Fler bokföringsfrågor!

15
Hallå igen. Nu har jag en masssa nya intressanta frågor! Jag hoppas att någon kan ta sig tid och hjälpa.



1. På en faktura från en leverantör fick jag fyra procents rabbat om jag betalade inom en viss tid. Jag antar att jag bokför denna faktura som vanligt, eller är det något speciellt eftersom jag har fått en viss rabatt? Sen kan man ju fråga sig hur man stavar rabatt :cry:



2. Har använt pengar från mitt företagskonto för att betala min preliminärskatt. Hur bokför jag det? Som eget uttag?



3. Fått en faktura för elinstallation på 11000 inkl moms. Är detta en kostnad som skall tas direkt eller skall kostnaden skrivas av?



4. I mitt Spcs program finns det en funktion att man kan låsa månader. Detta betyder att det blir mkt krångligare om man skall gå tillbaks och ändra något. Frågan blir, varför vill man låsa månader?



För övrigt så tycker jag att år 2006 skall ett dataprogram såsom SPCS administration 200 inte se ut som det gör! Man förväntar sig att lite skall ha hänt med användarvänlighet och layout sedan 1997 :evil: Är det bara jag som retar mig på detta?



MVH



Peter
15
Verkligen ingen?
720
[quote]. På en faktura från en leverantör fick jag fyra procents rabbat om jag betalade inom en viss tid. Jag antar att jag bokför denna faktura som vanligt, eller är det något speciellt eftersom jag har fått en viss rabatt? Sen kan man ju fråga sig hur man stavar rabatt :cry:[/quote] [br] [br]Dina inköpskostnader och ingående moms bokförs exakt enligt belppen på fakturan. När den betalas så kommer du att betala mindre än fakturan så för att det ska "gå jämt upp" så bokför du mellanskillnaden på ett konto för erhållna kassarebatter. [br] [br][quote]2. Har använt pengar från mitt företagskonto för att betala min preliminärskatt. Hur bokför jag det? Som eget uttag?[/quote] [br] [br]Du bokför i debet på 2012 egna skatter. [br] [br][quote]3. Fått en faktura för elinstallation på 11000 inkl moms. Är detta en kostnad som skall tas direkt eller skall kostnaden skrivas av?[/quote] [br] [br]Det går inte att svara rakt på. Vad är det för lokal, hyr du eller äger du? Har installationen något värde för fastighetsägaren och kommande hyresgäster? [br] [br][quote]4. I mitt Spcs program finns det en funktion att man kan låsa månader. Detta betyder att det blir mkt krångligare om man skall gå tillbaks och ändra något. Frågan blir, varför vill man låsa månader?[/quote] [br] [br]När du låser månaden så är du klar med den och ingenting ska ändras därefter. Innan månaden är avstämd och du vet att allt är korrekt så låser man inte. Den största vikkten har det kanske när man är noga med att fälja upp sitt resultat och verkligen använder bokföringen till vad en är tänkt. Antag att du redovisar ett resultat för januari för ledningsgrupp och styrelse som visar ett resultat på 100.000. När du sedan drar ut februari så upptäcker du ett fel i januari som du går tillbaka och rättar och sedan drar du ut resultatet för februari. Vad tror du att ledningsgruppen då säger om resultatet för januari nu är ett ehlt annat än du visade upp förra månaden? [br]Vill man vara positiv till att låsa månader så är detta anledningen till att man gör det. Vill man vara lite mer kritisk så kan man misstänka att det finns en massa underliggande kod i programmen som inte "triggas igång" och börjar spara ner i och summera databaser förrän man trycker på en viss knapp och då hittade man på en sådan funktion som att låsa månader. [br]För övrigt så tycker jag att år 2006 skall ett dataprogram såsom SPCS administration 200 inte se ut som det gör! Man förväntar sig att lite skall ha hänt med användarvänlighet och layout sedan 1997 :evil: Är det bara jag som retar mig på detta? [br] [br]MVH [br] [br]Peter[/quote]
15
Angående elinstallationen. [br] [br]Lokalen var "ny", ingen tidigare hyresgäst. Så det är många nya uttag etc. Så den nästa hyresgästen kommer med all säkerget att använda dessa. Kostnaden är 11.000 inkl moms. Är en enskild fimra. Så skall det tas som inventarie eller kostnad direkt? [br] [br]Måste förtydliga mig med min första fråga ang. kassarabatten. [br] [br]Fakturan kom i Euro och var på 646.4 euro. Rabatten blev 25.86 Euro. Jag betalade alltså 5729.83kr. Eftersom det inte var moms påslaget så måste jag redovisa detta på Eumomskontona. [br]Nu är det så många nya faktorer iblandade här så att jag får spel. Jag använder kontantmetoden. [br] [br]Skulle någon vilja vara så snäll och "bokföra" detta åt mig så jag får se hur jag skall göra. Det här med kassarabatten samt att det var i Euro gör att jag vet inte hur jag skall göra! [br] [br]Tack på förhand [br] [br]Peter
15
Någon vänlig själ? [br] [br]/Peppe

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.