Företagsform för 16:åring?

27
Hej,



Jag är ny här på forumet så jag vet inte om jag postar den här tråden i rätt kategori.



Jag är 15 år och håller på att skapa lite hemsidor på fritiden. Från dessa drar jag in lite småpengar. Mitt problem i dagsläget är att alla företag som annonserar på mina hemsidor måste betala arbetsgivaravgift för att göra det vilket gör att många tvekar. Ett annat problem jag har är att mina konton på affiliate-programen måste stå i pappas namn vilket även gör så att han måste betala skatt på det och deklarera pengarna därifrån.



Jag har förstått det så att man får starta ett eget företag/firman när man fyller 16, stämmer det? Isåfall vilken är den bästa företagsformen för mig i sånna fall? Det jag behöver är alltså ett företag i vars namn jag kan registrera konton på affiliate-nätverk samt ger mig f-skattesedel. Ett plus vore om jag fick så enkelredovisning som möjligt.



Säg till om jag har missat något!



Mvh,

Antepante91
45
Tyvär så kan du inte få F-Skatt så dem slipper betala arbetaravgifter du måste vara minst 16 år. [br] [br]För att kunna få F-Skatt [br] [br]Så du kan som sakt inget göra åt det där tills vidare.
27
[quote="dwmedia"]Tyvär så kan du inte få F-Skatt så dem slipper betala arbetaravgifter du måste vara minst 16 år. [br] [br]För att kunna få F-Skatt [br] [br]Så du kan som sakt inget göra åt det där tills vidare.[/quote] [br] [br]Min fråga var vad jag ni rekommenderar mig att göra i vår när jag fyller 16.
45
Det är ju lätt klart att du registerar ett företag [br] [br]Och ansök om F-Skatt och Moms-reg [br] [br]Det är ju helt solklart [br] [br]Då betalar du bara ju 25% moms på alla inkomster [br]Så länge du inte betalar ut i löner åt anställda åker du på betala arbetaravgifter. [br] [br] [br]Du kan ju spara en massa pengar på det sättet. [br] [br]men då måste du ha en förmyndare också om du ska kunna registera företag när du är underårig.
46
[quote="dwmedia"]Det är ju lätt klart att du registerar ett företag [br] [br]Och ansök om F-Skatt och Moms-reg [br] [br]Det är ju helt solklart [br] [br]Då betalar du bara ju 25% moms på alla inkomster [br]Så länge du inte betalar ut i löner åt anställda åker du på betala arbetaravgifter. [br] [br] [br]Du kan ju spara en massa pengar på det sättet. [br][/quote] [br] [br]Va? [br]Moms är varken någon kostnad eller intäkt - finns inte ens någon anledning att blanda in det i den här diskussionen. [br] [br]Vadå sparar massa pengar? Om man har enskild firma ska man betala egenavgifter + inkomstskatt på sin vinst. [br] [br] [br]antepante91: Kör på! När du ju redan har kunder ska det absolut inte vara några problem för dig att få en F-skatt när du fyller 16! Om jag inte minns fel är enskild firma enda företagsformen man får ha innan man är 18.
27
Så ni anser att starta en egen firma borde vara bäst alternativet för mig? [br] [br]Måste man vänta tills man fyller 16 eller är det det år då man fyller som gäller?
45
Kristofer: Nej jag tog upp momsen bara som ett extra snack ;) [br] [br]Det är för att företagen ska kunna betala ut moms åt personerna. [br] [br]Men det är att du får betala det själv. [br] [br]Tog bara upp momsen för att det angår ju företag ;) [br] [br] [br]ett företag är ju bra om dem har Moms och F-Skatt [br] [br]Men momsen är dock inte lika viktig som F-Skatten anser jag.
114
Kul. Handelsbolag kan man inte starta ensam om jag minns rätt, aktiebolag är lite tungt. Så Enskild firma blir nog bra.
45
Först va jag ensam när jag startade handeslbolag ;) [br] [br] [br]Gav farsgubben 0% i bolaget eller om det va 0.1% [br] [br]han skrev under sen sköte jag allt själv ;)
27
