Bokslutsmetod eller faktureringsmetod.

7
Bortsett från skillnaderna, vad är erfarna råd om när respektive metod bäst? I vilka olika fall och eventuella för- och nackdelar.



Jag planerar att driva enskild firma sälja mest till privatpersoner och då mot betalning före. Några fakturor behövs väl inte heller till privatpersoner?



Det kan tänkas att jag kanske får återförsäljare senare, kanske om ett halvår/år och då kommer jag inte från faktura, även om jag inte kommer att leverera innan jag fått pengar.



Tack på förhand,

D
5
I bokföringen väljer du en av metoderna du vill använda o håller dig sedan till denna. Beror lite på omsättningen i bolaget vilken metod du ska använda.... Vid mindre omsättning är båda tillåtna. Du väljer metod på din F-skatteansökan. [br] [br]Bokföringsmetoden kan tänkas lite enklare, bokför endast en faktura eller kvitto en gång. Bokför den det datum du betalar eller får in betalningen i ert förtag. [br] [br]Faktureringsmetoden, då bokför du först en faktura då du får som en leverantörsskuld och när den är belalad som en kostnad. Likadat om du skickar mot faktura mot kund bokför du den som en kundfodran tills dess att kunden betalat. [br] [br]Fakturor till kund skickar du endast om kunden betalar mot faktura. Har kunden betalat i förskott skickar du endast ut ett kvitto med varan. [br] [br]//Agneta
720
Om du ändå inte ska faktura med kredittider så vinner du ingenting på att bokföra enligt bokslutsmetoden (inte bokföringsmetoden). Med fakturametoden kommer du istället att tjäna på att kunna lyfta din ingående moms tidigare.
232
Hmm.. Fakturametoden känner jag igen, men heter det inte [b]kontantmetoden[/b]? Aklltså att man bokför endast vid pengar in eller ut?
M-Daniel Johansson
68
[quote="rainbow"] [br]Re: Bokföringsmetod eller faktureringsmetod. [br]D[/quote] [br] [br][quote="xt nordic"] [br]...Hmm.. Fakturametoden känner jag igen, men heter det inte kontantmetoden?... [br]D[/quote] [br] [br][quote="Redcon"] [br]...att bokföra enligt bokslutsmetoden (inte bokföringsmetoden)... [br]D[/quote] [br] [br]Kärt barn har många namn! [br] [br]Det som är klart är att det är fråga om två olika sätt att bokföra fakturor. [br] [br]I alla tider har valet stått mellan FAKTURAMETODEN och KONTANTMETODEN. Dessa uttyck ger ett klart och entydigt besked om när fakturan skall bokföras. Endera bokförs den när man får fakturan eller så bokförs den när kontanterna utväxlas. Detta med ett enda litet undantag avseende kontantmetoden - på nyårsafton (eller i samband med bokslut) skall samtliga ännu ej bokförda fakturor registreras på samma sätt som om man hade haft fakturametoden. [br] [br]Någon har väl någon gång stirrat sig blind på det lilla undantaget och fått för sig att göra två solklara begrepp tydligare och velat döpa om KONTANTMETODEN till bokslutsmetoden - och se där - nu är fövirringen total! [br]- Låt oss kalla det för FAKTURAMETODEN och KONTANTMETODEN!
488
[quote="Sten_UNICELL"] Låt oss kalla det för FAKTURAMETODEN och KONTANTMETODEN![/quote] [br]Helt enig med dig, Sten!
68
[quote="Karin i Västergötland"][quote="Sten_UNICELL"] Låt oss kalla det för FAKTURAMETODEN och KONTANTMETODEN![/quote] [br]Helt enig med dig, Sten![/quote] [br] [br]-- och nu blir man nästan förb.... [br]Tänka sig - Skatteverket tycks ha läst tråden men tyvärr missuppfattat ALLT! [br]Läste i deras broschyr på http://www.skatteverket.se/download/18.7459477810df5bccdd4800032086/Viktiga%20nyheter%20f%F6r%20dig....pdf [br] [br]"De nya reglerna innebär att fler får använda [b]kontantmetoden[/b] i den löpande bokföringen. Från och med den 1 januari 2007 får du som har en nettoomsättning som normalt understiger 3 miljoner kronor använda kontantmetoden. Kontantmetoden är en enklare metod än [b]huvudmetoden[/b] och den innebär att du [br]bokför inköp och försäljning när betalning sker. Vid...." [br] [br]HJÄLP! Kontantmetoden har dom fått in, men nu finns det dessutom något som heter huvudmetoden - HUVUDLÖST!! [br] [br]Detta med att dom lärt sig att det heter kontantmetoden gäller inte så länge - längre ner i SAMMA broschyr: [br] [br]"De nya reglerna ger också fler företag möjlighet att använda [b]bokslutsmetoden[/b] vid momsredovisningen. Det gäller bl.a. dig som bedriver enskild näringsverksamhet om den sammanlagda omsättningen normalt uppgår till högst tre miljoner kronor om året...." [br] [br]Och vidare: [br] [br]"1 januari 2007 använder [b]faktureringsmetoden[/b] vid momsredovisningen utan ansökan och beslut från Skatteverket gå över till bokslutsmetoden om ..." [br] [br]Faktureringsmetoden heter det nu ... Var tog [b]fakturametoden[/b] vägen???? [br] [br]HJÄLP! Får man be om ursäkt??
720
[quote]HJÄLP! Kontantmetoden har dom fått in, men nu finns det dessutom något som heter huvudmetoden - HUVUDLÖST!![/quote] [br] [br]Eftersom kontantmetoden är en undantagsregel så finns naturligtvis en huvudregel, fakturametoden eller faktureringsmetoden. [br] [br][quote]Detta med att dom lärt sig att det heter kontantmetoden gäller inte så länge - längre ner i SAMMA broschyr: [br] [br]"De nya reglerna ger också fler företag möjlighet att använda [b]bokslutsmetoden[/b] vid momsredovisningen. Det gäller bl.a. dig som bedriver enskild näringsverksamhet om den sammanlagda omsättningen normalt uppgår till högst tre miljoner kronor om året...."[/quote] [br] [br]Kontantmetod eller faktureringsmetod är bokföringsmässiga begrepp från bokföringslagen, bokslutsmetod eller faktureringsmetod är begrepp i skatte/momslagstiftningarna.
68
[quote="Redkon"] [br] [br]Kontantmetod eller faktureringsmetod är bokföringsmässiga begrepp från bokföringslagen, bokslutsmetod eller faktureringsmetod är begrepp i skatte/momslagstiftningarna.[/quote] [br] [br] [br]Allt för att göra det enklare att driva företag!
589
1
Det gör inte saken enklare att redovisningskonsulter missförstår lagtext och blir arga för att myndigheter inte använder de uttryck redovisningskonsulterna tycker är mest rimliga...

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.