AB - Fel i balansräkning (långt inlägg)

4
Hej!

Jag driver ett AB utan anställda. Verksamheten består i att jag hyr ut mig själv till konsultuppdrag och föreläsningar. De senaste två åren har bolaget inte haft någon verksamhet eftersom jag varit utomlands.
Under förra året sade jag upp avtalet med min redovisningsbyrå och de skickade mig då en SIE-fil som jag fortsatt att bokföra i (i stort sett bara återbetalning av skatt).
Nu sitter jag med bokslutet och får det inte att stämma.
Alla konton är avstämda och korrekta, men balansräkningen har en diff på 13961,25 kr.
Vid närmare analys ser jag att denna skillnad finns med redan i de ingående balanserna för räkenskapsåret.
Tyvärr innehåller SIE-filen inte verifikationer för föregående år, de ingående balanserna verkar vara inmatade manuellt.
Jag har också jämfört med balansräkningen i föregående årsredovisning. Där stämmer balansräkningen förstås, men de utgående balanserna stämmer inte med de ingående i SIE-filen.

Om någon kan se var felet är, eller komma med förslag till felsökning så vore jag mycket tacksam. De bifogade filerna är dels balansrapporten som kommer ur bokföringsprogrammet, dels den från årsredovisningen.



[attachment=213]Balans_bokfringsfil.jpg[/attachment]

[attachment=214]Balans_rsred.jpg[/attachment]




Alla verifikationer från föregående år finns i pappersformat, men tyvärr har jag inte tillgång till dem för närvarande.
Jag har mailat redovisningsbyrån, men de verkar inte svara...

Tack på förhand,
Anders
1009
206
Hej, Tråkigt att de inte hjälper dig. Det som är lite skumt är att alla konton från din övre balansräkning inte finns med i balansräkningen från årsredovisningen (140430). Konton 2440, 2641 och 2890 saknas. 856 kr. Det löser dock inte din diff. Stämmer resultatet -13105 kr mot din resultaträkning? Den posten i årsredovisningen finns inte med i den övre balansräkningen. Tillsammans blir de två "felen" 13961, som är din diff. Att de tre övre kontona försvann i årsredovisningen är ju konstigt. Att årets resultat inte finns med i balansräkningen är inte helt konstigt nu för tiden. Flera nya bokföringsprogram tycker att de förenklar för användaren genom att man inte behöver bokföra årets resultat (som vanligtvis görs som sista verifikatet på året) utan att beloppet automatiskt förs om vid start av ett nytt år. Detta blir dock ett problem om man exporterar sie, då transaktionen helt saknas. Det du kan göra är att först kolla om din leverantörsskuld stämde. Du bör ha fått betalt för den i början av nya året? Kolla också om momskontot stämmer med den momsdeklaration som lämnats för sista perioden. Kolla sedan om årets resultat stämmer med resultaträkningen.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
4
Tack så mycket för svaret! Jag har också undrat lite över de tre kontona. Det finns ingående balanser i SIE-filen, men jag kan inte se att de motsvaras av någon post i årsredovisningen. Du fick mig dock att inse varifrån den största diffen kommer. Ingående balans för "eget resultat" skall väl vara det ackumulerade resultatet (-13105-16608=-29713)? Om jag lägger in det blir diffen "bara" de 856 kronorna. Leverantörsskulden var en skuld till min redovisningsbyrå, som jag betalade i början av året. Jag har stämt av bank- och skattekontona mot de ingående balanserna, och de stämmer också. Just nu är e-tjänsterna på skatteverket.se stängda, så jag kan inte logga in och kolla momsdeklarationerna. Skall göra det senare. Tack än en gång.
4
Tänkte bara berätta att det löst sig med bokslutet nu. Jag fick svar från redovisningsbyrån och de hade identifierat felen. Tack än en gång för hjälpen.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.