De flesta verkar tycka att jag ska starta enskild firma. Här kommer några följdfrågor: [br] [br]Hur går man till väga när man ska starta enskild firma? [br] [br]Tips om bra literatur för den som ska starta enskild firma men inte kan någonting om bokföring etc.? [br] [br]Mvh, [br] [br]antepante91
2
När jag var fjorton startades ett företag för mig och min bror under mina föräldrars namn. Nu är jag sexton och skulle potentiellt sätt kunna ta över företaget, med enda problem att det är mängder med pappersarbete kvar då jag bland annat måste ha en överförmyndare från en statlig myndighet. [br] [br]Eftersom jag har svårt att hitta kunder och min inkomst därför blir liten och instabil är det ingen idé att ta över företaget helt enkelt. Däremot är det för mig inget problem. [br] [br]Det enda du behöver göra är att knyta alla avtal under företagets namn, jag till exempel har använt mig av ett flertal inkomstbringande tjänster såsom mosms och adsense utan problem. Inte heller behöver jag skatta eftersom jag för det mesta kan köpa det jag vill ha genom företaget, vilket dessutom betyder att jag slipper momsen. [br] [br]Så mitt tips är att starta under föräldrarnas namn och överta företaget först vid arton års ålder. Det bolag jag har är förresten ett handelsbolag. [br] [br]Hoppas det ordnar sig för dig :)
50
Hejsan! [br] [br]Huvudregeln är att personer som inte fyllt 16 år kan inte starta företag, oavsett företagsform, med sina föräldrars eller förmyndares tillstånd samt överförmyndares tillstånd. [br] [br]Jag har exakt samma problem. Lustig nog var jag skyldig att betala skatt men kunde inte. Jag fått hjälp med att driva ärende till regeringen. Däremot kommer jag vara över 16 när något beslut tas! [br] [br]Du får helt enkelt göra som jag, vänta att ta betalt i ett år. :wink:
Viktor Jarnheimer
5
Men är det inte som dwmedia säger då, att man kan driva företag i KB sålänge kommanditdelägaren är myndig? [br] [br]Så här står det ju på företagsregistrering; [br] [br][quote]En person som inte fyllt 16 år får inte själv driva näring i ett kommanditbolag. En förmyndare kan dock driva näring i ett kommanditbolag för sitt barns räkning med tillstånd av överförmyndaren. För tillstånd måste du kontakta överförmyndaren i din kommun.[/quote] [br][quote]En person som fyllt 16 år men inte 18 år får själv driva näring i ett kommanditbolag om förmyndarna och överförmyndaren lämnat tillstånd. [/quote]
11
[quote="Auoja"]Men är det inte som dwmedia säger då, att man kan driva företag i KB sålänge kommanditdelägaren är myndig? [br] [br]Så här står det ju på företagsregistrering; [br] [br][quote]En person som inte fyllt 16 år får inte själv driva näring i ett kommanditbolag. En förmyndare kan dock driva näring i ett kommanditbolag för sitt barns räkning med tillstånd av överförmyndaren. För tillstånd måste du kontakta överförmyndaren i din kommun.[/quote] [br][quote]En person som fyllt 16 år men inte 18 år får själv driva näring i ett kommanditbolag om förmyndarna och överförmyndaren lämnat tillstånd. [/quote][/quote] [br] [br]Intressant, har också samma problem
5
[quote="Ribbe"][quote="Auoja"]Men är det inte som dwmedia säger då, att man kan driva företag i KB sålänge kommanditdelägaren är myndig? [br] [br]Så här står det ju på företagsregistrering; [br] [br][quote]En person som inte fyllt 16 år får inte själv driva näring i ett kommanditbolag. En förmyndare kan dock driva näring i ett kommanditbolag för sitt barns räkning med tillstånd av överförmyndaren. För tillstånd måste du kontakta överförmyndaren i din kommun.[/quote] [br][quote]En person som fyllt 16 år men inte 18 år får själv driva näring i ett kommanditbolag om förmyndarna och överförmyndaren lämnat tillstånd. [/quote][/quote] [br] [br]Intressant, har också samma problem[/quote] [br] [br]Då är man inte ensam då med andra ord :wink: [br]Någon som har större koll på det här en mig, jag har ju enbart tolkat det som företagsregistrering.se har skrivit...
