Programvara för bokföring och fakturering

10
Jag arbetar på heltid åt ett svenskt universitet. På kvällar och helger bedriver jag dock konsultverksamhet inom IT (webbutveckling, lite marknadsföring osv). Jag har av denna anledning startat en enskild firma och funderar på att köpa in en programvara som kan hjälpa mig med bokföring, fakturering och momshantering. Kan ni rekommendera en sådan? Jag har tittat lite på SPCS Administration 500, men det går loss på 3.890:- ex moms (utan serviceavtal) och det känns lite saftigt. 1500 eller kanske 2000 kr skulle jag kunna tänka mig betala, men där går smärtgränsen. Användarvänlighet och enkelhet är saker jag värdesätter högt eftersom jag inte kan ett **** om bokföring, redovisning och liknande 🙂



Jag vill tillägga att jag räknar med att ha intäkter på kanske 100000 kr och en vinst på kanske 50000 kr. De 100000 kronorna i intäkter är uppdelade på 10 eller 12 fakturor. Är det overkill med en programvara när man talar om så små summor och så få "transaktioner"?



Tack på förhand.
134
http://www.foretagande.se/forum/viewtopic.php?t=767 [br] [br]Där är en som säljer SPCS i alla fall, finns säkert många fler, sök! [br] [br]SPCS e klockrent... Jag va "helt färsk" och lärde mig ganska snabbt [br]att behärska det man behöver för min verksamhet, som för övrigt ant. [br]innehåller liknande bokföring som din kommer att göra.
/ www.peffen.com // Grafisk formgivning för tryck & webb
10
Jo, men SPCS Administration 200 innehåller väl inte stöd för fakturering?
488
Har du bara 10 fakturor om året kan du lika gärna skriva dina fakturor i Excel eller Word. Däremot blir du tvungen att själv förstå hur du ska bokföra dem isåfall, och även hur du ska räkna ut momsen. Du får också numrera fakturorna själv. OBS! Alla dina fakturor måste ha nummer i en följd, du får inte hoppa över något nummer och inte använda samma nummer 2 gånger. Däremot måste inte den första fakturan heta nr 1 utan du kan t.ex. börja på 8001 om du vill. [br] [br]Har du ett faktureringsprogram får du hjälp med de sakerna. Å andra sidan är inget program idiotsäkert; du behöver ändå begripa något lite av vad programmet gör.
10
[quote="Karin i Västergötland"]Har du bara 10 fakturor om året kan du lika gärna skriva dina fakturor i Excel eller Word.[/quote] [br]Jo, det är det jag gjort hittils. Jag är med på det här med numreringen också. Det jag behöver hjälp med är just bokföring och uträkning av momsen. Det var därför jag tänkte jag kanske borde ha ett bokföringsprogram. Kör jag i väggen med det kan jag alltid fråga en vän som är revisor.
720
Om du inte kan något alls om bokföring så är det bättre att prata med vännen revisorn direkt istället. Han kommer garanterat att uppskatta att hjälpa till från början istället för att försöka reda upp allt i efterhand, och då tjänar både du och han tid på detta. [br]Låter det elakt? Jag satt i natt till kl 6 på morgonen för att reda ut en bokföring. "Vännen" kom med sina papper i helgen för att få deklarationen skriven och inlämnad i går (15 juni) och som sagt från 8 på torsdag morgonen till 6 idaf fredagmorgon höll jag på för att reda ut vad som hänt. Då hade jag hellre lagt en kvart-en halvtimme i månaden under året och sluppit detta.
68
[quote="Fletch"]Jo, men SPCS Administration 200 innehåller väl inte stöd för fakturering?[/quote] [br] [br]Det stämmer - där saknas fakturering. Å andra sidan finns det flera andra program i samma prisläge som SPCS 200 som dessutom innehåller fakturering. Det finns också andra program som inte kräver lika mycket bokföringskunnande. [br] [br]Snabbkurs i bokföring - kan det va nåt? http://www.unicell.se/lardig.html
488
Redkon har en poäng. Om är såpass ny på bokföring att du tycker det är ett problem att räkna ut momsen på dina egna kundfakturor låter det som om du antingen behöver lägga en del tid och energi på att lära dig mer om bokföring själv, eller också anlita hjälp. [br] [br]Att göra jobbet själv kan verka billigare än att anlita hjälp. Men å andra sidan tar det en massa timmar som du skulle kunna lägga på din konsultverksamhet istället...
68
I ett bokföringsprogram som är integrerat med fakturering, behöver man inte bekymra sig så mycket om att räkna ut momsen på fakturorna - den kommer automatiskt. Bokföringen av fakturorna sker också automatiskt. [br] [br]Sedan behöver man ju inte använda samma program som "experterna" om man nu inte är så hemma på det här med bokföring. Det finns program som är anpassade efter den som vet mindre - där man i princip inte behöver kunna någon bokföring alls och man klarar ändå av att sköta 90 - 98% av bokföringen själv. Det är ett sådant program som Fletch ska leta efter - sök på Google - eller fråga mig.
