Videofoto/Stillbildsfoto/Redigering

64
Jag har jobbat ett tag som frilansfotograf inom stillbild och video samt redigering och har kunnat leva på det ca 4 år nu. Problemet har dock legat i att jag med A-skatt alltid haft problema att få tillräckligt med uppdrag.

Om jag redan har teknik och arbetar aktivt men behöver F-skatt för att kunna fakturera kunder som inte kan anställa mig under A-skatt, vad behöver jag då göra för att starta min firma utan att behöva låta allt bli för komplicerat? Det enda jag behöver är F-skatt och möjligheten att dra av moms samt bokföra, vilket jag nog anser mig klara av (även om jag inte är 100% insatt i alla uträkningar).
Faktura PDF:en som man kan hitta här är utmärkt och har gjort att jag kunnat lagt den biten åt sidan. Bokföring och annat håller jag på att läsa vidare om.

Hur som helst så känner jag att allt jag läser alltid startar innan man ens vet vad man ska jobba med. Eftersom jag redan jobbat i 4 år med det jag gör så känner jag mig överöst med onödig info. Har kunder som står och trampar vatten i väntan på att jag dragit igång F-skatten...

Måste det vara så komplicerat?


Vad jag räknat ut så behöver jag göra detta:

1. Starta ett företagskonto (för alla som betalar fakturor och alla mina betalningar inom företaget)

2. Anmäla F-skatt

3. Momsregistrera

4. Ordna bokföringsmall (Firman är inte stor så jag behöver nog inte bokföringsprogam)

5. Preliminär företagsdeklaration (Som jag inte vet hur, eftersom jag inte har siffror jag kan förutspå. Företaget är ett tjänsteföretag och kan variera stort; har ingen preliminär omstättningssiffra)

