Aktiekapitalet förbrukat.

4
Hej!

Jag driver ett litet AB utan aktiv verksamhet de senaste två åren. När jag nu gjorde bokslutet för föregående räkenskapsår står det klart att det fria egna kapitalet klart understiger hälften av aktiekapitalet (som är 50000).

Jag har försökt tolka bestämmelserna men blir inte riktigt klok på vad jag kan göra. Går det att fatta beslut på den ordinarie bolagsstämman om att minska aktiekapitalet? Hur mycket kan det minskas? Hur formulerar man beslutet i protokollet från bolagsstämman? Bolaget har inga skulder och kommer inte att ha några kostnader så länge verksamheten inte återupptas, så det finns egentligen ingen finansiell risk att ta hänsyn till.

Tack på förhand!
1470
246
Nej, du kan inte minska aktiekapitalet till under 50 000. Det är ju det minsta man får ha. Som det ser ut i ditt andra inlägg har du ett eget kapital på ca 20 000, så det fattas 5000 för att du ska nå upp till gränsen 'halva kapitalet'. Tyvärr ser det ju ut som att du dessutom är skyldigt bolaget drygt 7000 kr, om det inte är felbokfört? Avräkningskontot.. Annars hade du kunnat använda den summan, men det går ju inte nu. I dom här lägena brukar jag skriva en rad i årsredovisningen om att bolaget drivs med personligt ansvar för styrelsen. För det är ju det resultatet blir om du inte likviderar bolaget. Men ett vilande bolag ser man ju ingen direkt anledning att likvidera. Är det så du kommer igång igen så får du stå ut med ett personligt ansvar fram tills nästa årsredovisning som visar ett återställt kapital. ( förhoppningsvis )

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.