Inköp av förbrukningsinventarie utomlands/i danmark

12
Hej alla!

Jag gjorde ett inköp på plats i Danmark av en väska för utrustning, då jag under jobbresan hade sönder min gamla. Beloppet handlade om ca. 500 SEK som drogs från kortet. Normalt när jag handlar från EU-land uppger jag ju org. nummer varpå momsen dras direkt och omvänd skattskyldighet(?) råder, men i det här fallet handlade jag varan på plats i danmark, och möjlighet att dra momsen i affären där fanns inte. Hur bokför jag detta?

Mvh Christoffer
1470
246
Du räknar ut hur mycket som är moms och hur mycket som är priset utan moms. Sen bokför du då uttaget från företagskontot och summan ex moms på t.ex 5410, och momsen på t.ex 6998, 'EU-moms'. Då har du alltså gjort avdrag för hela summan, ink moms. Skulle du sen få för dig att ansöka om att få tillbaka momsen från Danmark, så flyttar du summan från 6998 till företagskontot när du får pengarna. är ju inte säkert det är samma summa då, så mellanskillnaden får hamna på valutakursvinst/förlust. Att begära tillbaka moms från annat EU-land är lite krångligare än från sverige, men principen är densamma. Du gör det på nätet på skatteverket. Dock var det en hel del uppgifter som ska fyllas i, så man kanske inte gör det för 100 kr.
12
Tack för svar! En följdfråga som kanske är lite dum, men: När du skriver "Hur mycket som är moms och hur mycket som är priset utan moms", jag har kvar kvittot på väskan där den danska momsen i danska kronor finns specifierad, är det denna som avses? Är det helt enkelt att räkna om kvittots DKK belopp till svenska kronor för bokföringen som du menar? Tack åter igen.
1470
246
Ja, det blir det ju eftersom du bokför i svenska kronor. Ska du däremot söka momsen tillbaka så gör du det i respektive lands valuta. Ofta är det ju Euro..
12
Tack återigen för svar!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.