Avdrag representation - aktiebolag

1
Har ett Aktiebolag och (jag borde egentligen ha stenkoll på detta men erkänner att det har jag inte..) går då och då ut och äter med kunder för att diskutera stuff.

Om vi då käkat middag samt drukigt några öl och jag plockar upp notan som då för enkelhets skull är 1000 kr.

Då brukar jag göra så här
2x90 = 180 kr för den avdragbara biten och resten ej avdragbart.
Dvs: 144 kr avdragbar representation, 36 kr moms och 820 kr i ej avdragbar representation.

Fråga ett: Är det okej så långt?
Fråga två: de här 820 kr som då är "ej avdragbar representation" hur mycket skattar jag för det? Dvs hur mycket "riktiga pengar" kostar det?
1472
246
22 %. Bolagsskatten alltså. Det som händer är ju att bolagets skattemässiga resultat åker upp med den summan som ej avdragsgill. Det blir alltså betydligt billigare än om du skulle ta ut det som lön, betala arbetsgivaravgifter och sen betala notan privat. Men visst, har du ett bolag med hög lönsamhet som du vill få ner, så vore ju det senare alternativet bäst. Men skänka bort skattepengar för att få ner en vinst brukar man ju inte vara så pigg på :)
632
3
Lägger till lite här. Konto 6071 blir 180 kr. Det är representation. Beloppet 90 kr gäller plus moms. Moms får du ju dock inte dra av 25% om du är ute och äter där momsen är 12%. Eftersom det kanske är några öl med så har dock skatteverket godtagit en schablon på 14 kr i moms per person. Under förutsättning att båda momssatserna förekommer på kvittot så klart. Därmed blir det 1 000 kr - 180 kr - 28 kr = 792 kr på konto 6072,
1073
139
Numer har det inträtt mer gynnsamma regler när det gäller momslyft vid representation. Det är den s k Porsche-domen som ligger bakom. I det aktuella exemplet, extern representation med starköl för 2 personer på 1000 kr, skulle momslyftet enligt schablon bli 46 kr per person. Det skulle då bokföras som: Representation avdragsgill...........180 kr Ingående moms......................................92 kr Representation ej avdragsgill......728 kr
632
3
Man får dock tänka på att med dessa regler, som gällde när vi gick med i eu, så får man inte avdrag för sprit tex. Vilket kräver ytterligare specifikation. Men du har helt rätt Stifor.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.