Moms, preliminär skatt

117
Är på gång och skall registrera en enskild firma (precis som i förra inlägget.. ;)), och har (precis som i...) fastnat, nu har jag dock bara två steg kvar.



Det första steget är under rubriken "moms". Ett fält man skall fylla i är "Beräknad årlig momspliktig försäljning inklusive export och försäljning inom EG" - JAG HAR INGEN ANING! Kan lyckas få sålt för allt från 25 kr till 25 000 kr som jag ser det? Vad skall jag skriva? Vad händer om jag uppskattar alldeles fel, är det då bäst om jag uppskattar för mycket eller för lite (vad blir konsekvenserna)?



Sen var det dethär med preliminär skatt. Jag vikarierar nu under sommaren (timvikariat), får min första lön den 27e och har ungefär koll på hur många timmar jag kommer att jobba osv (_ungefär_!). Har ju dock inte fått en krona än. Ska jag skriva in dem under "Arbetsgivare m.fl. under resten av inkomståret" trots att jag jobbat sen 12/6 då, iom att jag inte fått något betalt och annat måste skriva in vad jag fått i bruttolön osv?

Om jag skall fylla i under "Arbetsgivare m.fl. under resten av inkomståret", hur skall jag få reda på exaktare uppgifter än timmarna på mitt schema? Vad händer som det inte stämmer helt? Jag har f ö ingen aning om hur mycket som går till pension, om något alls, hur får jag reda på det? 🙂



Jag är hemskt ledsen att jag ställer så nollade frågor, men det är ju vekligen sånt jag måste få svar på. 🙂 Bättre att jag ställer dem nu än efter att jag gjort fel, tänker jag!



Tack på förhand för all eventuell hjälp!
83
Beträffande momsen, så är det just "beräknad årlig". Du kan ju omöjligen veta, så det är en uppskattning. Skriv vad du tror kan vara rimligt! [br]Och enklast är nog att redovisa momsen månadsvis! Då betalar du bara den momsen du har sålt för, och ska pynta in till staten. Spelar alltså ingen större roll vad du anger i ansökan. Det är bara för att verket vill se att du faktiskt har en verksamhet.... [br] [br]Om du med preliminär skatt menar F-skatt? Så bör du nog ange ett lägre belopp än för högt! Det är inte helt kul att sitta i den sitsen, att tvingas betala F-skatt, och sakna intäkter! Bätre alltså att justera i efterhand. [br] [br]Vad uppgifterna om ditt timvikariat kommer in förstår jag inte? Jag kan inte minnas att man fyllde i sådanna uppgifter...? Det vikariatet (anställd) betalar väl A-skatt för dig? I så fall är det knappast ditt problem. [br] [br]Det absolut enklaste och bästa, är att du helt enkelt ringer skatteverket och frågar!
117
[quote="Brolin"]Beträffande momsen, så är det just "beräknad årlig". Du kan ju omöjligen veta, så det är en uppskattning. Skriv vad du tror kan vara rimligt! [br]Och enklast är nog att redovisa momsen månadsvis! Då betalar du bara den momsen du har sålt för, och ska pynta in till staten. Spelar alltså ingen större roll vad du anger i ansökan. Det är bara för att verket vill se att du faktiskt har en verksamhet.... [br] [br]Om du med preliminär skatt menar F-skatt? Så bör du nog ange ett lägre belopp än för högt! Det är inte helt kul att sitta i den sitsen, att tvingas betala F-skatt, och sakna intäkter! Bätre alltså att justera i efterhand. [br] [br]Vad uppgifterna om ditt timvikariat kommer in förstår jag inte? Jag kan inte minnas att man fyllde i sådanna uppgifter...? Det vikariatet (anställd) betalar väl A-skatt för dig? I så fall är det knappast ditt problem. [br] [br]Det absolut enklaste och bästa, är att du helt enkelt ringer skatteverket och frågar![/quote] [br] [br]Rörande prel-skatt så menar jag faktiskt A-skatt, för det står såhär: [br] [br]" Arbetsgivare m.fl. under resten av inkomståret [br]Ange namn på arbetsgivare eller annan utbetalare [br]Tidsperiod fr.o.m. [br]Tidsperiod t.o.m. [br]Bruttolön och förmåner under resten av året [br]Pension under resten av året" [br] [br]Då förmodar jag att de helt enkelt vill veta att jag är anställd av socförvältningen i X kommun, fr o m 2006-06-12 till 2006-08.18, och vad jag tjänar? För de kan väl inte vilja veta vad jag tjänar och tjänat(!) i år på ett företag jag ännu inte startat?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.