10
Jo, jag förstår. I gengäld antar jag att den bokföring jag behöver göra är såpass enkel att jag borde klara av den själv genom att använda ett vettigt program och att läsa mig till eventuella oklarheter. [br] [br]Sten: Tack för tipset om "Lär dig bokföring på 20 minuter". Den skall jag läsa vid tillfälle. Jag förstår att du vill att jag skall ta en titt på ert bokföringsprogram, UNI_BAS. Jag tittade precis på era demonstrationsvideos och det kan vara det fulaste programmet jag någonsin sett, men det ser onekligen enkelt ut. Jag är dock lite allergisk mot att folk rekommenderar sina egna produkter. Det var av denna anledning jag ställde frågan i ett öppet forum. [br] [br]Jag har dock en fråga angående UNI_BAS. I en av era demonstrationsvideos nämner ni att den nedladdningsbara versionen inte är tidsbegränsad. I så fall, hur förhindrar ni då eventuella kunder från att aldrig köpa programmet? [br] [br]Kuriosafråga: Mannen som talar i era demonstrationsvideos, vad heter han? Det låter väldigt likt en man vid namn Claes Rossby.
68
[quote="Fletch"]...... Jag förstår att du vill att jag skall ta en titt på ert bokföringsprogram, UNI_BAS. Jag tittade precis på era demonstrationsvideos och det kan vara det fulaste programmet jag någonsin sett, men det ser onekligen enkelt ut...........[/quote] [br] [br]Du är absolut inte den förste som har synpunkter på utseendet. - Vackert är det kanske inte, men vi har ännu inte hittat någon väg till skönhet utan att programmet då istället förlorar i enkelhet. Stora "fula" knappar med klartext skulle ju kunna bytas ut mot små fina ikoner. Hur ser då ikonen ut som ska ersätta t.ex knappen "Kostnad utan faktura"? Nej, hos oss har enkelhet fått gå före skönhet. [br] [br][quote="Fletch"]...... Jag är dock lite allergisk mot att folk rekommenderar sina egna produkter. Det var av denna anledning jag ställde frågan i ett öppet forum.........[/quote] [br]Förlåt, men det verkade ju först som om det bara finns ett enda program för bokföring på marknaden - SPCS. SPCS är ett bra program - för den som KAN bokföring! Jag kom in och ville göra Dig uppmärksam på att det finns andra, kanske enklare alternativ. Sök på Google, skrev jag. Även om jag skulle vilja, så rekommenderade jag inte bara just våra program - jag föreslog att Du skulle se Dig om. Vi skriver det på vår hemsida också: "Ett klokt val gör Du genom att prova flera olika bokföringsprogram i lugn och ro hemma på DIN dator." [br] [br][quote="Fletch"]...... Jag har dock en fråga angående UNI_BAS. I en av era demonstrationsvideos nämner ni att den nedladdningsbara versionen inte är tidsbegränsad. I så fall, hur förhindrar ni då eventuella kunder från att aldrig köpa programmet? .........[/quote] [br]Man kan testa programmet i "Testbolaget", men man kan inte använda programmet. För att använda programmet måste man skapa en ny datafil där man lägger in sin egen bokföring, sina kunder och sina egna artiklar etc. Föra att skapa en ny datafil behövs ett licensnummer. Vi har gjort detta val för att inte stressa någon göra ett föhastat köp. [br] [br]Din kuriosafråga: Nej det är inte den mannen.
10
[quote="Sten_UNICELL"]Du är absolut inte den förste som har synpunkter på utseendet. - Vackert är det kanske inte, men vi har ännu inte hittat någon väg till skönhet utan att programmet då istället förlorar i enkelhet.[/quote] [br]Det första jag tänker när jag läser ditt svar är: Om klagomål på programmets utseende är något som förekommer ofta, varför gör ni då inte något åt det? Det känns som om ni förlorar mycket kunder på det här. [br] [br][quote="Sten_UNICELL"]Stora "fula" knappar med klartext skulle ju kunna bytas ut mot små fina ikoner. Hur ser då ikonen ut som ska ersätta t.ex knappen "Kostnad utan faktura"? Nej, hos oss har enkelhet fått gå före skönhet.[/quote] [br]Jag pratar inte om ikoner. Jag pratar om hur ni i programmet hittat på ett helt eget gränssnitt istället för att använda det i Windows (och många andra plattformar) vedertagna sättet att designa gränssnitt. Ni har ritat egna knappar med en hemsk toning istället för att använda Windows egna, ni använder en massa konstiga typsnitt i ett otal olika storlekar, vissa knappar har text i enbart VERSALER, ni använder returtangenten för att navigera runt i forumläret när tab är den vedertagna standarden (på alla plattformar), man klickar på F5 för att spara när F5 normalt sätt betyder uppdatera/ladda om, osv osv. Ett snyggt och väl fungerande grafiskt gränssnitt behöver inte innehålla en massa vackra ikoner. [br] [br]Nu vet jag inte i vilket programspråk ni utvecklat programvaran, men även i "plattformsoberoende" språk som