Bokföring och deklaration av resor i enskild firma

3
Hej,

jag har lite frågor angående bokföringen och deklarationen av resor i min enskilda firma. Jag bokför i visma enskilda firma och har ingen anställningen utan är konsult med enskild firma.

Sl-företagskort har jag bokfört under övriga utgifter.8300 sek. Rätt?

Jag har även kört min privata bil i firman. Kostnaden för detta har jag inte bokfört som utgift utan tagit upp som avdrag under Årsrutiner inkomst/avdrag ej i kassabok. 2442 sek där det står R22 avdrag för resor till och från firman. Är detta rätt eller ska jag bokföra bensinkostnaden som en utgift precis som sl-kortet? Eller ska jag i r22 skriva kostnaden för både sl-kortet och bilresor?

Beloppet 2442 fördes inte över till r22 i deklarationen och i deklarationen på samma sida finns även en "övriga uppfifter" där nummer 2 är: har du dragit av bilkostnader för egen bil enligt schablon 18,50 ange beloppet.

Ska jag då föra in 2442 i r22 och sen som upplysning skriva samma belopp i rutan under övriga uppgifter? Eller vad menas med rutan i övriga uppgifter?

Tack på förhand.
1472
246
Du får skilja på resor du gör i jobbet i firman, och resor från hemmet till firman. När det gäller resor [u]hemifrån till firman[/u] så gäller samma regler som för alla som kör till sina jobb, dvs det är bara över 10 000 kr som man kan börja dra av, och det är ju då 18,50 per mil. Resor som du gör [u]i jobbet[/u] med din privata bil får du ju däremot göra avdrag för, också med 18,50 milen. Du räknar ut hur mycket det blir, och bokför det på konto 5800, resekostnader. Och antingen så tar du ju ut de pengarna från företagskontot till dig själv, eller så blir det en egen insättning om du låter dom stå kvar i firman.
25
Hej Lär dej bokföring så behöver du inte gräva ner dig i diverse funderingar och deklarationsblanketter. Kostnader(rimliga)för intäkternas förvärvande är generellt och med få undantag (t.ex. sprit och böter)avdragsgilla. Företagskortet torde vad jag kan förstå vara en reskostnad - du måste ha för din verksamhet - som du kan bokföra på 5810 Biljetter. Ett konto du kan döpa om till Biljetter/reskostnader. För din bilersättning 18,50 kr/milen enbart(!) (och absolut inte bensin, reparationer m.fl. bilkostnader) kan du lägga upp t.ex. 5811 och döpa detta till Bilersättning alt använda det befintliga 7331 under personal kostnader. Vidare skall naturligtvis all bokföring värd namnet i varje ögonblick ge det rätta resultatet (bokfört (bäst) eller i en periodbokslutsmodul) d.v.s. inkludera alla intäkter och kostnader. Kopiera månadsvis din körjournal så har du där din verifikation. Att sedan myndigheterna separat vill ha koll på din bilersättning med noteringen under "Övriga kostnader" är kanske inte så underligt. saldosystem.se
1073
139
Peter, det är tyvärr inte så enkelt som du beskriver det (fast det borde vara det). Fredrik "bokför" nämlgen i Visma Enskild Firma och i den typen av program går det inte att ha de olika konton du tar upp och inte alltid heller att logiskt bokföra olika händelser (ibland måste man ta till väldigt ologiska knep).
25
Hej Kollade för 20 talet år sedan dåvarande SPCS:s (nuvarande Visma)program och litteratur. Jag var inte imponerad. Den låga nivån förefaller bibehållen. Rekommenderar därför ett programbyte. saldosystem.se
1472
246
Nej, det är ju tyvärr sant.. Det där programmet ställer till mer än det hjälper tycker jag det verkar som. Men det gäller ju då i första hand just *enskild firma*, övriga program funkar ju åtminstone enligt standard, även om det är många som tycker dom är tungjobbade. Själv kör jag ett 25 år gammal spcs som fungerar utmärkt och är väldigt lättjobbat jämfört med dom nyare. Har laddat hem nya demos, men inget som imponerar.
3
Tack för svaren. Jag har få transaktioner och få inköp så jag tycker att bokföringen borde vara enkel och jag har valt visma enskild firma då det förutom det jag frågade om ovan fungerar bra för mig. Alternativet är att anlita någon för hjälp med bokföringen då jag inte hinner studera bokföring. Jag vet att det är rörigt och jag är tacksam för all hjälp jag kan få. Är det någon som också använder visma enskild firma och som kan svara på mina frågor? Jag har gjort inköp av sl-företagskort som jag bokfört som en utgift. Jag har även kört min privata bil och avdrag kan göras med 18,50 milen. Jag har inte bokfört detta utan det finns i Visma under årsrutiner ( Årsrutiner inkomst/avdrag ej i kassabok där det står R22 avdrag för resor till och från firman). Den summan jag skriver i rutan förs inte över till R22 i deklarationen. Min fråga är då om jag ska bokföra utgifterna för bilresandet som en vanlig utgift istället eller manuellt skriva in summan i deklarationen i ruta r22? Om jag tar upp sl-kortet och bilkostnaden som utgifter i bokföringen. Innebär det att jag har gjort avdrag för dessa? Alltså ska jag skriva i upplysningen att jag gjort avdrag för resor till abetet på 8300+2442 eller är det bara avdrag på 2442 i det fallet att jag inte använder fältet i visma under Årsrutiner inkomst/avdrag ej i kassabok där det står R22 avdrag för resor till och från firman? Gör det någon skillnad på mitt resultat om det är en utgift eller ett avdrag? Avdraget som jag förstår det görs bara på beloppet över 9000. Tack på förhand
1472
246
Men hur var det nu då.. Är det resor till och från firman det gäller, eller resor i företaget? Till och från firman ska inte blandas in i bokföringen alls, utan är ett privat avdrag som du gör på den gula huvudblankettens första sida.
3
Ok, det är resor till Kund jag gjort. Firman har jag hemma. Stämmer det då att jag ska ta upp både kortet och schablonkostnad som utgifter i bokföringen och inte göra några avdrag?
1472
246
Ja, det bokförs som resekostnader. Så det gör ju att resultatet i din firma blir lägre. Skulle man missa en sån sak i bokföringen så går den ju alltid att ta upp vid punkt R16 i NE-blanketten.. *kostnader som inte bokförts men som ska dras av* Sen vill skatteverket att man skriver under 'övriga upplysningar' , punkt 2, hur stort belopp du dragit av för körning med egen bil. Det är väl för att dom inte ska råka missa att kolla det...

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.