Direktavdrag eller inte för datorprogram

9
Hej, behöver hjälp med en bokföringsfråga som jag inte hittat svar på.

Har köpt ett datorprogram, ett CADprogram som är nödvändigt för att bedriva min verksamhet, för 70000SEK ex moms till min enskilda firma och har antagit att jag kan göra direktavdrag för detta, men är nu osäker.

Licensavtalet innebär egentligen inte att jag äger programmet utan villkoren är att jag köpt rätten att använda det och är inte tillåtet att sälja vidare. Till detta kommer en licensavgift på ca 15000SEK per år som är obligatorisk om man vill få nödvändiga uppdateringar.


Jag tolkar det som att i och med att jag inte har möjlighet att sälja det vidare har det ett värde av 0kr och kan därför göra en direktavskrivning för hela summan. Är detta korrekt?

Tacksam för svar

//Alexander
632
3
Hej, jag förstår ditt resonemang men jag gissar att Skatteverket tycker att detta ska skrivas av över flera år eftersom livslängden på programmet är längre. Du måste ju inte köpa ett nytt program nästa år. Däremot kan man väl anse att restvärdet ska skrivas av helt då man ersätter programmet om detta sker innan förväntad nyttjandetid är uppnådd. Detta är inget jag tar gift på dock, det är väldigt svårt att säga hur skatteverket resonerar.
9
Tack för snabbt svar. Om någon har några exempel på liknade situationer hade det varit uppskattat. Finns det tydliga regler nånstans?
1470
246
Frågan är lite mer komplicerad än vad man i första anblicken tror. Skatteverket ser det från andra hållet. Dvs *har man rätt att ta upp ett sådant program som en tillgång i balansräkningen?* Medan vi vanliga då helst vill slippa just det, för att bara ta upp den i resultaträkningen och därmed få direkt avdrag för hela summan. När det gäller enkla program som operativsystem, bokföring och annat så säger skv att detta inte är program som får tas upp som tillgång. Dom ska alltså dras av direkt. Ditt program kan ju inte klassas som ett enkelt standardprogram, utan är ett speciellt program som just för att det är som det är, kommer att ge din firma intäkter under flera år. Därmed ska det rimligen klassas som en immateriell tillgång och skrivas av över 5 år. Dvs 14000/år. Den årliga licensavgiften är lite svårare, men den hade jag dragit av år för år. Den 'förbrukas' ju under ett år. Vill du ha lite hjärngymnastik så finns det ett ställningstagande från skv här: :) http://www.skatteverket.se/rattsinformation/stallningstaganden/arkiv/ar/2007/stallningstaganden2007/13119249107111.5.3a7aab801183dd6bfd3800018515.html
27
Enligt [url=http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/avdragslexikon/a.4.5fc8c94513259a4ba1d800042947.html#A4]skatteverkets avdragslexikon för företagare[/url] [quote]Avdrag medges för: Direktavdrag för speciella program som köpts enbart för tjänsten och annan eventuell merkostnad på grund av tjänsten. [/quote] Men du får hålla datorn undan från ungarna för sedan [quote]Inget avdrag medges för: Viss användning av dator i hemmet, om arbetsgivaren tillhandahåller dator på arbetsplatsen etc. [/quote] Litegrand som att du köper plats på webbhotell, domännamn, hårdvara till datorn och liknande. Vad jag kan tolka här så anser jag menar du har rätt till avdrag för programvara för att kunna utföra ditt arbete.
http://bredbandsbloggen.se -ge kritik på din internetleverantör, se vad andra tycker http://www.drivrutiner.net/program/kontor/bokforing.php - program och lösningar för bokföring
1470
246
Jo, självklart får han göra avdrag för programmet, men frågan är på vilken tid. Gränsen för direktavdrag går vid 21000, och detta programmet kostade 70 000. Därav blir det lite funderingar.
9
Tack för alla bra svar.
27
