Vid revision, går skatteverket igenom privatkonto?

5
Hej!

Jag har en nära vänn som ska lämna in några års bokföring till skatteverket. Han är nervös och bad mig fråga på detta forum huruvida dom granskar privatkonton eller om dom bara går igenom företagskontot? Han har en enskild firma och har ett vanligt jobb vid sidan av.

Sedan har jag även en fråga som rör mitt företag. Har gått bak i mina egna papper för dubbelkolla allt, och ser till min förfäran att två kvitton är totalt bleka och ej läsbara!! Kan ej få ut nya då företaget jag handlat av gått konkurs 🙁. Vad är mina val? Kan jag backa och ta tillbaka inköpet och göra om det till eget uttag och lägga på moms samt andra avgifter som hör till eget uttag? Det får ju då läggas på årets resultat om det ens är möjligt?
1468
246
Ja., att kolla de privata kontona är närmast standard, och det gäller vid alla företagsformer. Skatteverket tar ju till de medel som behövs för att kolla om man får in mer pengar på nåt sätt, än de man tar upp i bokföringen. Och bankkontona vet dom ju att man inte kan dribbla med, för dom hämtar dom direkt på banken, så det är inte lönt att försöka vara kreativ när man skriver ut ett kontoutdrag. Och det är ju då insättningar man måste vara beredd att förklara. Har din kompis vanlig lön, så är det det som ska komma in på hans privata konto. Inte så mycket annat. Vissa saker kan man ju förklara med att man säljer grejer privat, men då ska du vara beredd att ta fram uppgifter på vem du sålt till. När det gäller dina egna blekta kvitton så..tja.. Grejerna ska ju vara läsbara, men kan du ge en vettig förklaring vid en eventuell kontroll så bör det inte vara några problem. Så jag hade suttit still i båten. Det är 7 år som gäller nu, för övrigt., så om dom är bleka nu, borde dom väl redan vara 3-4 år gamla?
5
Tusen tack för det otroligt snabba svaret! Ja jag misstänker att han eventuellt fått viss ersättning inbetald direkt på sitt vanliga konto. Men jag sa att han får kolla upp om man kan "krypa till korset" och erkänna och betala skatt för att slippa påföljder, eller kan det göra det ännu värre? Kollar dom då bara hans konto eller kan dom kolla hans frus konto med? Mina kvitton i detta fall är cirka 4 år gamla. Har försökt fylla i med penna texten, tog otroligt långt tid för att få med varje lilla bokstav men då visar jag väll i alla fall en välvilja att göra rätt för mig =). Hur vanligt är det att man åker på en revision som liten enskild firma? Är det något man ska räkna med att det kommer hända eller är det ganska ovanligt nu för tiden?
1468
246
Problemet med skatteverket är att reglerna säger att en rättning måste göras innan skatteverket frågat nåt, för att anses frivillig. Och frivilliga rättningar får du göra så mycket du vill. Men får du ett brev där det står att det ska göras en revision, och du då börjar lämna in rättningar, så är det ju rätt genomskinligt, och risken för skattetillägg är ändå stor. Och skattetillägget i såna här lägen brukar vara 40%. Har du alltså undanhållet 100 000 i skatt, så blir straffet 40 000 extra att betala. Så i det här läget kan din kompis lika väl sitta still och invänta vad som komma skall. Kanske förbereda sig på några bra förklaringar. Han kan ju ha tur också. Fruns konton bör dom lämna ifred, om dom inte misstänker nåt. Sen har jag nyligen i ett ärende fått klartecken från skatteverket att det är ok att lämna in en ny deklaration efter en revision, och kanske sätta av medel till periodiseringsfonder och sånt för att jämna ut den ökade skatten. Det har ju tidigare varit populärt att både ta ut skattetillägg, och sen åtala för skattebrott. Men här har man fått påbackning från EU om att det inte är okej eftersom det blir dubbelbestraffning för samma brott. Det brukar alltså stanna vid en kostnad. När det gäller risk för revision i enskild firma, så beror det lite på hur din situation ser ut. Det handlar om plus och minus= överleva. Har du intäkter i din enskilda firma på 100 000, och sen drar du bort utgifter på 90 000 och får 10 000 över, och inte har några andra inkomster så kan du räkna med besök. Väldigt få klarar ju att leva på 833 kr/månad. Eller som en skattehandläggare sa till mig en gång: *Folk tror ju vi är dumma i huvudet och inte kan räkna enkelt plus och minus*