2
[quote="jarnheimer"]Hejsan! [br] [br]Huvudregeln är att personer som inte fyllt 16 år kan inte starta företag, oavsett företagsform, med sina föräldrars eller förmyndares tillstånd samt överförmyndares tillstånd. [br] [br]Jag har exakt samma problem. Lustig nog var jag skyldig att betala skatt men kunde inte. Jag fått hjälp med att driva ärende till regeringen. Däremot kommer jag vara över 16 när något beslut tas! [br] [br]Du får helt enkelt göra som jag, vänta att ta betalt i ett år. :wink:[/quote] [br] [br]Du kan visst ta betalt. Du kan få lön av din arbetsgivare om han korttidsanställer dig. Det är fullt möjligt att göra detta, så länge du inte får alltför många jobb. [br] [br]Jag förstår inte alls varför någon skulle vilja driva ditt fall vidare dessutom. Reglerna är solklara. Du borde utnyttja dina föräldrar till att starta företag om det rör sig om stora summor.
11
Hur fungerar det med engelskt ltd för omyndiga personer? [br] [br]Svara helst i frågans egna tråd. [br]http://www.foretagande.se/forum/viewtopic.php?t=1685
4
[color=darkblue][/color]Tjenixen.. [br]Jag har haft lite av samma problem som du för ca två år sedan. Jag hade inte fyllt 16 men ville ändå starta ett företag. [br]Jag gjorde som så här: [br]Jag ringde till skatteverket och sa att jag tillverkade hemsidor och annat åt företag och inte ville göra det svart. De sa till mig att man var tvungen att vara 16 år för att ansöka om F-skattesedel. [br]Vi pratade fram och tillbaka och det slutade med att jag fyllde i en blankett för momsredovisning och F-skatt. Efter någon vecka fick jag tillbaka en lapp och blev kallad till ett möte tillsammans med mina föräldrar till överförmyndaren i min kommun. Det är en person som jobbar på kommunkontoret. [br]Vi satt ner och pratade och han typ ville veta vad jag skulle göra och så vidare. Han skrev sedan ett brev till skatteverket där han sa att mina föräldrar gick med på det och att han inte såg några problem med det hela. [br]Mina föräldrar fick också skriva under ett brev och skicka in där dom accepterade att företaget registrerades på mig men att de kunde göras betalningsskyldiga tills det att jag fyllde 18 år. Men bara i vissa former... [br]Jag fick mitt företag registerat och driver det fortfarande idag... [br]Det är bara att säga till dom att om jag inte får starta ett företag nu innan jag fyllt 16 år så uppmuntrar ni ju mig till att jobba svart... [br]Det är hur enkelt som helst, bara sätt lite press på dom så funkar det... :cool:
27
Hej, [br] [br]Nu är jag 16 år så nu är inte åldersgränsen något problem. Däremot har jag börjat fundera på om en enskild firma verkligen löser mina problem, dvs säga sätta upp konton hos Tradedoubler, Adsense, osv i firmans namn. Eftersom firman i sig inte är en juridisk person så blir det ändå jag, 16-åring, som blir ansvarig för kontot. Har jag rätt? [br] [br]Mvh, [br] [br]Antepante91
4
[quote="antepante91"]Hej, [br] [br]Nu är jag 16 år så nu är inte åldersgränsen något problem. Däremot har jag börjat fundera på om en enskild firma verkligen löser mina problem, dvs säga sätta upp konton hos Tradedoubler, Adsense, osv i firmans namn. Eftersom firman i sig inte är en juridisk person så blir det ändå jag, 16-åring, som blir ansvarig för kontot. Har jag rätt? [br] [br]Mvh, [br] [br]Antepante91[/quote] [br] [br] [br] [br]Hallå igen. [br]Jag hoppas att jag har förstått din fråga rätt. När du startat en enskild firma så är det alltid du som har allt ansvar i slutänden. [br]Du får ju orgnr, VAT-nr och så vidare när din ansökan gått igenom. [br]Om olika företag som t.ex. tradedoubler tillåter att företag använder sig av deras tjänster så ska det bara vara för