E-bok - affärsidé / Undersökning

4
Hej!

Jag har(precis som de flesta här) en affärsidé som jag skulle vilja ha lite feedback på.

Föreställ er följande:

En hemsida, utseendemässigt ganska neutral, men ändå attraktiv. Utseendemässigt som en bok kanske. Den ska vara simpel men stilren, någon enstaka flash design.
Själva grundidén i det jag för tillfället kallar för "E-bok"/"E-book" är att idén bygger på funktionen av ett kedjebrev.
Alltså, Vi säger att bokens(den vi börjar med) "röda tråd" handlar om en 16åring tjej, etc. Karin.
Och så finns det textrader i "fliken där själva E'boken skall finnas"


FLIK A:
--------
1 En solig sommar i mitten av Juli (person1 skrev)
2 åkte Karin en sväng till sin pappa i Småland(person2 skrev)
3.......osv.

Förstår ni poängen?

Bokidén under 1 flik allså

FLIK B
--------

En gästbok där man kan kommentera innehållet i e-boken.
Samt kunna ge tips/alternativ på va man vill ska hända i boken och eventuellt få någon som skriver möjligheten, att lägga in det i kommande skrivning.

FLIK C
--------
Ej definerat.


Poängen med det hela är att du skriver en mening, jag skriver andra, och tillsammans skapar vi något annorlunda men ändå speciellt.
Det är lärorikt, roligt och interaktivt.
MEN, man skriver endast 1gång/dag eller 1gn/timme(det som verkar lämpligast för oss/användarna)

* Säljer det?
- Absolut enligt min mening.

* Hur ser jag på det senare fram?
- Man skulle kunna samarbeta med andra företag, bokföretag tex, sälja böcker via oss? Annonsera relaterad information hos oss?

- Man skulle också kunna tänka sig ha/sälja medlemskap på hemsidan, där medlemmarna får ta del av mer förmåner, samt kunna starta sina egna böcker. Helt plötsligt kan vi ändra riktining och gå in mot kommunity ledet?

- Låt oss säga att vi har kommit en bit in i det hela, vi har ett medlemskap på hemsidan, vi har ett X antal användare som sitter och tycker att de vi gör är en spännande och trevlig idé...Varför inte utse en vinnare då och då, låt oss säga att det har gått nåt år, och flera har skapat egna böcker, varför inte utse en vinnare? Vinnarens bok skulle kanske kunnas trycka utsom pocket bok?


* Om två eller fler person vill skriva samtidigt på en o samma rad då?

- Ja, jag har funderat på det också, just därför behöver jag hjälp med det hela, det är ett stort project, och tålamod och tid krävs det extremt mycket av(bl a).
Men ett javscript eller liknande som etc känner av första personen som börjar mata in text i ruta 1(exempel) och sparar dess ip-adress(eller likanande som kännertecknar personen/datorn i vårt fall), och som då kan skicka ut ett meddelande till andra som försöker skriva på samma ruta att: "Förtillfället skriver någon i e-boken".

Angående "fula ord"/kränkande meningar och dylikt hänvisar jag vill java eller liknande igen, man skulle kunna göra ett script som filtrerar bort fula ord eller liknande.
Jag har också tänk på att man INNAN ens skriver eller efter att ha skrivit och vill trycka på "SUBMIT"/knappen eller liknande för att skicka in sin text, bör man acceptera de villkor och krav vi ställer på de som skriver.
Accepteras ej våra vilkor = Inget meddelande, men sånt går jag in på senare om någon vill veta mer.

Men men, det finns fler problem som behöver lösas, jag har funderat på många och har hittat små lösningar till många av dem, hjälp skulle verkligen uppskattas, jag har säkert inte funderat på ett och annat också, och jag hoppas att det är just där ni som läser kan hjälpa mig med bl a.  Självklart vill jag ha kritik också, hehe.

Men gå igenom idén noga och fundera. Jag vill höra både positiva åsikter, men också negativa, helst negativa, då det är dom jag vill förbättra.

