Vinstutdelning och löneutbetalning

2
Hej
En kort bakgrund. Vi är fem personer som avser att starta ett aktiebolag där vi kommer arbeta med projektverksamhet samtidigt som vi har kvar våra ordinarie arbeten under uppstarten c:a 2-3år. Vi förväntas vara olika mycket involverade utifrån hur mycket tid som kan avvaras just där och då. Dvs det kan förändras periodvis. Vi vill samtidigt att de som bidrar till företaget får ersättning genom vinstutdelning då det är billigare ur skattetekniskt perspektiv. Så till frågan.
1. Kan man ha vinstutdelning som baseras på något annat än aktieinnehav?
2. Finns det något annat tillvägagångssätt än lön att kompensera de som är arbetsmyror än att behöva ändra ägarandelar fram och tillbaka?
3. Eller finns det någon som kan ge mig en rekommendation.
4. Om det är någon som rekommenderar sk bonus system hur görs en värdering för bonus om försäljningssiffror endast är en mycket liten del av arbetet?

Tacksam för era synpunkter

N
10
3
Skulle rekommendera er att starta ett Kommanditbolag, KB. Där kan ni komma överens om hur vinsten ska fördelas. Tror det är enklast om man avser att lägga olika mycket tid på er verksamhet. KH
34
3
Hej Nicklas, Om ni per person inte har totala förvärvsinkomster (tjänst + näringsverksamhet) som når skiktgränserna ser jag inte fördelen med att ta utdelning istället för lön. Kommanditbolag ser jag inte heller nån fördel med då vinsterna klassas som inkomst av näringsverksamhet. Mitt råd är att ni kontaktar en jurist inom skatt och ev. associationsrätt.
Vänligen, Tommy Axbom Redovisningskonsult www.soldi.se
1468
246
Nej, det är ju ett problem med att vara så många delägare om det inte blir en rejäl omsättning och vinst i bolaget. Ska ni komma upp till lönebaserad utdelning så måste ni ta ut en lön på 566 000 ur bolaget, så det är ju rätt saftigt. Återstår utdelning enligt förenklingsregeln som är ca 155 000, och ska ni då dela det på 5 så blir det alltså ca 30 000 per skalle. Sen blir ju inte skillnaden så dramatisk mot lön, eftersom bolaget först ska skatta 22 % bolagsskatt, och sen är det då 20% skatt på utdelningen. Men vi vet ju lite för lite om vad det är för projekt du tänker utföra.. dom kanske ligger i flermiljonersklassen, och då kommer ju saken i ett annat läge.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.