Skapande av ett gemensamt organ för några företag

74
Vi antar att några företag (t ex industriföretag) ska skapa ett gemensamt organ för att tillvarata deras intresse genom att påverka beslutsfattare (politiker) och allmänhet. 

Vilken typ av organ (verksamhet) bör det skapa tycker ni?

T ex de kanske kan skapa ett aktiebolag, men är det ens tillåtet eller okej om organet inte har vinstdrivande syften? Och i vilket fall; är aktiebolag det bästa alternativet? Eller bör det vara något annat som t ex ekonomisk förening eller stiftelse?
1165
Läser du någon utbildning eller så, och låter forumet lösa dina uppgifter?  :D[br][br]I sådana fall tycker jag att du kan gå in på sajten allabolag.se och där kika på hur andra organ valt att bedriva sin verksamhet. Man kan söka på alla som har ett eget organisationsnummer där utom privatpersoner/enskilda firmor.
74
[quote author=swetrot link=topic=5211.msg25123#msg25123 date=1238622102][br]Läser du någon utbildning eller så, och låter forumet lösa dina uppgifter?  :D[br][br]I sådana fall tycker jag att du kan gå in på sajten allabolag.se och där kika på hur andra organ valt att bedriva sin verksamhet. Man kan söka på alla som har ett eget organisationsnummer där utom privatpersoner/enskilda firmor.[br][/quote]Hehe mjo jag läser en utbildning :) Fast jag frågar bara om sånna saker som jag verkligen inte lyckas förstå själv eller inte information om någonstans, hoppas att det är okej. [br][br]Har tittat runt där, fast endå svårt att avgöra vilken typ av bolag jag bör välja i det här fallet, jag vet knappt vad det finns för andra bolag som är likadant som detta jag beskriver. Jag antar att Svenskt Näringsliv är delvis så, men de är ju vinstdrivande vilken inte mitt är.. så jag vet inte om de kan/bör vara aktiebolag..
1165
Fast Svenskt Näringsliv är ju i grunden en ideell förening, vilket kanske skulle kunna passa i det här fallet också.
74
[quote author=swetrot link=topic=5211.msg25142#msg25142 date=1238664632][br]Fast Svenskt Näringsliv är ju i grunden en ideell förening, vilket kanske skulle kunna passa i det här fallet också.[br][/quote]Som jag har uppfattat det är Svenskt Näringsliv inte en ideell förening, utan ett aktiebolag med vinst och allt..
1165
Fast läser man på allabolag.se så ser man att det är en ideell förening, som i sin tur äger flera aktiebolag, helt eller delvis.
74
Okej.[br][br]Men är det så att man måste ha vinstsyfte för att få lov att registera ett aktiebolag? För i så fall passar ju aktiebolag absolut inte in (så vet jag det i alla fall..)
1165
Aktiebolagslagen är strikt på den punkten, det måste finnas ett vinstintresse. Nu kan man definiera det väldigt luddigt, men för en ren lobbyorganisation är det inte lämpligt att ha ett AB i botten, just på grund av detta.[br][br]En annan form man kan tänka sig är "Intresseorganisation". Motormännen är t.ex. registrerad som en sådan, liksom LO.
74
[quote author=swetrot link=topic=5211.msg25153#msg25153 date=1238669360][br]Aktiebolagslagen är strikt på den punkten, det måste finnas ett vinstintresse. Nu kan man definiera det väldigt luddigt, men för en ren lobbyorganisation är det inte lämpligt att ha ett AB i botten, just på grund av detta.[br][br]En annan form man kan tänka sig är "Intresseorganisation". Motormännen är t.ex. registrerad som en sådan, liksom LO.[br][/quote]Humm, jag visste inte riktigt att man kunde registera "Intresseorganisation".. När jag läser om olika företagsformer finns det inget som heter intresseorganisation i alla fall..
74
[quote author=swetrot link=topic=5211.msg25153#msg25153 date=1238669360][br]Aktiebolagslagen är strikt på den punkten, det måste finnas ett vinstintresse. [br][/quote][br]Var någonstans står det egentligen i lagen? För jag tittade i aktiebolagslagen och hittade istället detta:[br][br][quote]Uppgift om verksamhetens syfte[br] [br] 3 § Om bolagets verksamhet helt eller delvis skall ha ett annat syfte än att ge vinst till fördelning mellan aktieägarna, skall detta anges i bolagsordningen. I så fall skall det också anges hur bolagets vinst och behållna tillgångar vid bolagets likvidation skall användas.[/quote][br]Min tolkning är att det allså inte är tvingande att ha vinststyfte om man bara anger det. Eller är jag helt ute och cyklar?[br] [br]
1165
Den där skrivningen du har hittat tror jag hänför sig till Aktiebolagslagens 32:a kapitel.
74
Okej, komplicerat att välja här  ;D

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.