Traktamente och lunch praktikant

822
48
Vi ska ha praktikant hos oss några veckor. Det blir en del övernattningar och resor då han bor på annan ort än företaget.

Vad gäller vid lunch och traktamente? Hörde att vi får bjuda på lunch och han slipper förmånsbeskattning om den totala summan inte överstiger 1000kr på ett år vilket det inte kommer att göra men jag hittar inget om det när jag söker.

Traktamentet på 220kr/övernattning gäller väl men enligt SKV 354 "Traktamenten och andra kostnadsersättningar" står där minskning för kost.

Om arbetsgivaren bekostat den anställdes måltidskostnader under tjänsteresan ska det skattefria traktamentet minskas, eftersom han då inte haft ökade måltidskostnader. Lunch/middag 77 kr

Traktamentet blir då 143kr/övernattning. Har jag förstått det rätt då?
22
6
Hej Patrik. Gästen har rätt till en skattefri traktamente med 220/dag som hans arbetsgivare stå för upp till 3 månader sedan reduceras summa till 154/dag. Detta belopp kompenserar den ökade levnadskostnaden som anställda har haft pga att han/hon befinner sig minst 50 km utanför sitt bostad och tjänstestället och som ska vara förenade med övernattning. Bjuder du på lunch blir 77 kr kronor reducering från hans/hennes traktamente. Dessutom har den anställda rätt till skattefritt natt traktamente som är 110 kr/ natt om inte arbetsgivare betalar övernattning via faktura eller företagskort. 110 kkronor kan anställde får utan att bevisa kvitto helt skattefritt. högre än denna summa får man inte skattefritt. Men allt det här förutsätter att anställda är i tjänst. Och skulle den anställda inte får traktamente alls från arbetsgivare kan anställda yrka avdrag i sin deklaration med de skattefria belopp Som jag nämnde ovan. Hoppas att svaret hjälpte. Mvh Haissam

Admin: Hur du bokför traktamente
www.ekoredovisning.se
822
48
Tack! Vet du om praktik räknas samma som anställd?
22
6
Jag vågar inte säga nånting om hur praktikanten betraktas. Hoppas att någon annan hjälper oss med rätt svar. Ha det gott.
www.ekoredovisning.se
1471
246
Vad jag kan se så är det ingen skillnad på praktik eller anställning när det gäller traktamente. Däremot blir jag lite fundersam till hela traktamentestanken? Om vi ponerar att ni har ert företag i Göteborg, och praktikanten bor i Jönköping. Då kan väl inte praktikanten få traktamente för den tid h'n får övernatta i Göteborg? Det är väl en privat resa till och från jobbet som vilken som helst.. Traktamenten får man ju för övernattningar i samband med tjänsteresor, dvs om ni i er tur skickar iväg h'n på en tripp till Karlstad för att jobba i några dagar. Eller?
822
48
Bra poäng Ingvar! Praktikanten kommer till vårt kontor och det innefattar en övernattning per vecka. Detta för att kunna sköta arbetet under praktiken. Resten jobbar denne hemifrån. Så vi kanske ska tänka om? Är ju inga stora summor men hade varit trevligt att kunna erbjuda.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.