Ospecificerat Kundforskott omvandlas till ett lan?

2
Kryptisk rubrik, ja det är inte ofta man har glädjen att få ett ospecificerat kundförskott…,

Saken: Vårt företag har tidigare fått ett ospecificerat kundförskott från vår kund som inväntade besked från Migrationsverket om arbetstillstånd för en I utlandet rekryterad nyckelperson.

Förskottet därför att aktiägarna redan anade från MIGs inställning att “problem var att vänta”.

Allts? till vårt företag för att som konsulter hjälpa dem med deras planer I Sverige.

Resultat: MIG avslog deras ansökan och då faller möjligheten med deras redan registrerade svenska AB. Allts? vill aktiägarna (också I utlandet) frivilligt likvidera deras svenska AB och forma en ny plan får Europa och Sverige.

Aktieägarna vill emellertid att vårt bolag skall fortsatt hjälpa dem med consulting och vill därför göra om det ospecificerade förskottet till ett lån från dem till vårt bolag.

Att bokföra om förskottet I vårt eget bolag till ett lån istället ser jag inte som ett problem.

Vad jag brottas med är hur det skall bokföras I det bolag som skall likvideras?

Bolaget skall likvideras och ett lån skapas från de tidigare aktieägarna I detta bolag, till vårt företag, men det är fortfarande bokfört som ett ospecificerat kundförskott.

/Hans

PS. ursakta min laptop har kinesiskt Windows...inga prickar over "A och O" DS.

Edit: Har som moderator fixat till åäö
1073
139
Nja, det var inte bara prickarna som saknades, hela bokstäverna har ersatts med frågetecken. Få se om jag förstod vad frågan gällde ändå. Företaget som ska likvideras borde väl redan bokfört erat förskott som fordran mot leverantör. Att man bestämt att bolaget ska likvideras borde väl inte föranleda någon ändrad bokföring, fordran kvarstår väl i alla fall. Det är väl sen när själva likvideringen utförs som lånet får övergå till ägarna men då är det väl knappast en bokföringsfråga längre...
2
[quote="stifor" post=49440]Nja, det var inte bara prickarna som saknades, hela bokstäverna har ersatts med frågetecken. Få se om jag förstod vad frågan gällde ändå. Företaget som ska likvideras borde väl redan bokfört erat förskott som fordran mot leverantör. Att man bestämt att bolaget ska likvideras borde väl inte föranleda någon ändrad bokföring, fordran kvarstår väl i alla fall. Det är väl sen när själva likvideringen utförs som lånet får övergå till ägarna men då är det väl knappast en bokföringsfråga längre...[/quote] Tack for ditt svar! Du har uppfattat problematiken rätt trots många ?-tecken… Tack för att du tog dig tid att dechiffrera! Det är också korrekt att det nu hos det andra företaget ligger som en fordran mot vårt bolag. Min följfråga är: Före likvidationen av nämnda bolag så ligger ju fordran kvar som ospecificerat förskott. Hur skall de då bokföra denna “övergång” aktieägarna för att få det “ur böckerna” I samband med likvidationen? För vårt bolag kommer vi att ändra förskottet till ett lån (från aktieägarna som inte har ngt med det då likviderade bolaget att göra), när vi får ett klubbat beslut på lånet (vi vet förståss redan att de bestämt att så blir fallet. MvH, Hans

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.