Starta ny tidning

12
Har funderingar på att starta en ny tidning. Finns säkert intressenter. Har egentligen alltid velat bli journalist och kom på att det nog är lättare att komma in på den banan genom att göra en egen tidning  :mrgreen:

Iallafall, jag har ingen erfarenhet av att ge ut tidningar, så har massa frågor på lager:

1. Tillverkning. Vad för program behövs? Är det i princip bara att hitta något flashigt program, skriva och redigera och sen lämna till tryckeri? Finns det gratisprogram? Vad ska man tänka på vad gäller kvaliteten på fotografier för tryckningen?

2. Kostnader. Hur mycket billigare är en papperstidning än något flashigare som man kan se i tidningsställen på ICA? Vad får man räkna med per sida? Ex. vad kostar en 40-sidig papperstidning. Sen kommer man ju till prissättning också.

3. Framförhållning - Hur ska man planera distribuering, hur långt innan måste tidningen tryckas?

4. Annonsering - Hur raggar man lämpligast kunder, är det via telefon/e-post?

5. Utgivningstillstånd, behövs det och var skaffar man det?

Ja, det var väl allt jag funderar på än så länge  :trost

2360
37
Mitt bästa råd är börja på en tidning och om du efter ett par år fortfarandeär är intresserad så har du lite baskunsakaper. Det är inte så enkelt som du tror.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1165
Att frilansa lite kan ge en bra inblick i tidningsbranschen. [br][br]Det du frågar efter är annars yrkeskunskpar som det tar en yrkesman 10-15 år att lära sig. Det är svårt att ge råd på ett forum då.
12
Tar det 15 år att lära sig att använda ett layoutprogram och be tryckeriet att trycka upp tidningar? Det finns ju ungdomar som gör skoltidningar och föreningar/företag har ju sina föreningstidningar, herregud. [br]Det behöver ju inte vara något vanskeligt stort projekt, utan ett litet magasin som kommer några gånger om året. [br]Aja, men ni är ju två som säger så då var man väl helt körd på det projektet  :( [br][br]Att bli publicerad har jag förstått är inget man blir i en handvändning, får väl spamma mina alster då.
8
Jag tror att det kan vara svårt att börja inom en bransch som man inte har någon kungskap om. Jag tror att ovasett vad man än tänker sig att börja med så bör man ha kunskap om hur allting funkar inom den branschen.
Ert Behov - vår utmaning
5
www.freshmagazine.se är ett Fashion-, Livsstil- och Nöjesmagasin på Internet. Vi söker frilansjournalister lite då och då.[br]Så kolla in och se om det är något för dig/Er.[br][br]Vänliga hälsningar,[br]Johannes Lagtun
5
Det beror ju mycket på vad det är för tidning du vill göra, vilket jag inte riktigt kan tyda utifrån dina båda inlägg. Något mest för ditt egna nöjes skull? Då kan en snäv lokal anknytning eller smalt intresseområde på innehåll och annonsörer, och därmed distributionen, vara något. Hitta ett billigt digitaltryckeri, som kan printa sidorna i små upplagor utan gigantisk startkostnad. Men är du inte en jävel på att sälja annonser och hittar en riktigt vass nisch, så är det svårt att få ekonomin att gå runt på det hela... och då räknar jag inte med kostnaden för alla veckor eller månader du kommer att få lägga ner på att lära dig program och själva produktionen. Det är en väg att gå om du verkligen vill göra det (+ har tiden och inte behöver gå med vinst) - kör![br][br][br]Ett bättre alternativ tycker jag annars är att du till en början startar en webbtidning (eller en helt gratis blogg). Då kan du enkelt lämna över allt det tekniska till någon, om du inte har koll på det själv, för inte alltför många tusenlappar. Framför allt kan du då koncentrera dig mer på att skriva - som verkar vara det du vill göra. Att vara journalist.[br][br][br]För som de andra är inne på; att slänga ihop en tidning som ska ut i tidningshyllan, helt utan erfarenhet, låter sig inte göras. Än mindre en sådan som ska bära sig ekonomiskt. Då får du ha tålamod och jobba några år i branschen först, lära dig hur det går till och knyta värdefulla kontakter.
2360
37
Det här med blogg låter ju trevligt, tyckte jag och provade på, när jag öppnade den nästa gång blev jag mörkrädd och stängde direkt utav chocken, och så får det förbli. Vad jag kände under den korta tid den var uppe så var det stress utan like. Att skriva och läsa här är rena himmelriket och en lisa för själen. :bravo :winner :LOOOL
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
12
[quote author=banjo link=topic=4679.msg22669#msg22669 date=1228171507][br]Tar det 15 år att lära sig att använda ett layoutprogram och be tryckeriet att trycka upp tidningar? Det finns ju ungdomar som gör skoltidningar och föreningar/företag har ju sina föreningstidningar, herregud. [br]Det behöver ju inte vara något vanskeligt stort projekt, utan ett litet magasin som kommer några gånger om året. [br]Aja, men ni är ju två som säger så då var man väl helt körd på det projektet  :( [br][br]Att bli publicerad har jag förstått är inget man blir i en handvändning, får väl spamma mina alster då.[br][/quote][br]Det tar inte 15 år att lära sig, men å andra sidan är man inte Journalist bara för att man  ger ut en tidning.[br][br]Var inte rädd för att börja småskaligt och se vad det leder till. I början knaske du kan trycka själv?[br]Var bor du någonstans och hur gammal är du?[br]Det finns utbildningar som inte behöver vara dyra, och det skapar dessutom ett kontaktnät.[br]Var inte rädd för att satsa på ditt projekt. Bara för att några inte tror på din idé innebär det inte att den är dålig.[br]Jag är övertygad om att det kommer lyckas med lite jävlaranamma. Hur det blir rent ekonomiskt är en annan femma.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.