Kan ett företag köpa en insatslägenhet?

640
5
Hej!

Jag driver ett företag tillsammans med en annan person och vi bor på olika orter. Vi har några mil mellan oss och brukar ibland träffas i en större stad som ligger mitt emellan oss.

För bådas del skulle det vara toppen om vi kunde köpa oss insatslägenhet som vi kan använda när vi jobbar och eventuellt även sova över där då och då.

Någon som har koll på om detta är möjligt, förmånligt eller ej?

MVH

R
1073
139
Ett företag kan i princip köpa vad som helst och bokföra inköpet som man vill, t.ex. köpa en insatslägen som bokförs som lokal. Åker företaget på en skatterevision är det dock mycket möjligt att Skatteverket inte tycker att lägenheten är ett motiverat inköp och att de som använt lägenheten ska förmånsbeskattas. Då är det antagligen inte vidare förmånligt. Jag tycker du ska kolla med Skatteverket vad dom anser i den här frågan och sedan agera utifrån det svar du får.
2066
2
Det är möjligt, men många föreningar accepterar inte juridiska personer som innehavare; [quote][url=http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19910614.HTM]Bostadsrättslag 2 kap 4 §[/url] En juridisk person som har förvärvat bostadsrätt till en bostadslägenhet, som inte är avsedd för fritidsändamål, får vägras inträde i föreningen även om de i 3 § angivna förutsättningarna för medlemskap är uppfyllda.[/quote]
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
25
Hej Kostnader för intäkternas förvärvande är i princip alltid avdragsgilla. Likaså har alla företag rätt att affärsmässigt spekulera, s.k. marknadsekonomi. Dock kan du om det gäller ett aktiebolag och den tänkta affären inte stöds av bolagsordningen bli personligt ansvarig vid t.ex. en konkurs. Att sedan skattemyndigheterna kommer att förmånsbeskatta (privat användning) torde vara ganska säkert. Peter Reivall / saldosystem.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.