Verkstad avdrag?

18
Jag behöver en verkstad till min nystartade enskilda firma. Skall därför bygga det hemma på tomten. Garaget blir ca 130m2 i bottenplan och en inredd övervåning med snedtak. Av bottenplan så kommer 100m2 att nyttjas bara av firman, är det rimmligt att man bara får dra av 2000kr per år för de?

Garaget hade ju ej byggts, om det inte hade behövts som verkstad till firman.( Om det hade byggts så hade de bara blivit 30m2) Vad får man göra avdrag för när det är enskildfirma och man äger lokalen själv?
488
Har inte själv kommit i kontakt med något likadant fall som ditt, men efter vad jag läser mig till nu helt snabbt ser det ut som om du får dra av kostnaderna i proportion till hur stor andel av ytan som din firma använder, d.v.s. 100/130. [br] [br]När man bygger hus får man inte direktavdrag för kostnaderna, utan de får dras av under hela husets livslängd. För ekonomibyggnader innebär det 4% per år av byggkostnaden.
18
Tack! vad du kan mycket! Hur gör man då när det kommer en faktura på materialet till verkstaden? Betalar man den från firmakontot? Eller privat och drar av det vid årets slut? Får jag alltså lyfta 70% av momsen på beloppet om förhållandena är som ovan? I så fall hur och när?
2
Momsen får du inte dra av, du tar ju ut materialet när du bygger, det är inget du säljer vidare eller går in som inventarie! Det du får dra av med 70 % är värme och el-kostnaderna för garaget (drift), du får inte dra av räntor mm. [br]Sedan kanske inte skatteverket godkänner garaget heller så räkna med 2000 kr i avdrag, allt annat blir en bonus.
488
Det där med moms på byggnader är ett helt specialämne i sig och beräknas enligt ganska komplicerade regler som jag aldrig riktigt har haft anledning att sätta mig in i. Men jag tror att om du ska bedriva momspliktig verksamhet i lokalen borde du kunna dra av 70 % av momsen - belopp som ska betalas tillbaka om den momspliktiga verksamheten upphör eller minskar; nedskrivet efter vissa principer. Ring Skatteverket och diskutera saken med dem innan du sätter igång så du inte får någon kalldusch plötsligt.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.