Bokföra inköp m företagskort, intäkter + lön - Enskild firma

7
Har några frågor på nybörjarnivå.
Skall hjälpa en person att bokföra "Egen firma" med ”företagskonto nr 1” som har ett bankkort kopplat till sig.

Samt ett ”företagskonto nr 2” som enbart används till att föra över pengar till för att det inte ska stå för mkt på ”företagskonto nr 1” p g a stöldrisk (kortbedrägeri) etc.

Förs även tillbaks pengar vb från ”företagskonto nr 2” till ”företagskonto nr 1” vb då det behövs pengar där för div transaktioner o inköp.


Fråga 1:
Måste man bokföra dessa överföringar som går fram o tillbaks mellan kontona flera gånger per månad? ”Företagskonto 2” används endast för detta ändamål.

Fråga 2:
Hur bokför man när man betalar för ett inköp med nämnda företagsbankkort som alltså är kopplat till ”företagskonto nr 1”?

Fråga 3:
Hur bokför man när det kommer in pengar från en kund till ”företagskonto nr 1”?

Fråga 4:
Hur bokför man när det är ”Lön till den som driver företaget” (enskilda firman)?

Fråga 5:
Hur bokför man när det betalas ut pengar för utlägg som den som driver företaget gjort från sitt privata konto?

Jättetacksam om jag kunde få hjälp med detta, helst så snart som möjligt.
Ber om ursäkt om detta blev inskickat 2 ggr, är ej säker om det funkade att skicka in. Fick ingen bekräftelse. Provar därför igen..
44
3
Din frågeställning verkar lite underlig då du skriver att du ska hjälpa en annan person med bokföringen samtidigt som du verkar sakna grundläggande bokföringskunskaper. Jag kan varmt rekomendera den här boken. http://www.blinfo.se/GoToProduct.do?id=ned samt info från Bokföringsnämnden http://www.bfn.se/info/attforabok-11.pdf och några bokföringesexempel http://www.bokforingstips.se/ http://www.expowera.se/mentor/ekonomi/bokforing_exempel.htm och bra info från Skatteverket (2 delar) http://www.skatteverket.se/download/18.71004e4c133e23bf6db8000111081/1348750932655/28204_Del1.pdf http://www.skatteverket.se/download/18.7afdf8a313d3421e9a9160f/1363189209645/28317.pdf Hur leverantörs- och kundfakturor ska bokföras beroer på om firman är registrerad för att bokföra enligt kontant- eller fakturametoden.
7
Jag har bokfört åt den här personen tidigare (dvs registrerat i Hogia) men då hade han inget speciellt företagskonto. Jag bokförde bara inköp på det kontot det gällande kontot t ex "förbrukningsmaterial" sedan bokförde jag på 2013 = egna uttag. När det kom in pengar i firman så bokförde jag på 2018 = egna insättningar. Tidigare tog den jag bokförde åt heller inte ut egen lön. Men nu när det finns ett speciellt företagskonto undrar jag bara om jag kan bokföra på kontot "Bank" o kreditera när han gör inköp och debitera när det kommer in pengar? Dvs göra likadant som när man har "Kassa" fast man tar "Bank" istället? Sedan var jag ju lite osäker på om man måste bokföra de där överföringarna fram o tillbaks mellan hans två företagskonton. Det är ju bara en flyttning av pengar fram o tillbaks o har liksom ingen praktisk betydelse?!
44
3
Du kan använda t ex Konto 1930 och samla alla bankkonton där om du vill, då behöver du inte hålla på att föra över pengar mellan olika bokföringskonton. Du väljer själv hur mycket du vill speca upp det. T ex: 1930 Bank, transaktionskonton där du hanterar dina konton i exemplet 1931 Bank, Sparkonto 1 Jämför t ex med 1910 Kassa, där du har alla kontanter bokförda. Du behöver ju inte 1910 Plånbok1 och 1911 Plånbok 2 och sen bokföra mellan kontona för att du flyttar en hundring från den ena till den andra plånboken. Huvudsaken är att du i slutänden har koll på dina likvida medel, sen om de är på banken, madrassen elelr plånboken spelar ingen större roll men det är ju bra att veta vad man har på varje ställe.
7
Tack snälla, jättebra då vet jag hur jag ska göra.:o)
7
Tack snälla, jättebra då förstår jag hur jag ska göra. 8)
80
Sen detta med lön i enskildfirma existerar inte, du tar ut den mängden pengar du vill ha i din bakficka och bokför det som eget uttag. Tänk bara på att det skall finnas pengar till skatter m.m. Man räknar bäst på att du drar in 100kr vinst, så är 50kr pengar du kan ta ut och göra vad du vill med eller låta ligga kvar i företaget för investering :).
Med vänlig hälsning Mikael Ladoo Webbyrå En liten men effektiv webbyrå som erbjuder webutveckling och design till privatpersoner, företag och organisationer. Ladoo Webbyrå
7
Varmt tack för alla bra svar. Det har varit till stor hjälp! :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.