Prelskatt!

117
Hejsan!



Jag har skrivit in en obetydlig summa som "beräknad försäljning" när jag registrerat mitt företag i augusti, eftersom jag helt enkelt inte visste om jag skulle sälja ett smack.. Därmed prelskattar jag inget alls. Gör det egentligen något, förutom att jag får betala skitmycket restskatt vid årets slut? (Detta har jag inget emot, jag lägger likaså undan pengarna jag skulle bet till prelskatt annars..).



Tacksam för all hjälp, kände mig tvungen att "kontrollfråga" eftersom jag såklart inte vill göra något tokigt. :|
206
Skatteverket vill ju gärna ha in "sina" pengar under året, men så länge du inte missar att betala in på de utsatta datumen som gäller så händer det inget.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
117
[quote="Bokf. Kontrollera"]Skatteverket vill ju gärna ha in "sina" pengar under året, men så länge du inte missar att betala in på de utsatta datumen som gäller så händer det inget.[/quote] [br] [br]Under året? Men jag har momsinbet en gång per år, och så har jag inte satt någon prelskatt iom att jag skrev en obetydlig vinst.. Så då är det väl inget att betala förrän det är dags att deklarera typ? Eller har jag missförstått något!? Då borde de väl skickat ett argt brev!?
206
mjo, det är därför man betalar in preliminär skatt månadsvis, för att skatteverket gärna vill ha in dem... dels blir det en del ränteintäkter för skatteverket på dina skatteinbetalningar under året fram till det datum de senast skall vara inbetalda, medans räntan på pengarna som du får från skatteverket är låg, och även för att du inte skall få svårt att betala in allt den dagen det är dags att betala, på det sättet behöver inte skatteverket vänta på sina pengar, se även sista stycket, den betalda skatten detta året gäller detta året, inbetalningar under nästa år gäller skatt nästa år. [br] [br]Du har lagt en obetydlig summa som preliminär så du behöver inte det nu, nästa år kanske skatteverket beräknar den preliminära skatten åt dig baserat på den intäkt du har haft i år, och du får då ett besked om hur mycket du skall betala in varje månad. Detta kan du givetvis ändra om du skickar in en egen beräkning på en lägre intäkt, men skatteverket vill helst få skatteinbetalningarna månadsvis. [br] [br]Den delen skatt som överstiger 20 000 kr skall vara betald redan den 12 februari, för att man inte skall få kostnadsränta på dem. det belopp som understiger 20 000 kr skall vara betalt senast den 3 maj. [br] [br]Har du en debiterad F-skatt eller SA-skatt rekommenderar vi dig i första hand att tilläggsdebitera den extra inbetalningen. [br]En tilläggsdebitering innebär en höjning av föregående års debiterade F-skatt eller SA-skatt. Du kan tilläggsdebitera beloppet fram till den 30 juni året efter inkomståret. [br]Varför? Du undviker att din extra inbetalning används för att täcka annan skatt eller att det blir en oönskad utbetalning.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
589
1
För att inte skrämma "more" mer än nödvändigt: [br] [br]Om du inte betalar innan 12/2; Räntesatsen är inte enormt hög, inget som i sig driver dig till fattigdom. [br] [br]Alltså ingen större fara, det är ungefär samma räntesats som att låna från bank (ge eller ta någon procentenhet). [br] [br]Så ta det lugnt, det är ingen fara. Men betala gärna när du vet hur mycket det blir, eftersom räntesatsen löper per dag (dvs ju längre du väntar, desto mer ränta blir det, precis som med många andra skulder).
206
Det hänger ju då helt på hur stor summan är, handlar det om höga belopp så kan räntekostnaden bli stor även om den inte är högre än bankens utlåningsränta. Om inte annat så är det en onödig utgift. [br] [br][quote="more"] [br] [br]Så då är det väl inget att betala förrän det är dags att deklarera typ? Eller har jag missförstått något!? Då borde de väl skickat ett argt brev!?[/quote] [br] [br]12 februari är en bra bit innan det är dags att deklarera, därför skrev jag korrekta datumen för att more inte skulle missa dem, bara för att hon inte visste.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
117
[quote="Bokf. Kontrollera"]Det hänger ju då helt på hur stor summan är, handlar det om höga belopp så kan räntekostnaden bli stor även om den inte är högre än bankens utlåningsränta. Om inte annat så är det en onödig utgift. [br] [br][quote="more"] [br] [br]Så då är det väl inget att betala förrän det är dags att deklarera typ? Eller har jag missförstått något!? Då borde de väl skickat ett argt brev!?[/quote] [br] [br]12 februari är en bra bit innan det är dags att deklarera, därför skrev jag korrekta datumen för att more inte skulle missa dem, bara för att hon inte visste.[/quote] [br] [br] [br]Tack! [br] [br]Jag vet inte ens hur man gör för att betala ens(!), men jag antar att det är något jag lär lista ut när jag avslutar året så att säga.. När bör jag börja jobba med det förresten? När skall det vara "färdigt" (för jag antar att det skall inkludera allt som hänt tills den 31:a 00:00, vilket bör innebära att jag väl inte kan vara klar med alla papper tills då också.. eller?) och vad innefattar det? Tror ni att jag kan "lista ut det eftersom" precis som jag gjort med den löpande bokföringen, eller bör jag VERKLIGEN anlita någon första gången? Kommer det isåfall att bli superdyrt? [br] [br]Kan tillägga att jag startat i mycket liten skala och förmodligen har en total vinst på typ 20000 MAX. Säljer smågrejer till privatpersoner, lite "många bäckar små"-konceptet, fast jag har inte så jädrans många bäckar eftersom detta är min "tredje-sysselsättning". ;)
