Bokföra fakturering av försäkringsjobb

2
Hej,

Vårt företag har utfört ett försäkringsjobb åt en privatperson och ska fakturera dennes försäkringsbolag med avdrag för självrisken. Ska vi fakturera med eller utan moms och ska vi bokföra detta som en vanlig omsättning eftersom det inte är en försäkringsskada på vår egen tillgång?

Tacksam för snabbt svar!
632
3
Hej, Du skriver inte vad för typ av arbete det är, men jag gissar att det är momspliktigt, eftersom det endast finns ett fåtal undantag. Därför ska du givetvis fakturera med moms. Att det är ett försäkringsjobb är irrelevant. Det är momspliktig omsättning oavsett. I årsredovisningen skulle det kunna hamna under övriga intäkter om det är arbete som inte tillhör den ordinarie verksamheten. Eftersom privatpersonen inte är momsregistrerad så fakturerar du hela beloppet till försäkringsbolaget inkl moms, med avdrag för självrisk. Självrisken är en del av hela jobbet och på fakturan till privatpersonen blir det därför inte moms. Så här kan det se ut tex: Faktura till FB 1510 D 20 000 3010 K 15 000 2610 K 5 000 Faktura till privatperson 1510 D 5 000 3010 K 5 000 Som du kan se så har vi då omsättning totalt på 20 000. Moms på 5 000 kr. Men privatpersonen får ingen moms på sin faktura.
2
Hej, Tack för snabbt svar! Om det istället är så att vi ska fakturera försäkringsbolaget för arbete och material som vi lagt ner för att reparera en skada på vårt eget uthyrningsobjekt (vi hyr ut och reparerar husvagnar), då ska vi fakturera utan moms eller hur och bokföra intäkten som försäkringsersättning?
632
3
Hej, Om det avser en försäkringsersättning så är den momsfri, ja. Men den bör inte faktureras. Ni skickar in underlag till försäkringsbolaget för att fastställa försäkringsersättningen, men ni fakturerar inte.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.