Bokföra uttag reserverade för skatt & moms

12
Hade under företagets första tid ganska stora utgifter, där merparten av inkomsterna gick just till investeringar och dylikt. Under senare delen av räkenskapsåret gick det dock bättre varför jag vid varje eget uttag också gjorde en transaktion till mitt andra bankkonto, en summa som skulle täcka just för skatt & moms. Nu undrar jag hur dessa transaktioner bör bokföras, då det ju inte är ett eget uttag, inte heller en betalning direkt till skatteverkets skattekonto, utan helt enkelt en "reservation" av pengar för framtida betalning av skatt & moms.
1009
206
Hej Jag utgår från att du har en enskild firma. Uttag som detta är ett eget uttag. Betalning av egna skatter motsvarar också det eget uttag. När du betalar egna skatter (till skattekontot) använder du förslagsvis konto 2012. När du för över pengarna till eget konto som du beskriver använder du förslagsvis konto 2013. Betalning till skattekontot eller eget bankkonto gör egentligen ingen skillnad, varken resultatmässigt eller för balansräkningen. Mvh Johan www.bocekonomi.se
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1472
246
Fast reservation för moms tycker jag inte man behöver sätta som ett eget uttag. Momsen tillhör företaget, och det är väl inget som hindrar att man öppnar upp ett konto till, t.ex 1940 dit man bokför pengar som senare ska användas till momsbetalning. Skatter däremot är ju privata, och körs som uttag.
1009
206
Jag kanske tänkte fel med "mitt andra bankkonto". Är det ett andra konto som tillhör företaget så är det givetvis inget eget uttag. Då är inte heller den del som avser reservation för egna skatter uttag. Då kan du bokföra det på ett konto för bank som Ingvar skriver. Då är det bara en flytt mellan bankkonton inom företaget. Är det andra kontot ett av dina privata skulle jag säga att det är eget uttag. Men det är väl mer noga att tänka på kring räntefördelning och expansionsfond ifall det är aktuellt någon gång i framtiden. Om jag ska försöka sammanfatta: om du vill sätta av pengar på ett separat konto för moms och skatt är det bra att öppna ett extra konto till företaget som Ingvar skriver. Mvh Johan www.bocekonomi.se
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1472
246
Ja, precis, det är räntefördelning och expansionsfond jag tänker på, och därför vill 'behålla' så mycket som möjligt av tillgångarna i bolaget. Sätter man av 100 000 till momsbetalning på konto 1940, och lägger skulden på 2650, så blir det egna kapitalet 0 sett till just denna händelse. Tar man ut de 100 000 och lägger summan på 2650, som att momsen är betald, så blir det egna kapitalet också 0 kronor. Ingen skillnad alltså. Men eftersom momsen nu är helt separerad från den vanliga inkomstdeklarationen, så ska skulden för moms stå kvar på 2650 över bokslutet. Har man då plockat ut pengarna som ett uttag, så får man ju ett negativt eget kapital på 100 000. Sen året därpå när man ska betala momsen får man ju göra en egen insättning, och då rättas ju det egna kapitalet till igen. Alltså har man lyckats sabba det egna kapitalet just över bokslutet, när det som bäst behövs :)
12
Tack båda två för svar. Så, rent praktiskt, om man får be om ett exempel på hur detta lämpligen bör se ut bokföringsmässigt? Jag bokför intäkter och utgifter på 1930 som "speglar" företagets bankkonto. Sedan finns då ett extra bankkonto som banken öppnade i samband med att jag startade firman (och det är dit jag fört över pengar för moms från det "primära" företagskontot, 1930), så man kan säga att även det kontot är firmans. Pengarna ligger således kvar på det kontot för att betalas in i år när momsrapporten är klar. Att 1930 krediteras på något sätt är iaf helt uppenbart.. :)
1472
246
1930 K 1000 1940 D 1000 Ifall du då fört över 1000 kr alltså :) Tänk då på att gärna spara kontoutdragen för båda bankkontona, så att saldona stämmer med det som står i bokföringen.
12
Strålande, tack för svar. Som jag misstänkte då :) Och när momsen väl betalas in är det som följande antar jag: 1940 K 2650 D ?
1009
206
Ja, precis så.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.