6. Marknadsföra (hemsida och sånt stuff)

---
Funderade på att gå igenom www.foretagsregistrering.se


Hur som helst så vet jag inte hur "redo" jag är och om det bara handlar om att jag behöver komma igång och lära mig processen medan jag arbetar.
Samtidigt vill man ju inte riskera att göra fel och åka på ekonomisk chock under nästa deklaration.
2066
2
Det behöver inte vara speciellt komplicerat. Tycker du har fått med de största bitarna du behöver tänka på. Mitt råd är att ta kontakt med någon lokal bokföringsbyrå och be dem hjälpa dig med att starta upp det hela och få in lite rutiner. Att få fram rimliga siffror för preliminärskatt, och sedan följa upp det efter några månader och se till så det stämmer, just för att du inte ska få en chock i slutet av året.[br][br]Lyckades inte tolka om det var någon specifik fråga du hade, men du är välkommen att fråga på om du kommer på något du undrar över.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
64
Frågan var väl "Måste det vara så komplicerat?"  :)[br][br]Finns det någon lista över bokföringsbyråer i landet? Eller kan man söka dem genom Eniro?[br]Bör jag starta genom "företagsregistrering.se"? Man får betala en liten summa, men då sköter de uppstarten istället för en själv. [br][br]Trots att det är en liten firma så känner jag att det kan behövas en revisor som går igenom bokföringen vid årets slut. Hur mycket kostar en revisor för en kort check varje år?[br][br]Har nog ton med frågor, men nöjer mig för nu  :)
2066
2
Eniro borde fungera. Om du har någon bekant som har företag, fråga dem om de kan rekommendera någon. Tror inte företagsregistrering.se tar något "betalt", det bör bara vara den faktiska registreringskostnaden du betalar.[br]Kostnader beror helt på hur mycket tid någon behöver lägga ner, en del kan ha ett fast pris för att hjälpa mindre företag de har som kunder. En vild gissning är att det bör gå att få in lite hjälp att komma igång samt genomgång vid deklaration för runt 3-6000. Förklara för de du funderar på att anlita vad du vill ha hjälp med och fråga vad det skulle kosta.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
758
1
Du kan vara igång redan i morgon :D[br]www.bolagsbolaget.se [br][br]www.bolagskraft.se[br]
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
2360
37
Jag ser att du har bråttom men kan du vänta till efter 1 juli kan du förlänga fösta verksamhetsåret till 18 månander som är max. Att ta med lite mer vid registrering som du tycker är trevligt. Det kan vara bra vid framtida behov utan att man direkt behöver hålla på med det nu.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
64
Hur menar du förlänga första verksamhetsåret? Vad är det för bestämmelser som träder i kraft efter den 1 juli? Vad är det för fördelar? Handlar det om avdrag för teknik och materiell?
2360
37
Det att förlänga ett år har funnits med länge. En så enkel sak som att du behöver inte redovisa i slutet av detta år. Strömmen av pengar som ev. kommer in kan du kanske investera  under nästa år och minska ev. vinst. andra får berätta lite mer.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
64
Jag behöver nog starta mitt företag ganska snart och börja marknadsföra mig, annars blir det fattigt.[br][br]När det gäller företagskonto i en enskild firma, behövs verkligen det? Om ekonomin egentligen inte skiljer sig mellan vad som är privat och vad som är företag handlar det väl endast om att separera kvitton i bokföringen?[br]Eller är det rekommenderat att ha ett annat bankkort och konto för företagets ekonomi?[br]Jag blir aldrig riktigt klok på det där med att man "tar ut lön till sig själv" från företagskontot, när det samtidigt beskrivs att det egentligen inte finns någon skillnad på privatekonomi och företagsekonomi.[br][br]Sen glömde jag beskriva att det är F/A-skatt som jag söker. Ibland lönar det sig mer med A-skatt, men jag behöver F-skatt vid uppdrag utanför större aktörer.[br][br]Om man sen börjar plugga och gör det i tre års tid utan någon tid till uppdrag, vad gör man då med företaget? Lägger man det "på is" eller behöver man endast bokföra de 0 kronor man omsatt under året. Vad händer då vid deklaration?[br][br]Sen det där med att förlänga räkenskapsåret; min omsättning varierar extremt mycket och därför kan den preliminära skatten vara helt fel efter första räkenskapsåret.[br]Finns det risk att man åker på stor restskatt om man förlänger första året?
2360
37