Tack på förhand
Cristian

223
Alltså "kollektivt författarskap"?[br][br]Som "litteratur" med ISBN-nummer betraktat kommer sajten onekligen alstra en hel del skräp. Det finns sajter som gör ungefär det du vill göra (t ex http://www.continuethisstory.com). Skillnaderna verkar vara i hur "verket" kommer till.[br][br]Sajten kommer antagligen fånga mest uppmärksamhet i en yngre målgrupp, som inte är så köpstark.[br][br]Angående detaljerna (som känns lite tidiga än så länge):[br]* Använd omrösning istället, där varje potentiell fortsättning på boken är ett rösningsalternativ. Så fort ett alternativ fått x antal röster åker det in i boken.[br]* Inför ett poängsystem, som avgör lite hur viktig man är på sajten. Exempelvis att skribenten får en poäng per röst (föreg. punkt), och denne måste ha (t ex) 50 poäng för att starta en bok. Det ska finnas incitament för att fortsätta det som redan är påbörjat.[br]* Annonsörer skulle antagligen vilja annonsera [b]i[/b] e-boken.[br]* Låt den som startar varje bok få välja omslag, färger, tema. På så sätt kan man nischa in den grupp boken riktar sig till (vilket kanske kan vara intressant ur annonsörsynpunkt).[br][br]Kul idé, men jag tror inte det blir en kioskvältare.
4
[quote author=foe link=topic=3860.msg18074#msg18074 date=1210157751][br]Alltså "kollektivt författarskap"?[br][br]Som "litteratur" med ISBN-nummer betraktat kommer sajten onekligen alstra en hel del skräp. Det finns sajter som gör ungefär det du vill göra (t ex http://www.continuethisstory.com). Skillnaderna verkar vara i hur "verket" kommer till.[br][br]Sajten kommer antagligen fånga mest uppmärksamhet i en yngre målgrupp, som inte är så köpstark.[br][br]Angående detaljerna (som känns lite tidiga än så länge):[br]* Använd omrösning istället, där varje potentiell fortsättning på boken är ett rösningsalternativ. Så fort ett alternativ fått x antal röster åker det in i boken.[br]* Inför ett poängsystem, som avgör lite hur viktig man är på sajten. Exempelvis att skribenten får en poäng per röst (föreg. punkt), och denne måste ha (t ex) 50 poäng för att starta en bok. Det ska finnas incitament för att fortsätta det som redan är påbörjat.[br]* Annonsörer skulle antagligen vilja annonsera [b]i[/b] e-boken.[br]* Låt den som startar varje bok få välja omslag, färger, tema. På så sätt kan man nischa in den grupp boken riktar sig till (vilket kanske kan vara intressant ur annonsörsynpunkt).[br][br]Kul idé, men jag tror inte det blir en kioskvältare.[br][/quote][br][br]Så tänkte man väl också angående communityn Lunarstorm också va?
1616
4
Iden kan säkert fungera men jag finner inte större bärkraft utan att den bara blir en tillfällig "hype" tyvärr. Men där kan jag ha fel och det är upp till dig som utvecklare att övertyga mig och dina 3 målgrupper[br][br]Annonsörer är troligen inte svårt att finna eftersom den riktar sig mot målgrupp läsare och författare. Vilket det finns gott om. Tyvärr är läsning på webben ännu inte tillräckligt utbrett om det inte rör sig om korta texter.[br][br]En hänvisning till ett lyckat koncept är www.poeter.se (Där jag själv är medlem och skriver med snart över 50.000 läsningar)[br][br]Du kommer ha många tekniska hinder som du måste lösa för att både skrivandet och läsningen sker på ett naturligt sätt och stimulativt. Vem och var sätter man stopp/slut för vardera e-bok?[br][br]Normalt äger vardera författare copyright för respektive text de skriver - där kan du få ytterliggare problem att ha i beaktande särskilt om texterna avses att publiceras som riktig bok. Kan dessa upphovsmän se att de kan vinna ekonomisk kompensation för att skriva så kan det dock öka bidragen och utvecklingen av sidan.[br][br]Röstningssystem som foe nämner är inte dumt, liknande finns på den sida jag relfererar till. i alla fall applåder och rankningar samt kommentarer (Kanske är det ändrat nu jag har inte vart inne där på några veckor).[br][br]Men för att få annonsörer måste du ha besökare. Så du får tänka långsiktigt där i din strategi. [br][br]Medlemskapsavgift i detta sammanhang tror jag dock inte på om inte det finns goda förtjänstmöjligheter. Och det kan vara en nackdel med medlemsavgift då medlemsantalet kan svikta därmed också annonsörer.[br][br]Tyvärr säger ett kollektivt författarskap inte mycket om hur bra varje individuell skribent är även om en av dem är bra så kan dennes förmåga minimeras när texter sätts samman med andra mindre bra skribenter. Vilket då kommer ställa högre krav på jurybedömning eller moderering. Kanske rent av att vardera e-bokskapare själva kan ta den rollen att värdera vad de anser passande i boken. Men det å sin sida ger ett sämre utspel då det kan generera en form av kollektiv mobbning/utanförskap. [br][br]Som sagt det finns mycket att tänka på som ännu inte känns helt klart eller för mig, och kanske andra, övertygande.[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
223
[quote author=cris link=topic=3860.msg18078#msg18078 date=1210177044][br]Så tänkte man väl också angående communityn Lunarstorm också va? [br][/quote][br][br]Det är lätt för mig att sitta här och vara efterklok och säga vad "man" tyckte (ett sånt där ord man aldrig ska använda i sådana här sammanhang), men jag skulle inte vilja säga att man hade den synen på Lunarstorm.[br][br]Lunarstorm saknade like när den kom, och täckte ett behov. Lunarstorm började som ett hobbyprojekt och behövde 12 år för att bygga upp dagens användarbas. Riskkapitalet kom in först när communityn (svenskt översättning, nån?) var "på benen".[br][br]Kuriosa: Jag har hört Facebook marknadsföras med "det är precis som Lunarstorm fast för oss lite äldre" i folkmun. Samma behov, annan målgrupp.[br][br]Det här kan låta som en giftig upplösning, men jag försäkrar att det är en uppriktig fråga: Vilket problem löser du?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.