång erfarenhet du har Lars. Är det så viktigt? Förtroende för dina inlägg riskerar nämligen minska. Själv tänker jag varför han hela tiden måste påpeka detta. Är sanningen en annan, finns risken att någon annan tänker. Bara en tanke från min inte fullt så långa företagarkarriär :)
2360
37
Janeo du har helt rätt, inte behöver tag tala om tidsaspekten . Det var något som hände på ett inlägg för mycket länge sedan där man påpekade motsatsen och att det inte gällde nu. Så fortsättningsvis får vi hoppas att den info jag ger år rådande fortfarande. Du ser Janeo man lär sig alltid något nytt. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.