Är företagande + miljöarbete framgångsrikt?

193
Vill rikta en fråga till alla här på forumet, exempelvis till dig som bedriver en nätbutik med begagnade kläder/prylar eller driver en annan typ av företag. Trenden att företag behöver visa att de bedriver någon form av officiellt miljöarbete är redan här.

Hur ser du på ditt företagande och arbetet för miljön? Det vill säga, vad gör du i din vardag på företaget för att miljön ska bli bättre?

Det kan vara små saker likaväl som att sätta upp en hel miljöpolicy. Berätta!

För egen del har jag övergett papperstidningar. Allt jag läser finns på nätet.
När jag arbetar för kunder, så är det numera sällan som dokumentation skickas till tryck längre. All dokumentation är i digitala format.

2360
37
Sol vind och vatten var en rubrik jag hade och föreslagen sida är en miljösida. Då är det bra att du tar upp en aspekt till sedan får vi hoppas att redaktionen inte behöver ta 20 år på sig för att andra saker som har med miljö att göra. Själv har jag dragit nytta av detta i hela mitt liv och 1995 gjorde jag en miljöfilm för dagis och skola i den kommun jag då bodde i. Jag tog då upp mycket av dessa smååtgärder som ger så mycket när alla gör det.  Jag hörde nyss att ett  jätteisberg i Canada lossat och detta är bara början.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
456
1
[quote author=lars arenander link=topic=4129.msg19387#msg19387 date=1217436796][br]... Jag hörde nyss att ett  jätteisberg i Canada lossat och detta är bara början. [br][/quote][br][br]Ja, isberg lossnar hela tiden, men detta var över 20 mil(!) stort har jag för mig. Man misstänker sydliga vindar som orsak till detta. Jag anser dock att man bör ha mer information innan man antyder orsakerna. Annars blir det för lätt att vara skeptisk vilket är synd och påverkar trovärdigheten både nu och inför framtiden.[br]Skillnader i temperaturer har ju varierat genom årtionden lika väl som århundraden...[br][br]Miljömedvetenhet för både företag och absolut generellt i samhället har ökat betydligt de senaste åren, och mer kommer det att bli. Tänk bara på barnuppfostran idag mot bara några år sedan. Nu har man miljö-tema redan i förskolan, man säljer in barnfilmer där man letar efter "sopmonster" man accepterar inget kolapapper som slängs på marken, etc...[br][br]Och förr var miljöansvar i företag ett konkurrensmedel, idag nästan en förutsättning.[br][br]Jag hoppas denna tråd ger informativa inlägg om hur specifikt småföretagare hanterar denna situation och betona gärna om man gör det för eget, eller andras syften. [br]
193
Bra inlägg DEJI om vems syfte miljöarbetet tjänar. Du och jag verkar ha samma inställning - miljötänkande / ansvar hos företagen redan är ett krav idag. Idag kan företag som visar ett samhällsansvar använda det i sin marknadsföring och bli frmgångsrika på det.[br][br]Omröstningen består ju av ganska enkla åtgärder som vi alla kan göra i vår vardag.[br][br]Det fina i att exempelvis fakturera kunderna dgitalt är följande:[br][list][br][li][b]Bra för alla >[/b] mindre pappersförbrukning. Effekten blir inte så märkbar om en och annan fakturerar digitalt, men ifall många gör detta så innebär det en positiv skillnad.[/li][br][li][b]Bra för mig som företagare >[/b] får ut fakturan snabbare och får betalt på kortare tid samt sparar kostnader för porto, papper och kuvert.[/li][br][/list][br][br]Ovanstående är bara ett exempel. Det finns fler.[br][br]Genom att som småföretagare tänka på vad man kan göra för miljön, så kan det öppna för en rad andra fördelar också. Genom att tänka annorlunda. Genom att göra flera små förändringar allteftersom.[br][br]Större företag har ett helt annat utgångsläge att ställa krav på vilka transportföretag, livsmedelsproducenter, flygbolag etc man tar in. Det får en stor effekt. Men vi småföretagare kan också göra något utifrån våra förutsättningar. Företagarförbundet har kommit fram till att 96% av Sveriges cirka 900 000 företag är små med under 10 anställda. Så effekten blir stor om många av dessa 900 000 förändrar sin verksamhet med alla dess rutiner.
