Angående det här att vara redovisningskonsult....

27
Hej,



Det här verkar ju vara ett riktigt bra forum! Här kommer jag nog att "hänga" en hel del!



Jag håller på (vid sidan av studierna) att starta en verksamhet där jag skall hjälpa olika företag med bokföring, skatter och deklaration. Har nu fått kontakt med ett par kunder som jag skall träffa i veckan så nu börjar funderingarna dyka upp.



Jag undrar vilka olika lösningar som är vettiga för att överföra bokföringsdata från mina kunders nuvarande bokföring till mig så att jag kan sköta den från min dator. Det verkar ju finnas att par här som sysslar med precis detta, hur gör ni??

Kommer era kunder med hela månadens verifikationer till er och ni har sen hela bokföringen enbart hos er?

Hur gör ni när ni får en ny kund, använder ni SIE för att föra över data?

Eller sitter ni rent av mestadels ute hos kund?



Jag förstår ju att det finns många lösningar och att de kan se olika ut beroende på uppdragens omfattning men jag känner att jag vill ha lite förslag på lösningar när jag träffar de som jag ska hjälpa.



Ska kanske berätta att förtagen sköter alltså själva sin bokföring i nuläget och det handlar främst om att de inte vill eller har tid att göra det. Det är dessutom rellativt små bolag med avseende på omsättning, och utan anställda.



Tacksam för alla tips och råd om praktiska lösningar för denna hantering!
206
Det finns lite olika sätt för att föra över data. [br] [br]Använder man samma system så är en säkerhetskopia att föredra, med sie-filer får du inte med reskontran. [br] [br]Har ni inte samma system så lägg upp ett tidigare år och bokför den utgående balansen i balans- och resultatrapporten. [br] [br]Ja vi vill ha orginalen, beroende på omfattningen så lämnar kunden underlagen veckovis eller månadsvis eller så hämtar vi underlagen hos kunden, kunden kan även skicka underlag med post. [br] [br]Vi sitter ute hos kunden om kunden önskar det.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
27
[quote="Bokf. Kontrollera"] [br]Har ni inte samma system så lägg upp ett tidigare år och bokför den utgående balansen i balans- och resultatrapporten. [br][/quote] [br] [br]Tack för svaret! [br] [br]angående ovanstående citat. Om jag skulle börja nu skulle jag då i mitt program föra in utgående balansen för 2005 och sitta och kontera in alla underlag för 2006. Alltså de verifikationer som kunden redan konterat i i sin bokföring (på sin dator)?? aller har jag fattat helt fel helt nu?
206
Lämpligast i detta fallet skulle vara att börja din bokföring från och med det nya året och inte nu mitt i när det gått så lång tid, alltså 1/1- 07
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
720
Om det är små företag så tror jag du kan plocka ut en SIE-fil och im portera hos dig. Troligen kör de inte reskontror och bokföring i olika serier och då går det bra. Jag hade nog ändå låtit dem själva boka fram till 31/12, tagit ut SIE-filen då och från 1/1 bokfört åt dem. På npgot vis måste du ju ändå få in bokföringen fr 2006 för att kunna gra boksluten så att bara vänta in 2007 hjälper ju inte det problemet. [br]Det finns alltid sätt att lsa problemen vid själva övertagandet och sedan bestämmma sig fr hur det ska fungera därefter. Ett tag hade vi 4 olika bokföringsprogram för att kunna ge varje kund det mest optomala för honom. För vanlig löpande bokfring funkar ju alla program men vill klienten ha ut lite mer så är alla program bra på vissa saker och sämre på andra. [br] [br]Från mindre bolag är det väl vanligast att man får materialet en gång i månaden men sedan finns ju alla andra varianter också, allt från att man sitter ute hos klienten en dag i veckan/månaden till att man bara får materialet en gång om året. [br]Lite beror ju det också på omfattningen av uppdraget. Ska man bara bokföra åt ett bolag så krävs ju inte lika tät kontakt som om man är en komplett "ekonomiavdelning" som också sköter alla betalningar, kör löner, redovisar till facket, förhandlar avtal och i störta allmänhet är det ekonomiska/juridiska/personal bollplanket.
589
1
Du har fått bra tips här. Bara ett tillägg. SIE-filer kan hantera olika verifikationsserier.
27
Tackså hemskt mkt, tror jag har fått lite koll på hur jag skall hantera detta nu.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.