Hur betala "hjälp" i EF

134
HEJ IGEN!



Jag har en EF och arbetar med reklam o desajn.

Håller för tillfället på med ett stort projekt på en hemsida

och för detta jobb kommer jag att behöva ta hjälp från

en kamrat med viss kodning.



Han är "vanligt"anställd på hos ett annat företag, men hjälper

mig med detta "privat". Grejen är att han kommer

ju självklart vilja ta betalt för tjänsten, hur ska jag göra det?



- Han kan ju inte direkt fakturera mig för sitt jobb

eftersom han inte har F-skatt eller ens eget företag, eller?



- Jag kommer ju att förlora pengar om jag räknar med honom

i fakturan jag skickar och sen ger honom hans del som ett

eget uttag från mitt företag, är det ens lagligt?



- Kan man betala ut lön ur enskild firma utan att han är

anställd, typ som nån visstids/tillfällig-anställning. Vilka

avgifter tillkommer då (arbetsgivar osv).



Jättetacksam för lite hjälp och tips på hur ni hade löst situationen.
/ www.peffen.com // Grafisk formgivning för tryck & webb
488
Visst kan du betala lön till honom utan att heltidsanställa honom! Det som tillkommer är arbetsgivaravgifter (drygt 32 %). Du får skicka in blanketten "Skatte- och avgiftsanmälan" (tror jag den heter) till Skatteverket, så skickar de dig en blankett där du redovisar hur mycket han har fått i lön och hur mycket arbetsgivaravgift du ska betala in. Om du t.ex. betalar ut hans lön i maj ska arbetsgivaravgiften betalas till Skatteverket 12 juni. Både hans lön och arbetsgivaravgiften är avdragsgilla kostnader i din firma. [br] [br]Precis som du säger kan han inte fakturera dig om han inte har F-skatt. [br] [br]Om du ska ta av de pengar kunden betalar till dig och betala din kompis svart blir det mycket riktigt ett eget uttag för dig; med andra ord egenavgifter och skatt i alla fall.
134
Tack för ditt svar Karin... [br] [br]Jag vet inte riktigt om jag hänger med på hur man gör, men nu har jag [br]fått en "uppfattning" i alla fall. Jag får väl göra så att jag kontaktar Skatteverket [br]och får lite koll på hur det ska göras. Åter igen tack Karin.
/ www.peffen.com // Grafisk formgivning för tryck & webb
589
1
[quote="Karin i Västergötland"]Om du ska ta av de pengar kunden betalar till dig och [b]betala din kompis svart [/b]blir det mycket riktigt ett eget uttag för dig; med andra ord egenavgifter och skatt i alla fall.[/quote] [br]För att svara på en av frågorna som peffen har: Och i det fallet är det inte lagligt. Svarta affärer är sällan det. ;-)
149
En följdfråga på detta då... [br] [br]Upp till 1000kr/år får väl betalas ut som lön utan skatter??? [br] [br]Hur fungerar detta i praktiken?
589
1
Om du ger lön till en person och lönen totalt under året uppgår till mindre än 1.000 kr behöver du inte betala arbetsgivaravgifter och inte heller behöver du göra skatteavdrag på lönen. Om du däremot betalar ut mer än 1.000 kr totalt under året ska arbetsgivaravgift betalas på hela summan. [br] [br]Kontrolluppgift ska du lämna om du betalar ut lön på minst 100 kr, totalt under året till personen i fråga. [br] [br][url=http://www.skatteverket.se/infotext/arbetsgivare/arbetsgivareanstallning.4.18e1b10334ebe8bc80003496.html]Den här länken innehåller mycket bra information om ovanstående.[/url]
149
Så om jag har förstått det rätt måste man registrera sig som arbetsgivare även om man bara har den 1000-lappen/år?!?!
488
[quote="dave.hugo"]Så om jag har förstått det rätt måste man registrera sig som arbetsgivare även om man bara har den 1000-lappen/år?!?![/quote] [br] [br]Jepp.
3
Ett tips är att kompisen fakturerar dig via frilansfinans.se [br]Det är ett mycket enkelt, snabbt och behändigt sätt för ströinkomster. [br]Det är en tjänst jag använde innan jag startade EF, och det fungerade mycket bra.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.