Hur bokföra konstaterad kundförlust?

10
Hej!
Jag har utfört tjänster till ett företag som gått i konkurs och jag får därmed inte betalt för mitt jobb - en konstaterad kundförlust.

Jag har inte haft några utgifter/kostnader i samband med att tjänsterna utfördes, annat än min arbetstid förstås. Om jag t.ex. har en fordring på 1000 kr gentemot företaget som gått i konkurs, ska jag bokföra det som en kostnad på 1000 kr, dvs. att min firmas kapital minskar med 1000 kr?

Använder inte bokföringsprogram utan bokför med papper och penna, om det har någon betydelse.

Tacksam för svar!
1470
246
Man bokför kundförlusten som en kostnad på konto 6350 ( det är bland övriga kostnader för revision, bokföring mm ) En del tycker att man bara kan backa försäljningskontot med samma summa som fakturan var på, och i slutet blir det ju samma resultat. Men man ska lägga kostnaden som en separat post bland kostnader för att få bruttovinsten rätt i företaget. Det gäller ju mest om man sålt produkter. Man har ju ändå sålt grejen, du har ju utfört tjänsten, det är ju bara det att nån betalning aldrig kom in.
10
Ok tack för svar. Innebär det att jag kan minska firmans kapital med motsvarande summa och överföra pengarna till min privata ekonomi?
1470
246
Nja, det är ju lite svårt att säga däremot. Hur mycket du kan ta ut ur firman beror ju på hur resultatet ser ut totalt, och hur mycket skatt du betalat in. Eller menar du att den här händelsen var det enda som skett i din firma?
10
Jag är inte så bra på det här med bokföring... Jag bokför med papper och penna och har inte så många olika konton. Har ett kallat Bank och ett kallat Försäljning. Blir förlusten en minuspost på Försäljning? Minskar firmans tillgångar (minus under Bank)?
1470
246
Det blir en minuspost på försäljning, om du vanligen bokför försäljningar som plusposter. Det påverkar inte tillgångarna.
10
Ok tack! En sista fråga bara... :) Eftersom man väl måste bokföra varje händelse på två olika konton enligt dubbel bokföring, vilket av mina konton ska jag mer föra upp posten? Kan jag kalla det konto jag idag kallar Inköp för Kostnader istället och bokföra + där?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.