Använda privatkonto på banken till företaget

2
1
Undrar när man startar ett kommanditbolag och ska fakturera till kunder, måste man ha ett bankgiro eller kan man använda sitt eget kontonummer?
1472
246
Måste, måste du väl inte, men det är en stor fördel. Ett kommanditbolag är en egen person, och då är det ju naturligt att ha ett eget konto. Skulle sen skatteverket få för sig att kolla kontot, så kan det ju vara skönt att slippa lämna ut alla sina privata uppgifter direkt. ( känner dom sen för det så kollar dom där ändå, men inte i första hand )
2
1
Men om jag har ett annat konto än t ex löne konto då kan jag använda det så länge tills det löser sig. Jag tänkte inte blanda ihop insättningar från fakturor och det privata.
1472
246
Ja, visst kan du det, men ska man vara noga, så är det kontot ditt privata, och varje insättning dit ska då ses som ett eget uttag, och varje företagsbetalning du gör, blir en egen insättning. Så fixa du ett riktigt konto. Brukar ju vara gjort på några minuter vanligtvis.
1009
206
En spinoff på fg svar; Är det fler här som varit med på förhör av banken för att få öppna ett vanligt konto till ett AB? Trodde att det skulle välkomnas att ge bankerna affärer, men tydligen ska man gå igenom affärsplan, budget och till råga på allt kan man bli nekad. Förvånad blev jag.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1472
246
Japp, det är det nya nu, och beror på den nya penningtvättlagen som vissa banktjänstemän övertolkar så till den milda grad att dom tror dom måste leka detektiver och poliser. Alla vi som håller på med start av företag, bokföring och liknande, ska vara anslutna till penningtvättregistret och anmäla ifall vi misstänker att det handlar om svarta pengar, knarkpengar eller nåt sånt, som tvättas genom att man startar ett AB och pytsar in 50 000 i kontanter. ( personligen tror jag ju att det måste finnas betydligt enklare sätt att tvätta pengar, handla på Ica t.ex ). Det här har nu bankerna tolkat som att dom till varje pris måste veta var de här 50 000 kronorna kommer ifrån, och var man sen kommer att få sina inkomster ifrån. Jag vet en som till slut gav upp och sålde sitt företag för han fick inte öppna ett vanligt konto, och kunde därmed inte driva sin verksamhet. Bolagsverket har nu snabbat upp sina rutiner så det går på 3 dagar att starta ett AB. Istället förhalar vissa banker det med 14 dagar. Jag har sett helt sjuka fall där personer som varit kund i banken hela sitt liv, blir ifrågasatta. Som lök på laxen tar sen skatteverket 14 dagar på sig för att regga F-skatt och moms. Staten ger med ena handen, och tar med den andra.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.