Fler företagare kollar sökandes sjukdomshistoria

507
1
Ganska intressant läsning tycker jag! Kommentera gärna!



Arbetsgivarnas ökade medfinansiering av sjukförsäkringen har inte påverkat sjukfrånvaron i företagen.

Däremot upplever ungefär varannan arbetsgivare att den ekonomiska risken med att anställa har ökat, enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv.



Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har låtit Temo fråga 609 företagsledare med företag av olika storlek om deras syn på sjukfrånvaro och sjukförsäkringen. Resultaten är ungefär desamma som när samma undersökning genomfördes 2003.



Bland annat anger nästan sju av tio företagare att risken med sjukfrånvaro gör företaget mer försiktigt med att anställa. Bland storbolagen har vart fjärde företag problem med sjukfrånvaron.



Sedan den utökade medfinansieringen av sjukfrånvaron trädde i kraft vid årsskiftet anser framför allt de mindre företagen att detta medfört en ökad ekonomisk risk med att anställa samtidigt som de lagt en ökad vikt vid att undersöka den sökandes sjukdomshistoria.



I regeringens ambition att få ner sjukskrivningstalen har det talats om att oftare deltidssjukskriva i stället för att den anställde försvinner från arbetsplatsen helt. Få företagare säger sig emellertid ha märkt att läkare eller Försäkringskassan diskuterar möjligheten till deltidssjukskrivning.



Källa: TT
Billiga solglasögon - www.trendystuff.se
www.spaweekendhotell.se - Spa portal

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.