Du tycks vara insatt i farhågorna, vinst första året då vill man gärna ha skatt nästa år med andra ord 2009, å andra sidan skulle omsättningen inte vara så hög nästa år är det risk att det kallas hobbverksamhet och man avskriver företaget. Så tycker kammarrätten och regeringsrätten håller med.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
64
Så man får inte vara låginkomsttagande företagare? Inte ens när F-skatten i stort sätt är ett måste inom yrkesområdet. Har inte kammarrätten och regeringsrätten några hobbys att hålla på med istället?  :vissla[br][br]Om vi säger att jag har en hög omsättning i år och skatten bedöms efter det, om då nästa år går sämre och omsättningen inte är stor, vad händer då med skatten vid deklaration året därpå? Och hur blir det omvända?[br]Eftersom jag arbetar med tjänster så består utgifter av ny teknik, band/CD/DVD media som förbrukningsvara och möjligen resekostnader. Allt detta bör jag kunna dra av, eller åtminstone dra av moms.[br]"Försäljning" alltså kundens DVD ingår i tjänstepriset, men samtidigt så kan det hända att jag säljer bilder, vilket kan tänkas vara försäljning om än inte av fysisk vara utan digital.[br][br]Alltså, ett uppdrag kan bestå av att man inte varken gör inköp eller säljer, enbart en tjänst som skickas digitalt. [br][br]Det är mycket info som rör företagande där man säljer en produkt som fysik vara och där man behöver kontinuerligt inköp för sin verksamhet. Jag har dock haft samma teknik i 5 år och aldrig behövt göra mer inköp än DVD och Band som kunden kan behöva.[br]Däremot så blir det mer och mer digitalt och fotojobb skickar jag online, vilket gör att det inte finns någon form av utgift för ett sådant arbete (om än resor).[br][br]Tekniken jag använder används även privat, men de är ett måste för mitt yrke.[br][br]Är lite vilsen inom vad som egentligen rör mig och mitt yrke när det gäller framförallt momsavdrag men även hur jag går tillväga för att räkna och fördela eknomin under bokföring och fakturering. [br]Hittils har jag tänkt att om jag tar 200kr i timmen (a-skatt) så lägger jag på 25% moms, men sen finns någon form av schablontillägg som jag inte riktigt samlat tankarna kring.[br]- att man ska lägga till ytterliggare 30% så det blir 200 +25% +30%.[br]Hur räknar jag ut ekonomin så jag fakturerar rätt och bokför rätt?
2360
37
Du fick mina sista ekonomiska tips. Jag slutar med ekonomisk rådgivning och vad myndigheter gör och inte gör till mångas glädje har jag förstått.  Behöver ni tolkning eller översättning mellan svenska och lettiska finns vi till hands.  Nu ska jag arbeta med att få boken färdig.[br]Slut.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2066
2
Det var många frågor och funderingar, ska se om jag kan svara på något i alla fall.[br]Med F-skatt betalar du in din egen skatt (samma som om du var anställd), samt att du betalar egenavgifter (det som arbetsgivaren betalar som arbetsgivaravgift när du är anställd) - det är där de 30%'en kommer ifrån. Som överslagsräkning brukar sägas att du får kvar 50% av beloppet utan moms efter att all skatt är betald.[br]Ex: Du fakturerar kund 400:-/timme[br]-80:- moms[br]-160:- div skatter[br]Kvar: 160:- till dig/företaget.[br][br]Ja, du bör absolut ha ett eget bankkonto för företaget. Det underlättar att hålla ekonomin så separerad som möjligt.[br][br]Du bör hålla isär företagets utrustning och det du använder privat. Om du köper saker på företaget som du använder privat ses det som en förmån och skall beskattas.[br][br]Att det inte finns utgifter för ett arbete är ju bara positivt - mer pengar till dig.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
64
Tack för uträkningen![br][br]Det jag använder privat använder jag professionellt på det sätt att när jag gör något privat med min utrustning så handlar det om att jag som konstnär utvidgar mina kunskaper inom området. T.ex. köper jag en ny kamera så kanske jag tar massor av bilder privat för att lära mig utrustningen och utveckla mitt bildsinne.[br]Konstnärsdelen av mitt yrke gör ju att man inte kan särskilja på privat och företag då de är likställda med enda skillnaden att jag gör specificerade uppdrag ibland och har full kreativ frihet i andra fall. Ibland kanske jag använder utrustningen privat för att prova nya sätt att arbeta som senare kan tänkas användas under ett uppdrag.[br][br]Så, rent logiskt borde jag kunna dra av utrustningen på företaget, precis som vissa använder bil privat men även inom yrket.[br][br]Bör jag starta företagskontot innan jag registrerat företaget?
2066
2
