köpa aktiebolag

4
Hejsan! 
jag har nog hittat ett bra företag som jag är intresserad av att köpa,
det är ett aktiebolag.

dom begär runt 1.2 miljoner för det.

frågan: om jag tex lånar av bank för å köpa detta,  hur betalar jag då tillbaka lånet?
dvs avbetalar jag det privat eller kan jag betala från aktiebolaget?

kan någon ge lite information om att köpa ett företag. hur det går till, vad för slags lån osv.

företaget går bra och funnits väldigt länge osv,

tacksam för all information som ni vill dela med er !

mvh
Mattias
190
Om du lånar av banken för att köpa ett aktiebolag så är det du som lånar pengarna. Således är det du som betalar av lånet. Du får alltså plocka ut pengarna ur företaget, skatta för dem och sedan ge dem till banken.[br][br]Ett alternativ är dock att själv starta ett eget aktiebolag, köpa inkråmet (alla tillgångar i bolaget du ville köpa) och låna i ditt aktiebolag. Då är det aktiebolaget som tar lånet och som betalar av lånet.[br][br]Oftast är företag redan belånade - köper du ett bolag med lån så är det aktiebolaget som har lånen sedan tidigare och betalar av lånen.[br][br]Därför får man ta hänsyn till hur aktiebolaget du vill köpa idag är belånat - och hur säljarna är beredda att sälja bolaget.[br][br]Eftersom det verkar aktuellt att ta lån så skulle jag börja med att gå till banken och övertyga dem om att de skall låna ut pengar till dig. När de är övertygade om det så hjälper de dig med resten - hur du skall köpa bolaget, vilka lån som finns etc (det beror väldigt mycket på vad bolaget du vill köpa innehåller).
8
Hej[br][br]En av fördelarna med att grunda ett aktiebolag som köper företaget är att det är bolaget (och inte du som privatperson) som är juridiskt ansvarig. Tänk bara på att du måste ha minst 100 000 kr för att bilda ett aktiebolag, samt pengar för att täcka kostnaden för revisorn.[br]Mer om olika bolagsformer och vad de omfattar kan du läsa om på bland annat följande länk; http://www.nutek.se/sb/d/289. Under vanliga frågor finns det information om aktiebolag etc.[br][br]Lycka till!
Sandra
FashionSense Sweden
4
hej och tack för info! [br][br]jo har funderat på det där med att starta upp ett eget bolag å låna där för å köpa inkromet i det andra,  men det jag tänkte då är att det kanske blir strul, då det jag vill köpa ingår i en kedja samt har ATG och sådär,  för om jag skulle ha ett eget bolag så får jag ju nytt org nr osv så måste man kanske ansöka om nya sådanna avtal med olika leverantörer osv osv? [br][br]mvh [br]Mattias
720
Men då gör du istället så att ditt nya bolag blir ett rent holdingbolag som inte bara köper inkråmet utan hela bolaget. Det gamla bolaget blir då ett dotterbolag och fördelen är då också att om du själv säljer det gamla bolaget en dag så är vinsten skattefri för bolagets del.
190
Risken är att banken inte går på "den lätta" om att köpa bolaget via ett AB utan ändå sätter en personlig borgen. Då sitter man bara med ännu en revisor som skall betalas.[br][br]Är det en franchisekedja av något slag så har dessa förmodligen redan väl utarbetade rutiner för hur butiker skall skifta ägare och har tips att komma med. Jag skulle höra med dem (förutom med banken).
720
[quote author=Wooster link=topic=2669.msg10996#msg10996 date=1186912641][br]Risken är att banken inte går på "den lätta" om att köpa bolaget via ett AB utan ändå sätter en personlig borgen. Då sitter man bara med ännu en revisor som skall betalas.[br][/quote][br][br]Vadå, "den lätta"?. Här handlade det inte om att begränsa sitt ansvar utom om bästa och billigaste sättet att finansiera ett företagsköp. Om du räknar med att behöva betala en revisor, i ett bolag utan verksamhet, 150.000 per år i revisionsarvode så kan ju det vara ett argument från att göra ett "koncernupplägg". Även om revisionen kostar så har jag ännu aldig stött på ett bolag som har fått ett arvode ens i närheten när det handlar om bolag utan verksamhet.[br]
190
