Lägga ned enskild firma, regler?

25
Jag har bestämt mig för att lägga ned min enskilda firma (inte vilande, utan lägga ner helt).

Vad är det som gäller egentligen?
Jag har hittat blanketten man ska fylla i och skicka till bolagsverket. Men innan jag gör det bör jag väl försöka bli av med lagret jag har.

Hur blir det med inventarier?
Jag har ju köpt in en dator och skrivare till firman. Kommer den tillfalla mig eller måste jag köpa ur den?

Eftersom företagets och min egen ekonomi klassas som samma så borde väl de sakerna tillfalla mig?

Eller tänker jag helt galet nu?
www.tillfest.se
1324
2
Vad gäller lager och inventarier så  har dom ju lagvärde resp inventarievärde som du aldrig dragit av. Problemet är dock att du dragit av momsen.[br][br]Så min rekommendation är att sälja produkter inkl moms till marknadsvärde. Om du sedan "säljer" till dig själv är OK.  Och är marknadsvärde lägre än nuvarande lagervärde/inventarievärde så får du bokföra som försäljning  med förlust. [br][br]Sedan detta med avregistrering. det viktiga är att du avregar moms/f-skatt. Detta gör du på baksidan av din f-skattsedel. [br]Bolagsverket kan du avregistrera med bank.id på webben (eller skicka in blanketten).[br][br]Sist får du vara beredd att  i december/januari göra en prel deklaration då skatteverket annars kan skicka ett SA skattebeslut. (tomtenissar)[br][br]Hans[br][br]
25
tack för svaret.  :)[br][br]Jag har ju själv satt in en hel del pengar i företaget som jag inte tagit ut = företaget har en skuld till mig  (så blir det va? )[br][br]Kan jag inte bara dra av inventarier jag inte säljer på den skulden och ta dem själv?[br]Vad händer sedan med de pengar som finns kvar?[br]Kan jag bara ta dem själv eller hur går allt till?
www.tillfest.se
1324
2
Nu är vi ju lite inne i grunden av bokföring. [br][br]Lät säga att du köpte en dator för 12000:- + moms för ett tag sedan.[br][br]Du har sedan skrivit av 3600:- så det är 8400:- kvar på ditt 12xx konto. [br][br]Nu vill du då "sälja" den till dig själv. Du hittar en motsvarande dator på blocket för 7500:.[br]Så detta torde vara en rimlig värdering. [br][br]Du "säljer" ju då burken för 6000:- + moms [br][br]2611 K 1500:-[br]12xx K 6000:-[br]2013 D 7500:-[br]12xx K 2400:-[br]7973 D 2400:-[br][br]Dom sista 2 raderna lägger du in då du vill ha 12xx kontot till 0:- då inventarien är borta. [br][br][br]Sedan innebär ju 2611 att du blir skyldig skatteverket momspengar. [br][br]Sak samma om du tar ut lagret privat. Då överförs ju lagret till en privatperson och då faller den rätt som du hade att dra av momsen vid inköp. [br][br]När du sedan rensat ditt lager och dina inventarier. Så får du givetvis tömma företagets bankkonto med ett eget uttag. [br][br]Sedan gör du bokslut och deklaration i vanlig ordning. Då hanteras diffen mallan egen insättning och eget uttag. [br][br]Hans
25
tack så mycket för hjälpen.  :)[br][br]Nu ska jag nog lyckas få ordning så jag kan lägga ner det här företaget så snart som möjligt.  :)
www.tillfest.se
2360
37
Du får göra förlustavdrag i din deklaration vid avveckling av företag så där får lite pengar tillbaka.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.