456
1
*bump*  :vissla[br]
193
:blink Hallåååå, finns det verkligen inget mer att säga om företagens miljöansvar och miljöarbete?[br][br]NUTEK konstaterar att de företag som arbetar proaktivt med miljöarbete är lönsamma![br]Kolla här http://www.nutek.se/sb/d/1151[br]Där kan du hämta hem NUTEK:s rapporter också.[br][br][br][br]
9
Vad gäller miljöarbete och företagande så är min åsikt att de måste gå ihop.[br]Det som alltid kommer (bör iaf) först i företagande är att sälja.[br]Alla företagare måste först få sälja sin produkt innan något annat kan hända.[br]Har man detta i åtanke, kombinerar det med miljötänk så kan man få till en kombination som man mår bra av (på samma sätt som digitalt producerade/levererade fakturor gör att man spar miljön samtidigt som man spar pengar).[br][br]När jag refererar till sälj så tänker jag mycket på att om du väljer en leverantör  (avsett vad det är du ska köpa) så kan du kolla om och hur den leverantören sköter sin "miljöbit".[br]Detta kan du direkt ta med som ett "säljargument" att tex gå ut med att säga "Vårt företag väljer leverantörer som jobbar med en miljömässigt hållbar utveckling".[br][br]På detta sätt kan man som liten företagare få (1) säljargument, (2) förmedlar till köparen ett miljötänk och (3) ger din leverantör motivation att fortsätta jobba med sin miljöpolicy eftersom det också visar sig att det ger avkastning.
____________________________
Henrik Vinroth
Avtre AB
[email protected]
www.avtre.se
456
1
Helt rätt Henrik![br][br]Man driver företag för och tjäna pengar, annars vore det konstigt och framför allt kortlivat ;) . Utnyttjar man samhällets miljöfokus i sin verksamhet, då genererar det i ökad försäljning. Ofta räcker det med att kommunicera sina handlingar via en miljöpolicy som då innefattar tjänsteresor, leverantörs- och materialval, avfallshanteringen etc. [br][br][quote]Och förr var miljöansvar i företag ett konkurrensmedel, idag nästan en förutsättning.[/quote][br]-Det är säkerligen bara en tidsfråga innan detta kommer att gälla även de minsta småföretagen...[br][br]Att tjäna pengar betyder i de flesta fall att man vill sälja mer, men vad man glömmer är hur man säljer, och framför allt hur man framställer och tillhandahåller sina produkter eller tjänster. [br]Detta innebär att man slösar med både egna och andras resurser och man driver en onödigt [i]trög organisation[/i] som skräpar ner mer än nödvändigt, något som marknaden är känslig för i dagens läge.. [br][br]- Man kan skära ner på exempelvis avfallshanteringen, driftkostnader, drivmedel, inköp av förbrukningsvaror, byta ut kemikalier med mera och ändå få bra ekonomi i detta. [br]Du [i]behöver [/i] alltså inte sälja mer för att tjäna mer pengar.[br][br]Sedan handlar det inte om så mycket om stort eller smått. Den viktigaste aspekten är att man är medveten och styr sina handlingar därefter.[br][br][i]Tröga organisationer kostar pengar och är resurskrävande både i personal och materiella ting. Ser man istället tillbaka på sin verksamhet och korrigerar ett antal delar i denna så kommer man snart att tjäna mer pengar på kortare tid, till lägre kostnader och med en renligare verksamhet.. [/i]
193
Härligt att höra Henrik och DEJI!  :bravo[br][br]Jovisst vill företag tjäna pengar i första hand, men jag ser ingen motsättning i det. Särskilt inte om förändrade rutiner både kan vara effektiva och miljösmarta på samma gång.[br][br]Och så finns det ju miljöinnovativa företag, vilka lever på en uppfinning i miljösyfte. Tror också, precis som ni påpekar, att trenden visar att alla företag måste visa att de gör något innovativt för miljön, åtminstone i sina inköp, rutiner, leveranssätt eller vad det nu må vara.