Då använder du inte utrustningen privat :) Om syftet är att utbilda dig inom det ditt företag sysslar med. Det finns naturligtvis, som alltid, utrymme för en viss tolkning, men så länge det inte är för att dra nytta av företaget utan tvärs om skulle jag (personligen) anse det helt ok.[br]Om du däremot tar 2000 bilder som hamnar i det privata fotoalbumet, och använder kameran till 1 bild för företaget kanske det blir svårt att motivera.[br][br]Det är enklast att starta företaget först, så du har det registrerat när du går till banken (de fixar ett konto på en timma eller så).
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
355
1
[quote author=Glazarus link=topic=3850.msg18031#msg18031 date=1210000466][br][br]Är lite vilsen inom vad som egentligen rör mig och mitt yrke när det gäller framförallt momsavdrag men även hur jag går tillväga för att räkna och fördela eknomin under bokföring och fakturering. [br]Hittils har jag tänkt att om jag tar 200kr i timmen (a-skatt) så lägger jag på 25% moms, men sen finns någon form av schablontillägg som jag inte riktigt samlat tankarna kring.[br]- att man ska lägga till ytterliggare 30% så det blir 200 +25% +30%.[br]Hur räknar jag ut ekonomin så jag fakturerar rätt och bokför rätt?[br][/quote][br]Hejsan Lazarus. Jag har själv drivit egen firma med all bokföring, papper, fakturor o.s.v.[br]Upptäckte att jag snart ägnade mer tid åt detta än med arbete. Jag valde därför att hyra en arbetsgivare som tar hand om alla dessa bitarna.[br]Just nu har jag en fast anställning samtidigt som jag arbetar med egen verksamhet vid sidan om och skriver fakturor via www.bolagskraft.se [br]Fördelen med detta är att jag kan skicka in kvitton på kostnader här och får sedan ut detta i reda pengar. Då min verksamhet handlar mycket om kostnader för webbhotell, datorer, kommunikation, resor och program passar detta alldesles utmärkt för mig.[br]Tycker även detta ger en hel del kunskap innan jag anlitar en person för bokföring.[br]Sedan detta med vad du skall ta betalt. Du måste hålla koll på dina utgifter för att utföra ett arbete. Kom ihåg att det kostar resor, utbildning, böcker och mycket annat för att kunna utföra tjänster.
64
Nu har jag arbetat fram en hemsida för mig och mitt företag (har dock inte dragit igång företaget ännu). Hade först en detaljerad prislista, men efter tips från andra fotografer i branchen så tog jag bort dem (men behöll information).[br][br]www.constantproduction.se[br][br]Ge gärna synpunkter
70
[quote author=Glazarus link=topic=3850.msg19093#msg19093 date=1216048554]Hade först en detaljerad prislista, men efter tips från andra fotografer i branchen så tog jag bort dem /quote][br][br]Trist. Jag tycker att det bästa man som kund kan få är raka rör angående priset.[br][br]Sedan kan jag på en sida läsa: "Om ni är intresserade av vad jag tidigare jobbat med så kan ni se utdrag ur filmer eller mina stillbilder i galleriet."... Men jag hittar ingen länk till detta galleri? Är det foto, film, eller något annat i menyn?
Kent Kumpula
Uppsala Bildteknik AB
www.uppsalabildteknik.com
64
Priserna varierar för mycket för att man ska kunna ha raka rör. Det är inte en produkt man säljer utan en tjänst som varierar mycket beroende på vad det är för slags jobb. När man sedan gör så många olika typer av jobb så resulterar det i en prislista som är millång eftersom man måste räkna in alla variabler. Bättre att ha kortfattad info och sedan tar man priset vid diskussion med kunden.[br][br]Sen jobbar jag mest med företag som teatrar etc. och de ogillar fasta priser. De vill kunna förhandla. Privatkunder kan läsa BLF eller svenska fotografers förbund angående prissättning. Finns knappt någon fotograf som har priser upplagda, om de inte enbart är t.ex. bröllopsfotografer.[br][br]Galleriet finns under fotosidan. Knappen "Öppna galleri".
2066
2
Det som brukar redovisas är kanske pris/timma och pris/dag?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
64
Det är inte så vanligt. Uppdrag varierar i sådan stor utstreckning att det inte är hållbart.[br]Företag vill t.ex. förhandla pris, de vill oftast inte ha låsta siffror. Man kan också debitera större summor om det rör företag i miljardomsättningsklassen. Skulle man då ha samma pris för en privatkund som behöver porträttfoto så blir det bara fel. Man debiterar efter vilken typ av arbete det är. [br]Dock har BLF bra referenser och alla kunder som inte har läst deras guide innan de hyr fotograf kommer förmodligen bara tycka alla är för dyra och inte förstå varför.[br][br]Men jag kanske ska ta och länka till BLF från köpinfosidan.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.