Hjälp sökes, har precis startat eget!

3
Hej!

Jag och min man har precis registrerat vårt företag, ett handelsbolag. Vi kommer fortfarande att ha kvar våra ord jobb och försöka dra igång vårt företag undertiden. Jag antar att det blir en FA-skattsedel vi ska fylla i... Men sen då, vad är nästa steg?



Känner mig "smått" förvirrad, och skulle egentligen behöva gå en starta eget kurs. Men just nu finns inte tiden!



Behöver vi sätta oss in i bokföringen själva? Om vi anlitar någon för det, hur ska vi göra då? Och hur mycket brukar det kosta?



En massa frågor här, hoppas nån kan hjälpa mig med lite hjälp!
187
Om du söker på forumet och använder länk menyn under Företagande.se logo så hittar du säkert en hel del svar på dina funderinga. annars är det enklare att få svar om man ställer mer precisa frågor.
Frilansande människa
488
Om ni inte har tiden att sätta er in i bokföringen själva tycker jag absolut att ni ska anlita någon. Den ni anlitar kommer att uppskatta att bli kontaktad redan nu i början istället för i vinter när högarna av obokfört material har vuxit er över huvudet. [br] [br]Kostnaden för att anlita någon beror givetvis på hur många och krångliga verifikationer ni har. Priset kan kanske ligga mellan 300 - 500 kr / timme eller nåt.
355
1
själv hyr jag en arbetsgivare för tillfället. D.v.s jag kan ägna mig åt att jobba istället för att sitta med fakturering, krav, slåss med skattmas, moms och arbetsgivaravgifter.[br]Se mer på [b][url=http://www.bolagskraft.se]bolagskraft.se[/url][/b]
68
[quote="Karin i Västergötland"]Om ni inte har tiden att sätta er in i bokföringen själva tycker jag absolut att ni ska anlita någon. Den ni anlitar kommer att uppskatta att bli kontaktad redan nu i början istället för i vinter när högarna av obokfört material har vuxit er över huvudet. [br] [br]Kostnaden för att anlita någon beror givetvis på hur många och krångliga verifikationer ni har. Priset kan kanske ligga mellan 300 - 500 kr / timme eller nåt.[/quote] [br] [br]Jo, det finns två vägar. Antingen sköter man bokföringen själv eller så lämnar man bort den. [br] [br]Jag är inte lika kategoriskt för att man ska lämna bort den så som Karin prompt föreslår. Det finns starka argument för båda alternativen. [br] [br]Karin arbetar så vitt jag förstår med att göra bokföringen åt företag och vill gärna ha en ny kund. Jag å andra sidan arbetar med att sälja bokföringsprogram och jag har inget emot att få en ny kund. I just detta fall tror jag att både Karin och jag kan känna oss snuvade. Så som det är beskrivet i inlägget rör det sig om ett mycket litet företag som kanske varken behöver Karins hjälp eller något bokföringsprogram. Köp en dagbok i bokhandeln. Använd en penna och sunt förnuft och ta sedan lite hjälp vid deklarationsdags. När företaget sedan "landat och tagit mark", då kan Ni börja se er om efter en lösning för bokföringen.
488
[quote="Sten_UNICELL"] Karin arbetar så vitt jag förstår med att göra bokföringen åt företag och vill gärna ha en ny kund. [/quote] [br] [br]Sten, det där känns som ett orättvist angrepp på mig. Har du någonsin sett mig göra reklam för mig själv här på forumet? Jag har inte ens angivit min e-post här. [br] [br]Däremot har jag i mitt jobb sett många exempel på det kan bli när människor varken har tid eller intresse för att sköta bokföringen själva, utan låter den bli liggande. Vare sig företagaren själv eller någon annan ska reda upp högarna i efterhand så är det mycket jobbigare att göra det när man har hunnit glömma vad kvittona och bankuttagen gällde, jämfört med att få det gjort på en gång. [br] [br]Sen håller jag helt med dig, Sten, om att en dagbok från bokhandeln och en vanlig kulspetspenna är en jättebra lösning när man har en mycket liten verksamhet. Billigt, lätt och okomplicerat. [br] [br]Men nu började Tingeling med att säga att tiden inte fanns för dem, och då tror jag absolut på att lämna bort bokföringen.
68