5
Intressant med rättelsen! Innebär det att om man myglat och har oanmälda betalningar på sitt privata konto att man får en andra chans genom att helt enkelt införa en rättelse, alltså överföra korrekt belopp till företagskontot och bokföra samt göra en faktura, och vips så är allt förlåtet? Om man exempelvis har 10.000 kr oanmält, hur räknas det? Är det momsen på 25% plus sociala avgifter med mera på 50% av det som är kvar, och sedan 40% på det? I så fall blir ju summan groteskt stor att betala tillbaka :huh: När det gäller min egen firma så har jag en vanlig fast anställning vid sidan av som gott och väl täcker alla mina utgifter per månad, inga kosntigheter där. Företaget kommer inte upp i några högre summor per år (cirka 70-100 tusen i omsättning). Då borde väll risken för revision vara relativt låg då jag har en anställning som betalar all skatt osv, borde inte vara allt för iögonfallande?
1468
246
Om samvetet gnager och man vill rätta till nåt så är det helt ok 5 år bakåt i tiden. Som sagt, bara du hinner före en eventuell fråga, så går du fri. En slags amnesti kan man säga. Att beräkna skattetillägget i förväg är lite knepigt och man får verkligen läsa deras formulering noggrant. * skattetillägg beräknas på den skatt som hade debiterats om underlaget för skatten hade redovisats* Typ så. Har du alltså en insättning på kontot på 10 000 så är det 2000 kr av det som är moms, och 8000 som är underlag för inkomstskatt. Vi sätter skatten till 40% för enkelhetens skull.. 40% av 8000 är 3200. Skattetillägget blir då 40% av 3200 = 1280. Skattetillägget på momsen blir 2000 x 0,4 = 800. Sammanlagt strafftillägg alltså 2080. plus momsen 2000, plus skatten 3200 = 7280 sammanlagt att betala. Med lite reservationer då, för hur dom räknar. Ibland är dom hyggliga och sätter ett lägre skattetillägg, men vid totalrevisioner brukar det vara 40 %. Är det en momsrevision och dom hittar kvitton man fuskat med, så brukar det stanna vid 20% på den moms man undanhållit. Nej, du tillhör nog inte direkt högriskgruppen för att råka ut för en revision :). Men mitt exempel ovan, med 833 kr i månaden att leva på, var inte gripit ur luften, utan ett verkligt fall..
5
[quote="Ingvar Wogenius" post=51440]Om samvetet gnager och man vill rätta till nåt så är det helt ok 5 år bakåt i tiden. Som sagt, bara du hinner före en eventuell fråga, så går du fri. En slags amnesti kan man säga. Att beräkna skattetillägget i förväg är lite knepigt och man får verkligen läsa deras formulering noggrant. * skattetillägg beräknas på den skatt som hade debiterats om underlaget för skatten hade redovisats* Typ så. Har du alltså en insättning på kontot på 10 000 så är det 2000 kr av det som är moms, och 8000 som är underlag för inkomstskatt. Vi sätter skatten till 40% för enkelhetens skull.. 40% av 8000 är 3200. Skattetillägget blir då 40% av 3200 = 1280. Skattetillägget på momsen blir 2000 x 0,4 = 800. Sammanlagt strafftillägg alltså 2080. plus momsen 2000, plus skatten 3200 = 7280 sammanlagt att betala. Med lite reservationer då, för hur dom räknar. Ibland är dom hyggliga och sätter ett lägre skattetillägg, men vid totalrevisioner brukar det vara 40 %. Är det en momsrevision och dom hittar kvitton man fuskat med, så brukar det stanna vid 20% på den moms man undanhållit. Nej, du tillhör nog inte direkt högriskgruppen för att råka ut för en revision :). Men mitt exempel ovan, med 833 kr i månaden att leva på, var inte gripit ur luften, utan ett verkligt fall..[/quote] Otroligt stort tack! Så om han helt enkelt överför pengarna från fruns konto till sitt företagskonto och bokför som försäljning av tjänst med faktura så är allt ok? Alltså är det tekniskt sett olagligt att pengarna först gått via privat konto och sen företag? Vill ju inte väcka en sovande björn Med att pengarna först hamnat på hennes konto och sen trollas vidare till nästa konto kort därpå. Men som sagt om det tekniskt sett inte är olagligt att dom mellanlandar på hennes konto så är ju hon grön i allla fall hoppas jag!
