Aktiebolag,handelsbolag

8
Vad är skillnaden mellan ett aktiebolag och en enskild handelsbolag?

vilket är smartast att vara?
16
Det största skillnaden är ju vilket startkapital du har. För AB måste du lägga in minst 100.000 kr i ditt bolag som aktiekapital. Därtill tillkommer ju startkostnader som registreringsavgift hos PRV m.m. [br] [br]Ett HB är ju billigare att starta men innebär en del krångligare förfaranden, tycker jag, då det gäller beskattning och redovisning. All vinst i ett HB måste beskattas varje år som en inkomst för dig som privatperson. Det innebär att du alltid måste betala egenavgifter och skatt varje år på din vinst, vilket blir c:a 50% totalt sett. Har man ett AB är det enda måstet att betala bolagsskatt på 28%, förutsatt att du behåller pengarna i bolaget. Tar du ut pengar som lön så blir det ju såklart skatt på det också. [br] [br]En annan fördel med aktiebolag är att du kan ta ut pengar billigt i form av aktieutdelning, en fördel som inte finns i ett HB. [br] [br]Summerat - har du 100.000 kr så är det bättre att starta ett AB då det ger större möjligheter att behålla pengar i bolaget. Har du inte det så kan du starta ett HB och sen konvertera till AB när pengar finns. Den vägen har vi gått. :grin:
Svenne

- Marknadsföring på Internet med tävlingar | - Vad vill du vinna idag? En platt-TV eller en solresa?
http://www.blienvinnare.com
8
vad är det du menar med att ha kvar pengarna i bolaget?? [br]och hur mycket är procenten om jag vill ta ut lönen te mig själv?? [br]vad är det du menar med att man tar ut pengarna i aktieutdelning?
720
[quote]vad är det du menar med att ha kvar pengarna i bolaget??[/quote] [br] [br]När bolaget säljer en vara eller en tjänst är det bolaget som tjänat pengar. Det är till bolaget kunden betalar och pengarna tillhör bolaget. Det är bolaget som gör ett resultat när man summerar intäkterna och drar ifrån kostnader. I ett HB kan du som ägare plocka ut pengarna när du vill eftersom bolaget inte skattar för sitt resultat. Det är istället du som delägare som betalar skatt och egenavgifter och det baserat på resultatet oberoende av om du verkligen tagit ut pengarna eller låtit bolaget behålla dem. Dina uttag är heller ingen kostnad i bolaget, det är bara egenavgiften som blir en kostnad. [br]Ett AB däremot beskattar själv sitt resultat och alltid med 28%. Tar du ut pengar ut ett AB betraktas det som lön och blir en kostnad i bolaget som sänker dess resultat. Bolaget betalar arbetsgivaravgifter på din lön och gör också skatteavdrag som vilken arbetsgivare som helst. Tar du inte ut någon lön utan låter pengarna vara kvar i bolaget beskattas alltså du själv inte alls och bolaget med 28% på sitt resultat. [br] [br] [br] [br][quote]och hur mycket är procenten om jag vill ta ut lönen te mig själv??[/quote] [br] [br]Arbetsgivaravgifterna är 32,28% på bruttolönen + ev förmåner, och sedan betalar du själv ungefär 30% i skatt. Vill du ha 1000 i bruttolön så betalar bolaget 3228 kr i arbetsgivaravgifter så bolagets totala kostnad blir 13228 kronor. Själv betalar du 300 kr i skatt så du får 700 kr ut i handen. [br] [br] [br][quote]vad är det du menar med att man tar ut pengarna i aktieutdelning[/quote]? [br] [br]Reglerna är i grunden densamma för alla aktiebolag oavsett om de heter Pelles bil och lagar bilar eller SonyEricson. Ägarna har en gång överlåtit en summa pengar till bolaget och i utbyte för det fått aktier i bolaget. Varje år tar sedan årsstämman ställning till om bolaget som tack för detta ska betala ut en del av sin vinst till de som har aktier i bolaget. Att äga aktier i ett bolag är alltså en kapitalinvestering som du kan få en form av ränta på, i detta fall som aktieutdelning. Denna beskattas av dig som kapital med 20% eller 30% skatt beroende på storleken av utdelningen
16
Inget mer att tillägga - Redkon gav ett tillräckligt uttömmande svar tycker jag. :wink:
Svenne

- Marknadsföring på Internet med tävlingar | - Vad vill du vinna idag? En platt-TV eller en solresa?
http://www.blienvinnare.com

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.