[quote="ingvar48" post=48305]Jo, självklart får han göra avdrag för programmet, men frågan är på vilken tid. Gränsen för direktavdrag går vid 21000, och detta programmet kostade 70 000. Därav blir det lite funderingar.[/quote] Jag tror inte du blir halshuggen för att du följer skatteverkets instruktioner. Det är ju inte ditt fel om de ger dig fel upplysningar. Och är du osäker besöker du skatteverket i ditt landsting eller ringer dem via 0771-567 567. Kom dock ihåg. Det finns väldigt många olika skatterådgivare och flera har jag tvingats upplysa om regler och avdrag. Har dock haft goda erfarenheter när jag besökt skattekontoret och träffat, framförallt, äldre skatterådgivare.
http://bredbandsbloggen.se -ge kritik på din internetleverantör, se vad andra tycker http://www.drivrutiner.net/program/kontor/bokforing.php - program och lösningar för bokföring
9
Tack. Vill helst ha entydig (vilket dock verkar svårt att finna) fakta innan jag pratar med Skatteverket pga tidigare erfarenheter.
1470
246
Det är inte att följa skatteverkets instruktioner att göra ett direktavdrag på ett inköp om 70 000 på en vara som ganska uppenbart är en immateriell tillgång med längre livslängd än 3 år. Men fråga skatteverket går ju alltid, och ska då göras via mail, så man har svaret skriftligt vid eventuella frågor i framtiden.
2360
37
Ja. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
9
Skickade in frågan till skatteverket. Återkommer med det svar jag får. //Alexander
632
3
Blir intressant att höra. Ingvar: Är du säker på att skatteverket alltid resonerar så? Om jag bestämde på skatteverket skulle jag uppskatta om du balanserade tillgångar då det ger ett bättre resultat och mer skatt till staten. Under förutsättning att sakerna har längre livslängd givetvis. Är lite nyfiken från vad din info om att de vänder på det kommer ifrån? Menar absolut inte att du har fel, men är gärna nyfiken på argument/förklaring.
1470
246
Ur skatteverkets synvinkel så har det ju inte nån direkt betydelse om du drar av direkt eller gör avskrivningar. Skatten blir ju densamma ändå, fast det tar olika lång tid. I enskilda firmor har ju inte det egna kapitalet så stor betydelse, men i ett AB så blir det ju fel om man håller uppe tillgångssidan genom att göra för små avskrivningar eller övervärderar ett lager t.ex. I den enskilda firman kan man ju hålla uppe underlag för expansionsfonder och annat genom att inte göra avskrivningar eller övervärdera ett lager. Jag kan väl inte säga att det ÄR, så här, men deras formuleringar tyder på det. Som här t.ex : [i]För samtliga de utgifter som nämns i bestämmelsen gäller att de får tas upp som tillgång enbart om de är av väsentligt värde för rörelsen under kommande år. Om utgiften inte kan förutses föranleda intäkter eller kostnadsminskningar under kommande år, får den inte tas upp som tillgång.[/i] Här skriver dom inget om att man får dra av, utan att grejen inte får tas upp som tillgång. Dom ger alltså tillstånd till en redovisning som de flesta företagare i själva verket önskar, dvs direktavdrag. Å andra sidan säger dom ju t.ex om direktavdrag att man inte får dela upp en dator i apparat och skärm, på två kvitton, för att få göra direktavdrag, utan att de ska räknas ihop, så det är ju lite motsägelsefullt. När det gäller lager, så är ju en sån sak som att det ska värderas till inköpspris något som jag tycker tyder på att dom vill hålla nere värdena.
2360
37
Mitt ja grundar sig på egen erfarenhet när jag hade ett dataföretag för mer än 30 år sedan då detta var ett solklart avdrag medan egna progam värderades på ett helt annat sätt men SKV- syn i många fall är mycket svävande och ofta helt felaktiga, Själv stider jag i Högsta förvaltningsdomstolen om stöld av medel från mig bedrägeri och urkundsförfalskning av SKV mm. så nog kan eller kunde man göra livet jävligt för företagare som stod och fortfarande står på sig. Dessa fel är bara en liten del av vilket en del skulle strida mot svensk rätt i Eu-domstolen, men tills vidare går jag in på mitt andra årtionde med att begära resning.. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