2360
37
Så som det ser ut nu har man nog stora utsikter med arbete inom räddning. Mig förfärar det att det går så långsamt fram med miljörelaterade uppdrag.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1165
Att det till synes går långsamt inom miljöarbetet tror jag beror på främst tre saker.[br][br]Till att börja med är det flerhundraåriga mönster som skall brytas upp och förändras. Det är många paradigmskiften som skall ske.[br][br]Sedan kommer det enkla faktum att det inte är glasklart vad som skall göras. Har man på plats i Kina sett hur elektronikkomponenter tillverkas är det inte alldeles glasklart att byta ut svensktillverkade papper och kuvert till elektroniska fakturor.[br][br]Slutligen har vi också klara kapacitetsproblem att genomföra saker över en natt. Det finns inte tillräckligt många konsulter som kan ställa om alla svenska företags affärssystem till att e-fakturera på kort tid. [br][br]Ovanpå detta skall vi lägga en psykologisk effekt, nämligen att vi människor har en förmåga att välja det för stunden minst jobbiga, även om det är en känd återvändsgränd vi ger oss in i. Ett exempel på detta är att man just nu väljer att skattegynna elproduktion i vindkraftverk med hjälp av el-certifikat. Stödåtgärderna för att vi skall minska vår energikonsumtion är däremot inga alls. Istället för att människor skall få se verkligheten, så gör man sitt bästa för att brygga över det faktum att vi använder mer och mer energi per person. [br][br]Jag ser på miljöarbetet med rätt så cyniska ögon. Alla kontor idag köper Svanen-märkt kopieringspapper, och tycker att man gjort miljön en så stor tjänst. Men ingen har funderat över varför man har ett hundrakilos plåtmonster i ett särskilt rum, och varför det behöver komma en kille och serva monstret var tredje månad. Servicekillen åker dessutom i en stor van som inte precis andas miljövänlighet.[br][br]Vi har slutat använda engångskoppar, men istället står alla och diskar sin kopp under rinnande varmvatten därför att den miljövänliga diskmaskinen med AAA+++ i alla betyg tar så lång tid på sig att diska att koppen inte hinner bli klar till lunchen.[br][br]Allt vi köper måste vara märkt med en massa gröna symboler av företag som är ISO 14000-certade, men vi ifrågasätter sällan varför vi måste köpa sakerna. När vi klarat av det paradigmskiftet, någonstans runt 2025-2030, kommer det att börja hända saker.[br]
193
Du har så rätt Swetrot, att det glappar i synen på miljöarbetet och alla dess aktiviteter går väldigt långsamt.[br][br]Jag anser dock att man måste börja någonstans, och det är bättre än ingenting alls. Med tanke på att 96% av Sveriges cirka 900 000 företag har färre än 10 anställda, har det betydelse vad vi gör i vardagen. Vi företagare kan ju tipsa varandra om ganska enkla saker som man kan göra. Som kan innebära både smartare rutiner och sparade kostnader.[br][br]Exempelvis skippa vatten på flaska, stänga av dator, skrivare och lampor efter arbetsdagens slut. Behöver man verkligen alltid ha de flashigaste teknikprylarna, såsom en ny mobiltelefon varje år? Det är en livsstilsfråga.
2360
37
Swetrot är inne på rätt väg, likaså heal, men bara att ta upp det här på forumet gör att det sprids en liten gnista. Google tar ibland upp mina inlägg. Där blir det en av mer än million tror jag över hela världen. Allt blir ett nätverk, folk börjar tänka, titta på vad man mer kan göra. Miljömagasinet har hållit på i mer än 25 år att påtala detta. Inte nog med att man kämpar mot krafter som vill lägga ner tidningen, en del för att obehagliga sanningar sägs där bl.annat. Jag vet att många här på forumet kämpar med miljöförbättringar och för inte så länge sedan hade jag diskusion via min e-post ang. ett miljöprojekt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
68
Jag har sedan mitten på juli börjat skicka varor utanför min stads gränser.[br]Har som policy att skicka med [url=http://www.bussgods.se]Bussgods[/url], inte bara för att de är billigare än posten utan även för att de säger sig vara snällare mot miljön.[br][br]Ända nackdelen är att man måste spy ut papper till dem. 5 st/försändelse. Så skickar man inte prylar tyngre än 3 kg är det bättre att låta posten ta det.[br][br]För det mesta väger mina paket 3 kg+ (bouleklot väger minst 2,5 kg och man avrundar uppåt) så det är ju min grej.[br][br]Mitt tips till "exportörer" --> ta bussen
www.bouleservice.se
- Klot, tillbehör och träning
Bouleservice på Tradera
456
1
