Frågor om AB

2
Jag driver en enskild firma och funderar på att ombilda till AB.
Jag vill använda vinsten till aktiekapitalet. Måste jag skatta mina pengar innan dom kan användas som kapital?
Har läst nånstans att man använder en periodiseringsfond?

Hur stor del av kapitalet i ett AB kan användas till tex. maskiner och inventarier?
Vad händer med kapitalet i form av apport om det går sönder eller försvinner?

Är ny på området och är tacksam för svar!
205
1
Kan inte svara på beskattning av vinst i enskild firma men du kan använda hela aktiekapitalet till att köpa ex. maskiner. Om maskinerna går sönder eller stjäls förlorar du dess värde av aktiekapitalet. [br][br]Detta kan påverka din situation mer än att du får minskad produktion; är ditt aktiekapital bundet i en maskin som går sönder och detta leder till en värdeminskning som ställer ditt kapital på under 50% av det ursprungliga kapitalet så har du bara 8 månader på dig att återställa HELA kapitalet. Därefter blir du som privatperson till mycket stor del juridiskt ansvarig för ditt AB:s agerande och blir alltså personligen ansvarig för exempelvis skulder som ditt AB drar på sig. Vi får hoppas att du har en bra försäkring som ersätter ditt bolag för den trasiga maskinen i sådana fall.
2360
37
Ofta är är det ingen stor skillnad mellan AB och firma i praktiken Man har mer rörlighet i firma och det blir lite mindre krångel och lite billigare. Själva har vi 2 svenska firmor och ett lettiskt AB.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
720
Ett aktiebolag bildas när någon avskiljer minst 100.000 från sitt eget kapital i form av pengar, maskiner eller som i ditt fall en enskild firma, och överlåter det värdet till bolaget.[br][br]Bolaget har alltså i starten 100.000 i AK och 100.000 i tillgångar av något slag. Från det ögonblicket kommer aktiekapitalet aldrig att förändras såvida du inte gör någon for av emmission för att öka det.[br][br]Aktiekapitalet "motvarar" alltså inte någon speciell vara, maskin eller pengar i bolaget utan är en del av det totala värdet i bolaget. [br][br]Aktiekapitalet är en del av bolagets totala egna kapital och gränsen för när man blir personligt anvarig är när det egna kapitalet blir mindre än halva aktiekapitalet. Det egna kapitalet består förutom av aktiekapitalet av vinster från tiigare år som inte delats ut och årets resultat.[br][br]Om du har en maskin som går sönder så utrangeras den och blir alltså en kostnad kotsvarande värdet. Är det en maskin som du satt in som AK så får du alltså en kostnad på 100.000 om det är första året så att inga avskrivningar gjorts. Förhoppningsvis gör du ju någon vinst i bolaget för annars hade ju hela bildandet av bolaget varit meningslös, säg att resultatet i verksamheten är 50.000. + 50.000 - 100.000 gör en förlust på året med 50.000 kronor.[br]Ditt egna kapital är nu [br]AK 100.000[br]Årets resultat  -50.000[br]Det egna kapitalet 50.000[br][br]Fortfarande understiger inte det egna kaptalet halva AK så något personligt ansvar är det inte.
48
själv var ja tvungen att skatta på pengarna som jag tog ut från mitt KB då jag ombildade till AB, borde vara samma sak för enskild firma, men bäst att prata med banken om sånt, dom bör ju veta, annars kan man ju alltid sitta i telefonkö hos skatteverket i några timmar för att få svar på den frågan
720
Man måste skatta för det resultat som uppstått i den enskilda firman fram till en dagen man ombildar. Utan den reglens skulle man i praktiken kunna tjäna pengar i juli 2004 och inte betala skatt förrän i mars 2009, något som ger en orimlig skattekredit.
2
Tack för alla svar, är mycket klokare nu! Nu är det bara knega ihop 100k  :D
1
[quote author=TheSaint link=topic=3417.msg15736#msg15736 date=1201189493][br]Tack för alla svar, är mycket klokare nu! Nu är det bara knega ihop 100k  :D[br][/quote][br]Bra val, när jag bytte från HB till AB inom byggbranshen fick man betydligt mer jobb[br]AB ser din kund/etc. som säkerthet på att det är en stabilt företag osv.[br][br]+ om du åker dit så är det inte du personligen som får skulden.
1616
4
[quote author=Vladimir link=topic=3417.msg16136#msg16136 date=1203095359][br]+ om du åker dit så är det inte du personligen som får skulden.[br][/quote][br][br]Styrelsen har alltid ansvar för bolagets handlingar.[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
720
[quote author=Mojo link=topic=3417.msg16177#msg16177 date=1203331191][br][quote author=Vladimir link=topic=3417.msg16136#msg16136 date=1203095359][br]+ om du åker dit så är det inte du personligen som får skulden.[br][/quote][br][br]Styrelsen har alltid ansvar för bolagets handlingar.[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b][br][/quote][br][br]Ja, men inte alltid för dess skulder. Personligt ansvar finns generellt bara för personalens skatter och avgifter och momsen. Sedan kan personligt anvar också finnas om styrelsen beviljat utdelning utan att ha säkerställt bolagets likviditet eller om man driver bolaget vidare efter likvidationsplikten utan kontrollbalansräkning eller när tiden för en är slut.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.