1468
246
Tja, jag hade ju kanske inte rekommenderat metoden... Problemet när man börjar trixa med bankkonton och överflyttningar är ju att det är så lätt att spåra. Du kan ju omöjligt göra en överföring nu, och få det att se ut som om den gjordes för ett halvår sen.. Och om man har situationen att det kommer ett brev från skatteverket om revision, och kort därpå börjar det plötsligt flyttas pengar mellan konton, som det aldrig gjorts förr, så får man ju vara väldigt bra på att hålla masken när man sitter där i förhör och dom frågar varför det just nu börjat föras över pengar. För det är ju så. Det handlar inte bara om skriftliga frågor, utan även personliga förhör. Annars, rent generellt är det väl inget som direkt hindrar att pengar går via ett annat konto innan dom hamnar på företagskontot. Frun kanske har swisch, eller hade samma bank som kunden och man ville göra en direktöverföring. Det finns ju vettiga förklaringar.
5
[quote="Ingvar Wogenius" post=51455]Tja, jag hade ju kanske inte rekommenderat metoden... Problemet när man börjar trixa med bankkonton och överflyttningar är ju att det är så lätt att spåra. Du kan ju omöjligt göra en överföring nu, och få det att se ut som om den gjordes för ett halvår sen.. Och om man har situationen att det kommer ett brev från skatteverket om revision, och kort därpå börjar det plötsligt flyttas pengar mellan konton, som det aldrig gjorts förr, så får man ju vara väldigt bra på att hålla masken när man sitter där i förhör och dom frågar varför det just nu börjat föras över pengar. För det är ju så. Det handlar inte bara om skriftliga frågor, utan även personliga förhör. Annars, rent generellt är det väl inget som direkt hindrar att pengar går via ett annat konto innan dom hamnar på företagskontot. Frun kanske har swisch, eller hade samma bank som kunden och man ville göra en direktöverföring. Det finns ju vettiga förklaringar.[/quote] Båda jobben är gjorda för respektive cirka 1 och 2 månader sen. Så kort och gott finns inget att göra, att överföra nu kan göra det hela ännu värre? Vilken soppa detta blev! Nåväl, bara hoppas att ingen koll sker helt enkelt då :(
2360
37
De jag råkat på hos SKV vid besök har både varitdumma och inte kunnat räkna eller förstå vad de höll på med men sådant tystas ner. En gång jag var där hotatde man med att man kunde göra revision på min nya firma. Varsegod jag har allt med mig. Då blev man tyst men drog bokföringen i sin kopiator men begrep inte vad man själv höll på med och detta var ändå en blivande jurist. En annan gång avbröt skattechefen handläggaren när han förstod hur lite hon begrep, och visste inte ens vilken månad ett ärende gällde. Ärendena finns hos Högsta förvaltningsdomstolen sedan mer än 10 år för resning. Själv satt jag i företagsskattennämnd och det är skrämmande hur dessa handläggare och chefer presenterar ärender för oss. Under alla möten jag var närvarande var jag den enda som protesterade. så lunchen blev ofta efter 14 istället för 12. Lars Arenander
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.