Java går det fint att använda Windows egna s.k. widgets. För att visa vad jag menar spenderade jag en timme i Mircosoft Visual Studio och designade följande lilla mockup: [br] [br][URL=http://img19.imageshack.us/my.php?image=unibastest3gk.jpg][img]http://img19.imageshack.us/img19/9430/unibastest3gk.th.jpg[/img][/URL] [br] [br]Långt ifrån perfekt, men jag tycker i alla fall det ser betydligt mycket trevligare ut än http://www.unicell.se/BasFak.html [br] [br][quote="Sten_UNICELL"]Förlåt, men det verkade ju först som om det bara finns ett enda program för bokföring på marknaden - SPCS. SPCS är ett bra program - för den som KAN bokföring! Jag kom in och ville göra Dig uppmärksam på att det finns andra, kanske enklare alternativ. Sök på Google, skrev jag. Även om jag skulle vilja, så rekommenderade jag inte bara just våra program - jag föreslog att Du skulle se Dig om. Vi skriver det på vår hemsida också: "Ett klokt val gör Du genom att prova flera olika bokföringsprogram i lugn och ro hemma på DIN dator."[/quote] [br]Jag förstår vad du menar, men det jag menade är att jag inte gillar när folk som representerar en viss produkt yttrar sig över huvudtaget i frågor som denna i öppna forum som detta. Orsaken till att man som besökare ställer frågan i första taget är ju för att man vill få svar från slutanvändare, inte från företagen bakom produkterna. Du lämnade ett förhållandevis "opartiskt" svar, men det faktum att du representerar en viss produkt gör att att man måste ta allt du säger med en stor nypa salt.
488
[quote="Fletch"] ni använder returtangenten för att navigera runt i forumläret när tab är den vedertagna standarden (på alla plattformar), man klickar på F5 för att spara när F5 normalt sätt betyder uppdatera/ladda om, osv osv. [/quote] [br] [br]Det där verkar vara någon sorts sport hos programtillverkare; att hitta en helt egen tangent som ingen annan har använt förut till att tala om att en inmatning är klar. Man ser samma fenomen i flera stora ekonomisystem som t.ex. SAP R/3 och Jeeves. Även i AS400-baserade system har jag för mig, men nu var det ett tag sen jag jobbade i något sånt. [br] [br]Den som viger sitt liv åt att arbeta i ett enda system lär sig väl detta och lever med det. Men om man växlar mellan olika system kan det göra en vansinnig.
68
Ett riktigt stort tack till Fletch! Du har helt osjälviskt lagt Din tid på att göra denna "mockup" och därmed ge värdefull input för framtida förbättringar. Ett stort tack! Kontakta gärna mig via telefon så ska vi se om vi kan gottgöra Dig. [br] [br]Eftersom tråden (på grund av mitt inhopp) redan halkat lite snett tycker jag att vi lämnar UNI_BAS och låter var och en göra sin egen bedömning. Ta gärna mina inlägg med "en stor nypa salt" precis som Fletch skriver, men när jag uppmanar till att titta på fler än ett system vid val av bokföringsprogram - då behövs inget salt!
38
Vad är det att tjafsa om, alla har olika smak. Tycker man om Aftonbladet så köper man aftonbladet och inte Expressen. Gillar man UNICELL så köper man det, gör man det inte så låter man bli. [br] [br]En som verkligen gillar UNICELL. :D
10
[quote="Sten_UNICELL"]Ett riktigt stort tack till Fletch! Du har helt osjälviskt lagt Din tid på att göra denna "mockup" och därmed ge värdefull input för framtida förbättringar. Ett stort tack! Kontakta gärna mig via telefon så ska vi se om vi kan gottgöra Dig.[/quote] [br]Det var så lite så. Ni kan gottgöra mig genom att lova att ni kommer titta närmare på att förbättra utseendet och [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Usability]användbarheten[/url] i UNI_BAS :)
11
Att inte alla tycker om att man pratar för egen sak får jag nog tåla. [br]Men eftersom DoFree's bokföringsprogram funnits lika länge som mera namnkända SPCS tycker jag mig ha rätt att näma att det finns. [br] [br]Göran / DoFree.se
Gratis Bokföring och Fakturering m.m.
http://www.dofree.se
488
En del reklam borttagen i inlägget ovan. [br] [br]Karin / moderator
4
Fletch: Vi skapade Fakturan.nu för precis sådan personer som du, dvs företagare som inte skickar så många fakturor, och som vill ha ett enkelt, trevligt sätt att göra det på. [br] [br]Vi gjorde, precis så många andra, våra fakturor i program som inte är ämnade för ändamålet (som Word eller Excel, fast i vårt fall PageMaker! :)) för att det var det enklaste sättet att komma igång och vi inte hade så många fakturor. Men efter ett tag blir det ju jobbigt just med numrering och momsuträkning etc. Så ta gärna en titt på [url=http://www.fakturan.nu]Fakturan.nu[/url], det låter som att du skulle gilla den...

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.