9
Har fått svar från skatteverket nu. Säger dom ja eller nej? "Huvudreglen är att immateriella rättigheter skall avskrivas enligt plan. Du får dra av högst 30 % av det bokförda värdet årligen. Skatteverket har sagt att om det är enkla standardiserade datorprogram som enligt god redovisningsed inte får tas upp som tillgång i balansräkningen, då kan man godta omedelbart avdrag. Läs gärna mer i Skatteverkets ställningstagande, Avdrag för datorprogram: http://www.skatteverket.se/rattsinformation/stallningstaganden/arkiv/ar/2007/stallningstaganden2007/13119249107111.5.3a7aab801183dd6bfd3800018515.html "
1470
246
Dom säger 'nej'. Du får alltså inte dra av dom direkt utan ska skriva av kostnaden över flera år. Länken du fick var ju samma som jag postade tidigare i tråden. Dom skriver ju då också att vanliga standardprogram ska dras av direkt. ( office, windows, bokföring )
9
Jag har fortfarande svårt att förstå hur man får ihop det. Om licensen direkt efter inköp har värdet 0kr i och med det inte går att sälja vidare, hur ska man då kunna bokföra den som en tillgång och skriva av den på flera år?
2360
37
Alexander, jag håller helt med dig.Om ett år är det helt värdelöst om du inte uppgradrar det dessutom så bara genom att köpa det har det sjunkit enormt utom för just dig så länge du inte hittar något bättre och att det håller mer än 3 år är bara en gissning. Skulle du få problem med SKV-myndigheten ska du överklaga ända upp till högsta instans om så behövs. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1470
246
Det finns väl många saker man köper som bara har värde för just en själv? Köp en bil på avbetalning så kan du inte sälja den vidare innan den är betald, likväl sätts den upp som en tillgång. Man ska välja vilka strider man tar med skatteverket och just den här skulle jag inte ta. Avdraget får du ju ändå. Med enda skillnaden att det delas upp på flera år.
2360
37
Här är det ju inte frågan om avbetalning, programmet går ju att använda även utan uppdatering förmodar jag men blir då än sämre än tidigare till ett värde som underskrids vid normal avskrivning. Den nya regeringen satsr ju på småföretagande så krångliga regler kanske avskaffas. Det kan man se bl.annat på höjt direktavskrivningstak från när jag började min överklagan då beloppet var 2000 om jag inte minns fel. Jag påtalade också detta ofta i media och förmodligen här också en gång i tiden och det vore inte helt fel om det var ett helt basbelopp och följde det över tiden. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
9
Frågade skatteverket igen och i mitt fall faller direktavdraget pga av att programmet inte uppfattas som ett enkelt standardiserat program.
1470
246
Nej, det låter ganska naturligt tycker jag, med tanke på att gränsen för direktavdrag går vid 21000. Det hade ju varit intressant att se vad effekten skulle bli om man nu köpte ett 'standardprogram' för 70 000 och begärde direkt avdrag. Men såna program lär väl vara svårt att hitta.. men kanske om man köper 'Office' till 35 användare...? Du får glädja dig åt att du istället får bättre 'eget kapital' i firman, och därmed bättre möjligheter till skatteplanering.
2360
37
22250:- plus moms blir 27.812:- vilket är ett halv basbelopp som får dras av. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1470
246
Ja, 22250 är det visst uppe i nu. Det höjs ju med basbeloppet. Men momsen har ju inget med saken att göra. Grejen får kosta 22250 kr om man vill dra av direkt.
2360
37
Du Ingvar och jag och många andra vet ju det men det finns även nybörjare som kanske inte känner till det. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.