Bokfört leverantörsfakturor som verifikation, fel?

12
Jag är väldigt ny i detta och lär mig sakta men säkert. Jag har nu suttit och bokfört leverantörsfakturor som verifikationer.🙁 :OMG
Jag jobbar för två olika föreningar, en är ideell och en är en ekonomisk förening så det vore bra om jag fick svar som gäller för båda.

Ska jag fortsätta lägga in leverantörsfakturorna som verifikationer eftersom jag har gjort så från början, eller ska jag ta bort alla verifikationer som är fakturor och bokföra dem i leverantörsfakturor istället? Eller kan jag fortsättningsvis lägga in dem i leverantörsfakturor och låta de jag lagt in som verifikationer vara som de är?
12
Behöver hjälp, hur ska jag göra?
44
3
De föreningar du bokför åt ska mest troligen använda sig av kontantmetoden i sin bokföring och då är det riktigt att du bokfört fakturorna som verifikat men de ska inte boköras när du får dem utan när de betalas. Samma för dina egna utskickade fakturor. Kika på tips här, se skillnaden mellan kontant- och faktureringsmetoden. http://www.expowera.se/mentor/ekonomi/bokforing_kontantmetoden.htm
12
Tack för svar! Jag borde givetvis ha sagt att vi bokför enligt faktureringsmetoden, jag missade det. Kan jag låta de ligga kvar som verifikationer och hädanefter bokföra dem i leverantörsfakturor?
12
Jag har lagt in fakturorna som man ska på leverantörsskulder när de kommit hit osv och sen gjort en ny verifikation när de har betalats, så de är bokfört rätt iallafall.
44
3
Törs inte svara på hur det ställs rent juridiskt att låta de vara kvar som vanliga verifikat men det borde inte vara något problem. Ett alternativ är ju att skapa ett ändringsverifikat (bokföringsorder) där gör en omkontering. Nu har du väl troligen krediterat konto 1930 bank eller liknande för leveratörsfakturorna. Med ett ändringsverifikat så flyttar du det för fakturorna krediterade belopet till leverantörsskulder istället. T ex Debet 1930 x kr (Bank) Kredit 2470 x kr (Leverantörsskulder). sen när du betalat fakturorna gör du det motsatta igen. Då jag antar att de fakturor som du nu lagt in som verifikat har inkommit och ska betalas under innevarande räkenskapsår så skule jag nog låtit dem vara då de inte påverkar något i balansräkningen vid årsavslut.
12
Jag har bokfört dem som leverantörsskulder redan, mot 2440 och sen bokat av dem mot 1930 när de har blivit betalda. Bara att jag har lagt dem i verifikationer istället för i leverantörsfakturor.
44
3
Ok, men då är väl allt lungt, du kan ju göra en liten anteckning på t ex fakturorna om vad du gjort, kan ju vara bra som minnesanteckning om någon frågar.
12
Jo men MÅSTE de inte vara inlagda under leverantörsfakturor? I Visma administration som jag jobbar i finns det ett speciellt ställe där man lägger in lev.fakt. Eller kan man själv välja vart man lägger dem, alltså i verifikationer dvs. ?
44
3
Allting i bokföringen är ju verifikationer, kvitton, fakturor, bokföringsordrar mm. Att du i Visma lägger in dem i "leverantörsfakturor" är ju för att du enkelt ska ha ett register på dina leverantörsfakturor och då främst obetalda sådana så att du kan stämma av dem. När du lägger in en lev.faktura så blir det ju ett verifikat i bokföringen och då bokförs kostanden mot leverantörsskuldskontot. Sen när du går in och markerar fakturan som betald så skapas ju ett nytt verifikat med en omkontering från lev.skuldkontot till lämpligt likviditetskonto. Så du behöver inte vara oroliga själva bokföringen blir riktig vare sig du väljer att bokföra lev.fakturorna som du gjort eller lägger in dem i lev-fakturafunktionen med den skillnaden att utan fakturafunktionen så får själv hålla reda på din leverantörsreskontra och vilka fakturor som förfaller till betalning.
12
Okej, då är jag med! Tack så jättemycket för svar, det uppskattas verkligen! :D

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.