[quote="Karin i Västergötland"][quote="Sten_UNICELL"] Karin arbetar så vitt jag förstår med att göra bokföringen åt företag och vill gärna ha en ny kund. [/quote] [br] [br]Sten, det där känns som ett orättvist angrepp på mig. Har du någonsin sett mig göra reklam för mig själv här på forumet? Jag har inte ens angivit min e-post här. [br] [br]............ [br]Men nu började Tingeling med att säga att tiden inte fanns för dem, och då tror jag absolut på att lämna bort bokföringen.[/quote] [br] [br]Förlåt "angreppet", det var inte illa menat, och Du kanske inte söker egna kunder - men Du talar förstås för Din yrkesgrupp - det var så jag menade. Jag vet att Du lägger mycket av Din tid för att ge företagare värdefulla och goda råd både här och på andra ställen. [br] [br]Tingeling började mycket riktigt med att säga att tiden för att gå en starta-eget-kurs inte fanns. Men det är ju inte detsamma som att välja om man ska lämna bort bokföringen, eller köpa en dagbok i bokhandeln. Det betyder förstås inte heller att man ska köpa ett bokföringsprogram. [br] [br]Frågan som Tingeling hade var : "Behöver vi sätta oss in i bokföringen själva? Om vi anlitar någon för det, hur ska vi göra då? Och hur mycket brukar det kosta? " Där är det självklart så att även om man lämnar bort bokföringen så måste man sätta sig in i bokföringen själv ändå. Innan företaget har kommit igång och börjat generera pengar får man ta varje utgift från sina sparade pengar. Då är det väl ändå lite väl tidigt att lägga pengar på att leja ut bokföringen. Bättre att gå till bokhandeln. Köp inte heller ett bokföringsprogram för sparpengarna. [br]Kom gärna tillbaka när företaget börjat generera pengar - då kan vi diskutera om man ska göra bokföringen själv eller lämna bort den. [br]Om man ska göra den själv, är det kanske också dags att byta ut dagboken från bokhandeln mot ett bokföringsprogram.
232
En kombination av program/konsult är väl det bästa. Bokför de dagliga transaktionerna och lämna över bokföringen vid månadsskifte/årsskifte
M-Daniel Johansson
720
[quote="Sten_UNICELL"][quote="Karin i Västergötland"][quote="Sten_UNICELL"] Karin arbetar så vitt jag förstår med att göra bokföringen åt företag och vill gärna ha en ny kund. [/quote] [br] [br]Sten, det där känns som ett orättvist angrepp på mig. Har du någonsin sett mig göra reklam för mig själv här på forumet? Jag har inte ens angivit min e-post här. [br] [br]............ [br]Men nu började Tingeling med att säga att tiden inte fanns för dem, och då tror jag absolut på att lämna bort bokföringen.[/quote] [br] [br]Förlåt "angreppet", det var inte illa menat, och Du kanske inte söker egna kunder - men Du talar förstås för Din yrkesgrupp - det var så jag menade. Jag vet att Du lägger mycket av Din tid för att ge företagare värdefulla och goda råd både här och på andra ställen. [br] [br][/quote] [br] [br]Nu blev jag nyfiken Sten (eller Karin själv förståss) vilka andra ställen är du också med på och svarar. Hade varit kul att hitta fler siter så tipsa mig gärna.
589
1
[quote="Sten_UNICELL"]Jo, det finns två vägar. Antingen sköter man bokföringen själv eller så lämnar man bort den. [br] [br]Jag är inte lika kategoriskt för att man ska lämna bort den så som Karin prompt föreslår. Det finns starka argument för båda alternativen. [br] [br]Karin arbetar så vitt jag förstår med att göra bokföringen åt företag och vill gärna ha en ny kund. Jag å andra sidan arbetar med att sälja bokföringsprogram och jag har inget emot att få en ny kund. I just detta fall tror jag att både Karin och jag kan känna oss snuvade. Så som det är beskrivet i inlägget rör det sig om ett mycket litet företag som kanske varken behöver Karins hjälp eller något bokföringsprogram. Köp en dagbok i bokhandeln. Använd en penna och sunt förnuft och ta sedan lite hjälp vid deklarationsdags. När företaget sedan "landat och tagit mark", då kan Ni börja se er om efter en lösning för bokföringen.[/quote] [br]1. Sunt förnuft? Javisst, om man verkligen VILL begå bokföringsbrott så funkar ju det. [br] [br]2. Karin är den som vill sälja. Hmm, undrar vem av er som har företagsnamnet i sitt nickname?
488
[quote="Redkon"] Nu blev jag nyfiken Sten (eller Karin själv förståss) vilka andra ställen är du också med på och svarar. Hade varit kul att hitta fler siter så tipsa mig gärna.[/quote] [br] [br]Jag förmodar att Sten menar på jobbet när han skriver "både här och på andra ställen". Jag har använt samma nickname på en trädgårdssajt tidigare och på en diskussionssida om att bygga hus, men inget som har med redovisning att göra. [br] [br]När jag kom till den här sajten härom året letade jag aktivt på nätet efter en diskussionssajt för redovisningsfrågor, men jag hittade ingen annan än den här. Det kan ju föralldel ha dykt upp andra sen dess men jag har inte letat på sistone. [br] [br]Men jag håller med Redkon, finns det fler ställen så skulle det vara kul med tips!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.