Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Begagnade franchiser - Franchiseavtal

Dela artikeln
tisdag, 13 november 2007 0

Det finns en stor och växande marknad i Sverige för etablerade franchiser som av olika anledningar skall byta ägare. Tidigare franchisetagare har fått ändrade livsvillkor, har tröttnat eller vill göra något nytt.

Är det fråga om välskötta och lönsamma verksamheter i bra branscher med välrenommerad franchisegivare kan det bli rätt höga priser – ofta någon eller flera miljoner kr. I dessa fall kan man kritiskt granska de senaste årens omsättning och resultat och härigenom bilda sig en uppfattning om priset. Franchisegivaren är som regel intresserad av att priset inte blir orealistiskt högt så förhandlingarna bör föras öppet med denne.

Franchiseavtal

Det är inte viktigt att fingranska ett franchiseavtal av standardtyp eftersom relationen mellan parterna ändå i huvudsak måste bygga på den ömsesidig tillit och förtroende som skapats under ett antal år. I etablerade franchiseorganisationer är avtalen därför nästan aldrig ett tvistetämne. Vid tvist så är det nästan alltid ekonomiska problem som utlöser den.

I Sverige är vi vana vid relativt kortfattade, enkla och raka avtal och det räcker normalt. Man bör ändå förvissa sig om att alla franchisetagare i systemet har samma villkor för då är riskerna små att någon särbehandlas.

Avtal av amerikansk typ på 30-50, kanske t.o.m. 100 sidor är trista och hör inte hemma i vår rättstradition. Finns sådana så finns anledning att vara observant och oroad. Sådana avtal är svåra och dyra för alla att jobba med och har i realiteten tveksam rättsverkan i våra domstolar.

Mer om franchising

ÄMNEN:

Fråga vår expert om franchising

Ställ din fråga här rörande franchising. Din fråga kommer att besvaras av ledande experter och publiceras sedan på sajten. När svaret är publicerat får du ett mejl.
Rubrik
Din e-postadress
Meddelande

Sök franchiseföretag

Moogio franchise

Arbetsomräde:
Heminredning och Möbler

Ekofasad franchise

Arbetsomräde:
Fastighet och Bygg

Visa fler

Välj kommun från listan