Överbetalning.. Hur göra?

117
Jo, det är så att en kund "avrundat uppåt" (trodde aldrig att jag skulle bli missnöjd när jag fick mer pengar än jag begärt, men ack så fel jag hade!) och jag vet inte riktigt hur jag skall bokföra detta. Då det var en traderavinst kan jag inte "bara" lägga på summan på fakturan, ser ju lite galet ut (kan ju inte överdebitera en auktion i efterhand.. en sak att ge folk rabatt, men ;P).



Jag frågade en jättehjälpsam kille som brukar kunna svara på de flesta av mina knepiga funderingar som nyföretagare, men han var inte riktigt hundra hur jag skall göra. Han föreslog dessa alternativ, eftersom jag är ganska livrädd för att göra fel tänkte jag höra om ni har några synpunkter på dem (tror ni att jag kan göra så, blir det "rätt"?):



- Lägga in "överskottet" på samma konto, 3051, som resten av försäljningssumman, men på en ny rad (och skriva som fritext att summan (exkl moms) är "överbetalning").



- Skapa ett nytt konto i 3000-serien och kalla det för försäljningsavrundning eller dylikt, där jag lägger in "överskottet".



Jag själv är mest förtjust i det första alternativet, men jag vet inte riktigt om jag "får" göra så? 🙂 Vad tror ni?
488
Det beror väl på hur mycket pengar det handlar om. Är det 15 kr skulle jag nog ha lagt det på konto 3740 "öresutjämning". Är det 500 kr skulle jag nog ha kontaktat den som betalade pengarna. Om han har räknat fel av misstag kommer han nog ändå att höra av sig när han upptäcker det. Om du hör av dig först kommer han att få ett lysande bra intryck av dig och förhoppningsvis bli en trogen kund i framtiden.
117
Det handlar om kronor och ören, så det är alltså mer av en öresutjämning. Men det är OK att lägga det där även vid försäljningar? Trodde att man mest använde det kontot när man själv betalar en faktura och den är öresavrundad. :|
488
3740 kan du använda oavsett om det gäller leverantörsfakturor eller kundfakturor. Normalt är kontot förstås tänkt för belopp under 1 kr, men om en kund en gång hade betalat 15 kr för mycket skulle jag nog kunna tänka mig att lägga det där, som ett undantag. Givetvis är konto 3740 inte tänkt för att du ska lägga 50 kr varje vecka där; isåfall får du nog boka upp det som försäljning istället (varav 20 % är moms då).
117
Det handlade faktiskt om just 50 öre såg jag nu. ;-) Mindes att det var väldigt lite som diffade. Jag bokförde såhär: [br] [br]..................................Debet.........Kredit [br] [br]1940 bankkonto ..........56 kr [br]3051 försäljning 25%.....................40 kr [br]3740 öresavrundning.....................0,40 kr [br]3520 porto...................................4,40 kr [br]2611 moms..................................11,2 kr [br] [br]Hoppas att det blev riktigt nu (för, heh, jag har ingen aning om hur man ändrar en verifikation i efterhand!). ;) Tack för all hjälp!
488
Helt OK. [br] [br]PS. För att ändra en verifikation i efterhand: Gör en ny verifikation där du backar de felaktiga beloppen; om 50 kr i debet var fel så tar du bort det genom att bokföra 50 kr i kredit. Var noga med att skriva på verifikationen vilken verifikation du rättar och varför!! Sen börjar du om på ny kula och bokför det rätta beloppet. Skriv en hänvisning till det ver.nr där underlaget sitter (kvitto, faktura eller vad det är). Skriv också på den felaktiga verifikationen att den har blivit rättad på ver.nr si och så. De anteckningarna underlättar något alldeles fantastiskt i vår när du sitter och gör ditt bokslut och har glömt vad som hände.
68
[quote="Karin i Västergötland"]Helt OK. [br] [br]PS. För att ändra en verifikation i efterhand: Gör en ny verifikation där du backar de felaktiga beloppen;......... Var noga med att skriva på verifikationen vilken verifikation du rättar och varför!! Sen börjar du om på ny kula och bokför det rätta beloppet. Skriv en hänvisning till det ver.nr där underlaget sitter (kvitto, faktura eller vad det är). Skriv också på den felaktiga verifikationen att den har blivit rättad på ver.nr si och så. De anteckningarna underlättar något alldeles fantastiskt i vår när du sitter och gör ditt bokslut och har glömt vad som hände.[/quote] [br] [br]Jamän Karin - kan detta verkligen vara korrekt? [br] [br] Om man ska ändra en gammal verifikation, då ska man väl inte göra en ny verifikation. Min erfarenhet säger mig, att när det blir fel så rättar man, men det visar sig alltför ofta att även rättelsen blir fel. Ja, om man då ska skapa en ny verifikation varje gång, då kommer man ju aldrig att få rätsida på eländet. [br] [br]Det måste väl gå att ändra en verifikation så att rättelser hamnar "under samma tak" så att säga. [br] [br]Men, det är klart att detta kanske inte går om man har ett ålderdomligt program
488
[quote="Sten_UNICELL"] Jamän Karin - kan detta verkligen vara korrekt? [br] [br] Om man ska ändra en gammal verifikation, då ska man väl inte göra en ny verifikation. [/quote] [br] [br]Jodå Sten, det är helt korrekt att göra som jag skrev. Också. Sen finns det rättelsefunktioner i många program men nu ville jag ge en allmän beskrivning som funkar oavsett vilket program man har. [br] [br]Rättelsefunktionerna har sina nackdelar de också, tycker jag. Med en rättelsefunktion är det ganska frestande att hoppa över att skriva någon förklaring till varför man rättar, har jag märkt. Om rättelsen hamnar på samma verifikationsnr eller inte tycker jag är helt likgiltigt, huvudsaken är att man lämnar en upplysning om vilket ver.nr man rättar så att det går att förstå i efterhand.
589
1
Som Karin beskriver det är det helt korrekta att göra, OM man nu vill följa Bokföringslagen...
68
[quote="Jorgen"]Som Karin beskriver det är det helt korrekta att göra, OM man nu vill följa Bokföringslagen...[/quote] [br] [br]Missförstå mig inte. Det är förstås inte fel att göra som Karin föreslår, men ingen kan väl förneka att det är lättare att följa vilka ändringar man gjort om man håller sig inom den ursprungliga verifikationen. Man slipper ju då "flänga" mellan olika verifikationer för att sedan addera ihop vad man gjort. Självklart skall man i alla lägen göra tydliga noteringar om vad man gjort. Någon garanti för att man lagt in annat än t.ex ett mellanslag som förklaring i ett nytt ändringsverifikat finns ju aldrig - inte heller i Karins förslag. [br] [br]Karins förslag följer bokföringslagen. Att göra en ändring i ett befintligt verifikat är också helt enligt bokföringslagen. Jag förutsätter förstås att programmet då tydligt markerar den ändrade raden, sätter dit det obligatoriska andringsdatumet och notering om vem som gjort ändringen. [br] [br]Men som sagt - det är förstås inte fel att göra som Karin föreslår. Jag är bara "dum nog" att alltid leta efter det enklaste sättet.
488
Smaken är olika...

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.