Preliminärskatt vid förlängt (första) räkenskapsår

52
Jag är nybörjare på detta, så ursäkta en förmodligen lite dum fråga och svara gärna pedagogiskt! ;)

Mitt första räkenskapsår (enskild firma) kommer att vara 18 månader långt - 150701-161231. Skatteverket har meddelat mig att jag därför inte ska betala nån preliminär skatt förrän i februari 16. Jag kommer att få ett beslut från SKV tillsänt mig i januari 16.

Frågan: Den tid som är från 1/7 till 31/12 2015 är jag väl ändå skattskyldig, fast jag betalar skatten senare? När betalar jag skatten för perioden 150701-151231 - i samband med första skattebetalningen i början av 2016? Eller sprids det ut på nåt vis?

/Klas
2360
37
Det var första gången jag hört något så positivt som att man inte dra in skatt direkt och det ska du var glad för och inte protestera, däremot kan du påtala om du ser att det inte går med plus då att skjuta på skatt tills du går med plus. Det är inte ovanligt att det kan gå både 2 och 3 år innan det sker och med enskild firma har du då möjlighet att anända pengarna på ett bättre sätt än att de ligger hos skv. Däremot gäller det att år 2017 i maj ha koll på om det blir + eller minus. Du kan även begära att få betala moms då om du har en årsomsättning under 1 million.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
52
Tack för ditt glada tillrop. Dock svarar du inte alls på det jag frågar. Jag frågar när jag ska betala skatten för de första sex månaderna, /Klas
2360
37
Du sa ju själv i februari 2016 och förmodligen den 12 när även moms betalas in för 4:e kvartalet .
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
52
Kommer alltså SKV att be mig betala hela första halvåret i klump i februari 2016?
2360
37
Ja inte bara det, det är ju även sociala avgifter. Det var därför mitt välmanande råd att se till om det ger vinst. Tyvärr är det många som inte kommer längre för man har för högt uppskuvade förväntningar och betalar in utan att själv fått in så mycket. Det är mycket att tänka på som företagare även om man gått en starta eget kurs eller dyligt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
52
Tack. Det jag undrade var om alla skatter från första halvåret ska betalas på ett bräde i februari och jag förstår ditt svar som att - ja, det ska de. Over and out /Klas
632
3
Hej, Den skatten du betalar är endast preliminär och fastställs inte förrän du deklarerar i maj 2017. Den preliminära skatten du börjar betala i februari 2016 kommer att betalas med samma belopp under kommande 12 månaderna, med sista betalning januari 2017. Detta under förutsättning att någon preliminärdeklaration inte lämnas in under den här perioden. Den skatten du betalar preliminärt baseras på ett uppskattat resultat. Om du tror att resultatet blir högre så "ska" man skicka in en ny preliminärdeklaration för att få en högre debitering av preliminär skatt. Tror du att det blir lägre så kan du skicka in en preliminärdeklaration för att få en lägre debitering än den beslutade. Om du senast i början av januari 2016 skickar in en preliminärdeklaration så kan du själv avgöra hur mycket preliminärskatt som du ska betala under den första perioden. Hoppas detta klarade ut några frågetecken.
52
Det jag undrade gällde de sex första månadernas prel-skatt, när den skall betalas, då jag har förlängt räkenskapsår (18 mån). Jag förstår dig som att de sex första månadernas (150701-151231) preliminära skatt betalas "utsmetat" över 2016, ska jag förstå dig så? Eller uttryckt på annat vis: Den preliminära skatten på mina 18 första månaders förväntade resultat delas i 12 och betalas under 2016? /Klas
1009
206
Hej, Din sista mening stämmer. Har du förlängt räkenskapsår beräknas din preliminärskatt på hela denna period tillsammans (och inte 6 månader för sig och 12 månader för sig). Den beräknade preliminärskatten delas med lika delar för varje månad som det är beslutat att du ska betala (12 månader från februari 2016 i ditt fall). Hur din verkliga skatt blir fastställs från den deklaration (NE-bilaga) som du ska lämna in ca 5/5 2017. Blir din verkliga skatt större än det du betalt i preliminärskatt bör resterande skatt betalas in ca 10/2 2017 för att slippa räntekostnad (Ja - 3 månader före deklarationen ska in).
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.