Bokföra utgift för registrering hos Bolagsverket

1
Som rubriken lyder. Frågan är kort och gott, är utgiften avdragsgill eller inte?
1324
2
Registrering av ett nytt företag är inte avdragsgill för den kostnaden kommer ju innan företaget startas. Däremot ändringar på ett existerande företag är avdragsgillt. Hans
338
25
Är du säker? Man får ju göra avdrag för utgifter upp till 6 månader innan man startar. Jag har gjort avdrag för ett nytt AB fast har klart både AB och EF sedan tidigare att dra av det i.
1324
2
Jo det är en sak som skatteverket är mycket noga med att påtala på sina starta eget dagar. Har nog hört det ett dussin gånger från skatteverkets personal. Sedan om man tittar på detta med att köpa ett Lagerbolag så brukar det bolaget man köper av (om det är seriöst) vara ganska noga med vad som kan dras av och inte. Normalt kan inte regavgiften för att registrera bolaget vara avdragsgillt. Och dessutom en liten del av bolagets kostnader (kanske 300:- som dom hänför till att registrera företaget när dom gör en batch beställning). Sedan brukar resten av bolagets kostnader vara avdragsgillt då det hänförs till tid som läggs ner efter bolaget är igång och att göra ändringar för den nye ägaren. Sak samma kostnaden för att registrera den nye ägaren hos bolagsverket är också avdragsgill. Hans
9
Jag tror att det är helt ok att låta bolaget stå för kostnaden, men den är inte avdragsgill så bokför på t ex 6992 "Övriga externa kostnader, ej avdragsgilla". Så gjorde åtminstone jag.
1069
139
[quote="jlevin" post=47595]Jag tror att det är helt ok att låta bolaget stå för kostnaden, men den är inte avdragsgill så bokför på t ex 6992 "Övriga externa kostnader, ej avdragsgilla". Så gjorde åtminstone jag.[/quote] Man kan definitivt låta bolaget stå för kostnaden, men ifall det gäller en enskild firma är det ur ekonomisk synvinkel helt meningslöst - effekten för innehavaren blir densamma som att betala kostnaden privat. Gäller det ett aktiebolag så är det däremot meningsfullt att bokföra registreringskostnaden som en ej avdragsgill kostnad.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.