Användarnamn
Lösenord
eller  Logga in med Facebook

HR/Personal Forum

Arbetsmiljön viktig för både ditt företag och personalen

Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Företagande Redaktionen   
2010-12-03 18:52

Vad tycker du är viktigast för att uppnå en bra arbetsmiljö?Tänk på arbetsmiljön när du anställer.Tillhör du den lyckliga skaran av företagare som går i anställningstankar? Då är det inte bara du själv som ska se vad de som ansöker om jobbet har för kompetens och kvaliteter. Även ditt egna företag och arbetsförhållandena ska får sig en granskning – av den som söker. Det sker med all rätt, för du som företagare, företaget i sig och den anställde har allt att vinna på en god arbetsmiljö.

Nyhetsbrev

yesJa tack, skicka fler gratis tips & nyheter. Enkelt att avanmäla.


Relaterade artiklar

Viktigt för de anställda

Enligt SIFO är arbetsmiljön det som de flesta sätter störst värde på vad gäller en arbetsplats. Det visade sig i en undersökning gjord i april 2010. Prioriteringen gäller både den fysiska som den psykiska miljön och för många är den till och med viktigare än själva lönen och arbetstidsförhållandena. Det är framför allt de unga som tycker arbetsmiljön är viktig. På andra plats kom en flexibel arbetstid.

Viktigt för företaget

Eftersom arbetsmiljön är så pass viktig för folk i gemen, är det lätt att räkna ut att det blir klart enklare att hitta bra personal med rätt arbetsplats och rätt arbetsförhållanden. Då lockas de duktiga till företaget. Indirekt kan alltså en satsning på arbetsmiljöarbete gynna företagets utveckling tack vare bättre kompetens och gladade och mer produktiva medarbetare än konkurrenterna.

Men inte nog med det. Bland de anställda anger sedan den hisnande andelen nio av tio att arbetsmiljön är den viktigaste enskilda faktorn för att kunna göra ett bra jobb. Att orka gå till jobbet och vara motiverad inför sina uppgifter handlar inte enbart om lönen. Snarare tvärtom. De mänskliga värdena, som vi kan kalla dem, ligger mycket högt på listan för vår motivation. Det gör att ett företag som vill ha ut mycket av sin personal, också måste ge mycket tillbaka. Det blir en ömsesidig win-win-situation.

Vad är arbetsmiljön?

Vad är då en bra arbetsmiljö? Jo, det är en miljö där både psyket och den fysiska kroppen tas väl om hand. I listform skulle vi kunna anteckna:

 • trivsel, bra stämning och högt i tak
 • bra fysisk miljö (design, inredning, levande blommor, ljus, etc)
 • frånvaro av långvarig negativ stress
 • möjligheten för personalen att utvecklas
 • delaktighet i den egna arbetssituationen
 • friskvård
 • att kunna bli nöjd med sin arbetsinsats
 • feedback
 • kompetenta chefer
 • en tydlig organisation
 • respekt och social empati

Satsningar på dessa delar inom företag är en lönsam affär, då personalen är företagets enskilt viktigaste resurs.

Mer läsning om arbetsmiljöarbetet hittar du på:

Arbetsmiljöverket , med regler och tips och råd om hur du ger dina anställda en bra arbetsmiljö.

Arbetsmiljöupplysningen , där du kan lära dig mer om god arbetsmiljö och diskutera arbetsmiljöfrågor med andra.

Sunt liv , mängder med artiklar om effektivitet, glädje på arbetsplatsen, konflikt- och krishantering, personlig utveckling och annat som har med arbetsmiljö och personalhälsa att göra.

Företagande Redaktionen

Redaktionen på Foretagande.se består av en rad författare, företagsledare och entreprenörer som jobbar för att lyfta och hålla liv i företagar- och entreprenörsandan i Sverige.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen twitterfacebook

Skriv din kommentar

0

Personer i konversationen

Kommentarer (1)

 • Gäst (Krister)

  Permalänk

  Spännande ämne detta med arbetsmiljö. Det är en smart investering som inte behöver ta lång tid för att betala sig. Här är några tips på vad ni kan testa som funkar bra för oss:

  - Jobba en del hemifrån, om det är möjligt. Testa en halvdag till att börja med.
  - Betald massage 1 ggr varannan vecka.
  - En glad person som går runt och dela ut frukt en gång per/dag.
  - Ta 2 timmar en dag/månad till att gå ut och gå tillsammans och prata om hur ni kan förbättra saker på arbetsplatsen.
  - Ha en massör som går runt en gång på eftermidaggen och massera alla i 10 minuter över axlarna. Perfekt om ni sitter på kontor eller framför en dator.

  Där är några saker som funkar för oss och som skapar en bra arbetsmiljö och stämning. Bra stol, skrivbord, datorskärm, etc är väl mer en självklarhet? :)

  Krille

 

Nyhetsbrev

klickSverige bästa nyhetsbrev för företagare säger vissa. Vad tycker du?

Prenumerera gratis - enkelt att avanmäla.


Twitter och FB

Här följer du oss på Facebook

Google plus

Följ oss på Google +, Facebook och Twitter

Protected by SiteGuarding.com