Några frågor angående bokföring vid årskiftet

6
Hej,

Jag känner mig inte helt säker på hur jag ska göra/ha gjort vid årsskiftet. Jag har enskild firma och använder ett bokföringsprogram. Jag har börjat bokföra i det nya året men är inte klar med förenklade årsbokslutet än. Så mina frågor är:

1. Läste någonstans att den sista verifikationen på året ska vara årets resultat, stämmer det? Hur ska det bokföras?

2. Ingående balansen förs över automatiskt som jag har förstått det, men jag antar att jag måste bokföra det gamla årets resultat in i det nya? Vilka konton ska jag använda då?

Tacksam för svar 🙂

Mvh

Greta
1472
246
Årets resultat är den näst sista verifikationen på det gamla året. Som sista händelse nollar du ner alla konton för eget kapital, ner till just 2010, som är det egna kapitalet och det enda kontot i den gruppen som ska ha ett saldo in på det nya året. Du samlar alltså ihop konto 2019,2018,2013,2012 till 2010. När du är klar med det, och byter till det nya året, så får du då uppdatera den ingående balansen så du får dom korrekta summorna. Allt detta nu under förutsättning att du inte låst det gamla året :) Det är annars ett vanligt misstag man gör som rookie.. folk är så ivriga att låsa åren, och sen går inget att ändra.
6
Tack så mycket för ditt svar! :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.