[quote author=swetrot link=topic=4129.msg20752#msg20752 date=1223253449][br]Att det till synes går långsamt inom miljöarbetet tror jag beror på främst tre saker.[br][br]Till att börja med är det flerhundraåriga mönster som skall brytas upp och förändras. Det är många paradigmskiften som skall ske.[/quote][br][br]Japp, det stämmer... Men idag vet man bättre om miljöförstöringen vilket räcker som argument.[br][br][quote]Sedan kommer det enkla faktum att det inte är glasklart vad som skall göras. Har man på plats i Kina sett hur elektronikkomponenter tillverkas är det inte alldeles glasklart att byta ut svensktillverkade papper och kuvert till elektroniska fakturor.Slutligen har vi också klara kapacitetsproblem att genomföra saker över en natt. Det finns inte tillräckligt många konsulter som kan ställa om alla svenska företags affärssystem till att e-fakturera på kort tid. [/quote] [br][br]- Nej, men varför skall allt ske över en natt? Börja med målsättning som kan sträcka sig över flera år. För min del handlar detta inte om att göra underverk, utan snarare om att man faktiskt strävar efter att så minimalt som möjligt påfresta miljön. Återigen så är det syftet som räknas. [br][br][quote]Ovanpå detta skall vi lägga en psykologisk effekt, nämligen att vi människor har en förmåga att välja det för stunden minst jobbiga, även om det är en känd återvändsgränd vi ger oss in i. Ett exempel på detta är att man just nu väljer att skattegynna elproduktion i vindkraftverk med hjälp av el-certifikat. Stödåtgärderna för att vi skall minska vår energikonsumtion är däremot inga alls. Istället för att människor skall få se verkligheten, så gör man sitt bästa för att brygga över det faktum att vi använder mer och mer energi per person. [/quote] [br][br]- Ger man sig verkligen medvetet in i en återvändsgränd? Tycker du inte att man faktiskt har försökt, och även försöker få samhället att minska sin energiförbrukning? Elen kostar massa pengar, skatter och certifikat läggs till med mera..Trots detta fortsätter man att förbruka denna energi som t.ex. el. [br]Då kan man mötas på halva vägen genom att skapa förutsättningar till miljövänligare framställan.[br][br][quote]Jag ser på miljöarbetet med rätt så cyniska ögon. Alla kontor idag köper Svanen-märkt kopieringspapper, och tycker att man gjort miljön en så stor tjänst. Men ingen har funderat över varför man har ett hundrakilos plåtmonster i ett särskilt rum, och varför det behöver komma en kille och serva monstret var tredje månad. Servicekillen åker dessutom i en stor van som inte precis andas miljövänlighet.[/quote][br][br]-Jovars ;), men då undrar jag;[br]1. Varför har man detta plåtmonster? Finns förmodligen idag inga andra alternativ.[br]2. Servicekillen är möjligtvis tvungen att köra denna van eftersom hans utrustning kräver det. Ställ då krav på leverantören att han/hon istället köper en lika stor bil om nu tvunget, fast i miljövänligare alternativ. [br]Det finns ju alltid konkurrenter som är medvetna om detta :)[br][br][quote]Vi har slutat använda engångskoppar, men istället står alla och diskar sin kopp under rinnande varmvatten därför att den miljövänliga diskmaskinen med AAA+++ i alla betyg tar så lång tid på sig att diska att koppen inte hinner bli klar till lunchen.[/quote][br][br]-  Tyvärr är det vanligt att man tar bort det som man direkt ser som miljöbov. Men man glömmer att fullfölja processen genom att [u]tillföra lämpliga alternativ[/u]. I just detta fallet så är det faktiskt bättre att återgå till engångsmuggarna(!) under en tid. När lämpliga alternativ finns [u]på plats[/u], först då tar man bort muggarna. [br]Det kan t.o.m vara bättre att köpa in en mindre miljövänligare diskmaskin, bara den då är snabbare. [br][br][quote]Allt vi köper måste vara märkt med en massa gröna symboler av företag som är ISO 14000-certade, men vi ifrågasätter sällan varför vi måste köpa sakerna. När vi klarat av det paradigmskiftet, någonstans runt 2025-2030, kommer det att börja hända saker.[/quote][br][br]Är ni 14001-certifierade? I så fall bör ni veta varför ni köper in det ni köper in. Likaså finna alternativa lösningar även här...[br]- Måste ni köpa det som köps in då gör ni i alla fall det idag nödvändigaste genom att ställa krav på leverantörerna.[br][br][br][br]Dina argument vare sig dom är egna, eller tagna ur luften stämmer ganska bra med hur man generellt ser på detta med miljön. Man försöker ofta se på andra och hur dom agerar, utan att man själv har faktan till varför dom agerar som dom gör. Sedan finns det alltid en viss % som avviker om man säger så...[br]Man tar också bort enkla och synliga saker som engångsprylar, man minskar utskrifter, man släcker lampor, man sopsorterar etc.. Men sedan då? Om man släcker taklamporna och följer upp elförbrukningen via fakturan så kan man ligga rätt. Men tvingas man köpa in 1000st batterier istället till ficklampor, har man då nått sitt mål? Och vad kan man göra istället? [br][br]Det är ju detta Lars Arenander försöker påtala titt som tätt. Att där man [b]inte[/b] har alternativa lösningar finns det en enorm marknad för entreprenörerna  :winner

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.