Språkbruk

2360
37
Det skär i hjärtat när jag ser ord som exempelvis våran men man kanske skriver så idag. Min kille på 5½ år har finuliga böjningar på ord som man borde säga för att förenkla språket, samtidigt håller jag på att färdigställa en bok där mycket av det skrivna rör sig om ordval för mer än 50 år sedan och en del ligger så långt tillbaka som  1915. Jag är mycket intresserad av synpunkter på detta ämne. Att jag själv skriver som en kråka är en annan sak.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
37
Man säger ätit och naturligt säger min son gjorit men 5½ håller han reda svenska och lika bra lettiska så äntligen får jag höra lite lettiska i huset när de konverserar sinsemellan då min hustru endast pratar lettiska när hon vänder sig till honom, annars pratar vi svenska men jag tror hon är bättre på svensk bokstavsgrammatik men så är hon ju auktoriserad svensk-lettisk tolk och översättare så när ni upptäckt att Lettland är ett bra land att göra affärer med så kan hon hjäpa till. Vi kommer att vara i Lettland mycket stor del av 2008.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2066
2
Vet inte om jag förstod meningen med ditt inlägg, men jag kan bara hålla med om att "folk" skriver horribelt dåligt idag. Mycket internetslang, svengelska och ihopskrivningsfel, typ "språk bruk" istället för "språkbruk". Såg senast idag flera affischer runt A1 i storlek utanför en fotobutik där det var både uppenbara stavfel och ej avstavade ord.[br][br]PS.[br]Det heter finurlig (med ett r).[br]DS.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1616
4
Ps.[br]A1 är inte runt, det är rektangulärt.[br]Ds.[br] :giggle
Må väl!
2066
2
[quote author=Mojo link=topic=3051.msg13633#msg13633 date=1193597079][br]Ps.[br]A1 är inte runt, det är rektangulärt.[br]Ds.[br] :giggle[br][/quote][br][br]Nu klickade du allt i fel tråd, humortråden ligger några steg bort.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1616
4
[quote author=Jonathan link=topic=3051.msg13634#msg13634 date=1193597205][br]Nu klickade du allt i fel tråd, humortråden ligger några steg bort.[br][/quote][br][br]Det är en del av språkbruk.[br][br]Kul form förresten:[br][br]"klickade du allt i" - ?[br]"fel tråd" - Jag som trodde jag hade dig på tråden![br]"humortråden ligger" - Vem la den ner?[br]"några steg bort" - Vilka steg bort?
Må väl!
205
1
Göteborgshumor  :P[br][br]Grattis till Guldet btw.
1616
4
Jo man tackar!  :winner[br][br]Även om jag inte direkt är bolltokig. Tycker mest om att bolla idéer  :-[
Må väl!
2360
37
Forumet har ju blivit riktigt roligt :D :D :bravo.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
37
Jonathan, om du granskar mig så får du ett tungt jobb. Det är många bokstäver som fattas, eller att jag tänker lite för fort och tappar bort ett och annat ord och här har jag ingen som granskar mig utan jag skriver rakt ner men våran och eran som står här är i studiesyfte. är det OK att skriva så idag?
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2066
2
[quote=http://www.språkrådet.se/][br][i]fråga[/i][br]Kan man skriva våran och vårat?[br][i]svar[/i][br]Formerna våran, vårat, eran, erat hör hemma i talspråket i vissa delar. De verkar sprida sig. Men i mer vårdat talspråk liksom i skriftspråk heter det fortfarande vår, vårt, er, ert.[/quote][br]
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.