dig att fylla i orgnummer och sen ska det inte vara några problem. [br] [br]Det finns ju andra företagsformer men enskild firma är nog det enklaste. Handelsbolag måste man vara minst 2 ägare till och för att starta Aktiebolag måste du ha en insats på minst 100 000 kronor. [br]Det har kommit en ny grej nu som är att du kan starta ett aktiebolag i utlandet, t.ex. London. Vissa tycker att detta är jättebra men jag avråder dig nog från det eftersom det skickar vibbar till dina kunder om att du är lite oseriös. Annars kan man starta ett utlänskt aktiebolag för runt 3000 - 5000 kronor. [br] [br]Förresten, vilken bransch eller vad är det som du hade tänkt att du skulle syssla med? [br]Beroende på vad man ska syssla med så kanske du kan hitta någon att samarbeta med (handelsbolag) eller kanske du rent av kan köra det på hobbyverksamhet. :wink: [br] [br]Mvh [br]Mathias
57
Prova den här sidan där man kan hyra en arbetsgivare: [url]http://www.bolagskraft.se/xl/[/url] [br] [br]Lycka till
4
[quote="daneri"]Prova den här sidan där man kan hyra en arbetsgivare: [url]http://www.bolagskraft.se/xl/[/url] [br] [br]Lycka till[/quote] [br] [br] [br]Jag vet inte riktigt. Jag har själv varit inne och kollat på denna sidan men efter att hört mig för så uppfattar folk/kunderna det nog som lite oseriöst. Precis som när man registrerar ett aktiebolag utomlands...
1616
4
Som enskild verksamhet är man alltid en juridisk person. Dvs ansvarig för verksamhetens handlingar. Detta innebär även ekonomiskt ansvarig. [br] [br]Har man en bra affärsplan som inte strider mot några gällande lagar eller inträder i annans rätt ex varumärkesrätt, upphovssrätt, produkträtt mm. Samt att man upprättar bra och tydliga avtal från början ur både kund och den egna verksamhetens intresse. Så ska det egentligen inte vara större problem att ta det ansvaret som juridisk person. Problem kan dock uppstå när man gör stora ekonomiska investeringar som det inte finns täckning för i verksamheten. Det är också bra att räkna ut sina egna löpande kostader i verksamheten så bokföringskostnader, förbrukningsmaterial mm. så att man får ett hum om vad verksamheten måste dra in. [br] [br]Med vänliga hälsningar [br] [br]Magnus Olsson [br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
27
Hej, [br] [br]Jag kan försöka förklara lite bättre vad som är mitt problem: [br]Jag håller som sagt på med att göra hemsidor. På dessa tjänar jag pengar genom t ex Tradedoubler och AdSense. Mitt problem i dagsläget är att dessa konton måste stå i mina föräldrars namn eftersom jag är omyndig. Min tanke med att starta en enskild firma skulle vara att jag kunde ha konton på t ex Tradedoubler i firmans namn, men eftersom den enskilda firman och jag är samma juridiska person gör det ingen skillnad. Ni som är lite insatta i hur affiliate-nätverken vet att bland annat Tradedoubler betalar ut pengarna till kontoinnehavarens namn och drar av skatt automatiskt. Har hört av mig till aktuella nätverk och frågat ifall det går att göra ett undantag men ännu inte fått svar. Återkommer efter det. [br] [br]/Anton Malmberg
57
Kan du inte bara be dina föräldrar ge pengarna till dig?
27
[quote="daneri"]Kan du inte bara be dina föräldrar ge pengarna till dig?[/quote] [br] [br]Det finns två problem med det; dels blir det högre skatt på pengarna och dels betyder dett extra arbete för dem.
46
[quote="antepante91"]dels blir det högre skatt på pengarna[/quote] [br] [br]Hur då?
27
[quote="Kristofer"][quote="antepante91"]dels blir det högre skatt på pengarna[/quote] [br] [br]Hur då?[/quote] [br] [br]Eftersom pappa tjänar betydligt mycket mer än vad jag gör betalar han högra skatt.
8
får man fråga vad du har för hemside address??

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.