117
Men hörrni, en sak till.. Som jag förstod kontentan av bokf. kontrollera's meddelande: Det är OK om du inte ändrar din preldebitering själv utan låter skatteverket sköta det till nästa år (automagiskt), men du bör betala in stålarna innan den 12:e februari? [br] [br]Har jag förstått detta rätt? :) Meddelandet var långt och rätt informationsspäckat, och jag är som ni säkert förstår ingen höjdare på.. något sånthär. :)
206
Hej More [br] [br]Du har kanske fått ett skatteinbetalningskort från skatteverket? du betalar med det konto- och ocr-numret in pengarna till ditt skattekonto, har du inte fått ett eller tappat bort det så kan du beställa ett nytt hos skatteverket. [br] [br]Du börjar jobba med det efter detta årets slut, och du bör vara klar tills du skall lämna in din deklaration, men under tiden så kommer du att se ungefär var din skatt kommer att hamna, har du en vinst efter alla kostnader på ca 20 000, så kommer dina egenavgifter och skattekostnader hamna på ca 9 500 kr, därför så kan du vänta till 3 maj innan du betalar. [br] [br]Jag tror att du kan lista ut det själv, det behöver inte bli jättedyrt att anlita någon, men testa själv och ställ frågor här så kommer det att lösa sig. [br] [br]Vad det gäller skatteverkets uträknande av din månadsvisa skatt så kan du lämna in en preliminär skattedeklaration för nästa år även den på noll kronor och fortsätta så som du gjort i år, så länge som du har diciplinen att lägga undan lite varje månad så att kostnaden inte blir för hög för dig att betala när det är dags så går det bra, du får i det fallet bättre ränta på pengarna på ett vanligt bankkonto än hos skatteverket.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
117
[quote="Bokf. Kontrollera"]Hej More [br] [br]Du har kanske fått ett skatteinbetalningskort från skatteverket? du betalar med det konto- och ocr-numret in pengarna till ditt skattekonto, har du inte fått ett eller tappat bort det så kan du beställa ett nytt hos skatteverket. [br] [br]Du börjar jobba med det efter detta årets slut, och du bör vara klar tills du skall lämna in din deklaration, men under tiden så kommer du att se ungefär var din skatt kommer att hamna, har du en vinst efter alla kostnader på ca 20 000, så kommer dina egenavgifter och skattekostnader hamna på ca 9 500 kr, därför så kan du vänta till 3 maj innan du betalar. [br] [br]Jag tror att du kan lista ut det själv, det behöver inte bli jättedyrt att anlita någon, men testa själv och ställ frågor här så kommer det att lösa sig. [br] [br]Vad det gäller skatteverkets uträknande av din månadsvisa skatt så kan du lämna in en preliminär skattedeklaration för nästa år även den på noll kronor och fortsätta så som du gjort i år, så länge som du har diciplinen att lägga undan lite varje månad så att kostnaden inte blir för hög för dig att betala när det är dags så går det bra, du får i det fallet bättre ränta på pengarna på ett vanligt bankkonto än hos skatteverket.[/quote] [br] [br] [br]Hm, ja det kanske jag har.. Jag har allt sånt i en "allmänt"-pärm.. Ska kika om den finns där när jag kommer hem idag. [br] [br]Nej, jag tror inte att det skulle bli så tokdyrt eftersom jag inbillar mig att jag har rätt okej ordning på alla papper (sorterade efter ver.nr i stigande ordning och månadsindelade i en pärm) samt löpande bokföring (skött det i spcs, tror att det mesta bör vara korrekt. :P), och framförallt för att det inte är så hemskt mycket. Har nog bara dryga hundratalet verifikationer i nuläget, och säljer inte just något nu eftersom jag upplever att jag inte "hinner med" allting som jag vill riktigt i nuläget. [br] [br]Fast kan jag å andra sidan lista ut det själv med hjälp av lite onlinesupport så kan jag då gott göra det själv ändå. Men om jag skulle märka att det är nog så överväldigande, tror du att det är möjligt att hitta en revisor då isåfall, eller är alla tokupptagna om jag kommer på att jag faktiskt Skulle behöva hjälp i slutet av januari? ;) [br] [br] [br]Jag tycker om att lägga pengar på hög, så detta är kanske en metod för mig, då (tror att jag lagt undan 35000 "till skatten" än så länge.. men det var så kul att spara att det gick av bara farten)! Nåja, om jag skulle få mer tid att ägna åt företaget (och därmed mer möjligheter att dra in pengar på det, och mer skatt) kanske jag ser till att få lite påökt prelskatt för att slippa oroa mig över det. :)
206
Det låter bra, ordning på papperen förenklar en hel del, och ett bra bokföringsprogram är ännu bättre och gör det lättare att plocka ut de listor man behöver. [br] [br]Du har väl enskild firma, så jag rekommenderar i sådana fall att du tar kontakt med en redovisningskonsult istället för en revisor, revisorer är överlag dyrare att anlita. [br] [br]Det kan vara ganska körigt under våren, men jag tror inte att det skulle bli ett problem om du kommer redan i januari :)
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.