Jag svarade på Sandra Karlssons:[br][br]"En av fördelarna med att grunda ett aktiebolag som köper företaget är att det är bolaget (och inte du som privatperson) som är juridiskt ansvarig."[br][br]Det enda rimliga ansvaret man kan tro sig komma runt är det juridiska ansvaret för lånet, vilket jag har svårt att tro att banken går på.[br][br]Var du får 150' från och vad menar du?[br][br]Rent skattemässigt vetetusan dock om det är någon fördel att prångla vinsten genom ytterligare ett bolag - allt annat lika. Har man ett holdingbolag med fler investeringsprojekt är ju en annan femma - men det verkar det inte röra sig om här.
720
[quote author=Wooster link=topic=2669.msg11005#msg11005 date=1186938723][br][br]Var du får 150' från och vad menar du?[br][br][/quote][br][br][br]Priset för bolaget är 1,2 miljoner. Ett års ränta till 7% är 84000. Om man spekulerar i att man kan få låna på 10 år så skulle räntan bli 84000*10 = 840.000. Eftersom lånet också ska amorteras så skjunker ju räntan efterhand för att vara 0 kr i slutet vilket gör att man i en snabbkalkyl kan räkna med en ränta över 10 år som motsvarar hälften av 840.000.[br][br]Att betala till banken över 10 års tid är alltså dels lånet på 1,2 miljoner + 400.000 i räntor dvs 1,6 miljoner dvs ungefär 160.000 om året i 10 år.[br]För bolaget är det 160.000 att betala men ska jag som privatperson kunna betala det med egna pengar måste bolaget tåla en lönekostnad på ungefär det dubbla för att jag ska få ut de pengarna netto. Skillnaden blir alltså 160000 mellan de två alternativen.
190
Ah, så långt tänkte inte jag  :-[  :-[[br][br]Blir dock fortfarande samma effekt om man köper inkråmet, eller om inkråmet redan är belånat i det nuvarande bolaget..
8
Jag menade inte att bilda aktiebolag skulle vara på nått vis en lättare lösning och som skulle fria en från ansvar, men att det kan finnas vissa fördelar med att skilja på person och företag. I alla fall om den informationen jag har fått stämmer.[br]Man kan få hjälp med att "testa" sin affärsidé. Dels kan man ringa Startlinjen på Nutek, telefon 020-35 10 10, dels kan man kontakta Almi för rådgivning. Då kan man skissa på olika lösningar och se till deras fördelar och nackdelar. Det kanske kan hjälpa dig att finna den metod som passar dig bäst. [br][br]Lycka till!
Sandra
FashionSense Sweden
720
[quote author=matte25 link=topic=2669.msg10982#msg10982 date=1186891079][br]hej och tack för info! [br][br]jo har funderat på det där med att starta upp ett eget bolag å låna där för å köpa inkromet i det andra,  men det jag tänkte då är att det kanske blir strul, då det jag vill köpa ingår i en kedja samt har ATG och sådär,  för om jag skulle ha ett eget bolag så får jag ju nytt org nr osv så måste man kanske ansöka om nya sådanna avtal med olika leverantörer osv osv? [br][br]mvh [br]Mattias[br][/quote][br][br]Jepp, samma effekt vid återbetalning av lånet om man köper inkråmet till ett befintligt bolag eller köper hela bolaget som ett dotterbolag. Förslaget till dotterbolaget kommer som svar på det här citerade inlägget.
2
[quote author=Redkon link=topic=2669.msg11010#msg11010 date=1186944542][br][quote author=Wooster link=topic=2669.msg11005#msg11005 date=1186938723][br][br]Var du får 150' från och vad menar du?[br][br][/quote][br][br][br]Priset för bolaget är 1,2 miljoner. Ett års ränta till 7% är 84000. Om man spekulerar i att man kan få låna på 10 år så skulle räntan bli 84000*10 = 840.000. Eftersom lånet också ska amorteras så skjunker ju räntan efterhand för att vara 0 kr i slutet vilket gör att man i en snabbkalkyl kan räkna med en ränta över 10 år som motsvarar hälften av 840.000.[br][br]Att betala till banken över 10 års tid är alltså dels lånet på 1,2 miljoner + 400.000 i räntor dvs 1,6 miljoner dvs ungefär 160.000 om året i 10 år.[br]För bolaget är det 160.000 att betala men ska jag som privatperson kunna betala det med egna pengar måste bolaget tåla en lönekostnad på ungefär det dubbla för att jag ska få ut de pengarna netto. Skillnaden blir alltså 160000 mellan de två alternativen.[br][/quote][br][br]Räntor är avdragsgilla, även om du råkar få lönen av ditt eget aktiebolag. Kostnaden stannar alltså med de sociala avgifterna.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.