Hur fungerar momsen ?

7
Hejsan



Jag är ny här på forumet och jag har lite frågor angående momsen.



Man betalar ju moms samt tull på värdet från ett icke EU land.



Vi säger att jag köper in något för 1000:- då betalar man c:a 290:- i moms och tullavgift.



Vi säger att säljer den vidare för 2500:- inkl moms.



Ska jag både betala moms vid införseln(dras direkt vid tullen) samt när jag säljer produkten(500🙂?

Hur gör man för att få tillbaka momsen ?

Hur betalar man in moms till staten?



Tack på förhand.



Mvh Blaze
720
Om du kmöper en vara för 1000 kr så är momsen 250 som du alltså betalar till tullen. [br]Säljer du den sedan för 2000 så är momsen 500 som kunden betalar till dig eftersom du fakturerar varan+moms, alltså 2500 kr. [br]Var står du nu? Jo du har 500 kr på banken som inte egentligen är dina utan som är momspengar som du ska betala in till staten. Samtidigt har du tagit 250 från banken för att betala in moms när du köpte varorna och egentligen ska nu staten betala tillbaka de pengarna till dig. [br]Nu verkar det ju lite bökigt och tungrott att du ska skicka in 500 och staten betala ut 250, därför gör du istället en deklaration där du talar om [br]att du sålt för 2000 kr och alltså är skyldig 500 kr i moms, [br]att du också köpt varor där momsen varit 250 kr [br]att du alltså bara ska betala mellanskillnaden 250 kr.
7
hur ska man deklarera momsen? är det på inkomstdeklarationen senast 1 Maj? [br]jobbigt när man är nybörjare :( [br] [br]Mvh Blaze
7
Glömde fråga ifall man är bokföringsskyldig i en enskild firma? [br] [br]Mvh Blaze
83
[quote="Blaze"]Glömde fråga ifall man är bokföringsskyldig i en enskild firma? [br] [br]Mvh Blaze[/quote] [br] [br]Jajamen, varenda företag är bokföringskylldigt!
7
så det räcker inte med att spara alla fakturor och kvitton? [br] [br]Mvh Blaze
206
nej, ALLA företag måste bokföra
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
488
[quote="Blaze"]så det räcker inte med att spara alla fakturor och kvitton?[/quote] [br]Det är sånt som får folk dömda för bokföringsbrott.
589
1
[quote="Karin i Västergötland"][quote="Blaze"]så det räcker inte med att spara alla fakturor och kvitton?[/quote] [br]Det är sånt som får folk dömda för bokföringsbrott.[/quote] [br]Ja, tyvärr. [br] [br]Tror att många blandar ihop det med att de minsta enskilda firmorna inte är bokslutsföretag, med allt vad det innebär i form av bokslutsdokumentation mm. [br] [br]Men bokföringslagen måste alla verksamheter följa.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.