Bokföra högre belopp än vad som står på fakturan

60
1
Vi sålde en egenskriven bok och skickade med en faktura i paketet. Efter leverans, men innan betalning, beställde kunden ytterligare ett exemplar av boken. Men istället för att vänta på en till faktura så betalade kunden för båda böckerna på första fakturan.

Så nu sitter jag med en faktura på ett belopp, och en inbetalning på det dubbla. Jag hann inte skapa en ny faktura innan betalningen kom in, så jag har bara den ursprungliga fakturan.

Hur bokför jag detta så det blir rätt och snyggt? Fakturan är skapad i iOrdning (6.0.43), och jag använder kontantmetoden.

Tacksam för svar!
1009
206
Om det gått bara någon dag från att detalningen kom in skulle jag enklast skapa en till faktura på beloppet för bok 2. Då har kunden betalat faktura 1 och 2 samtidigt. Har det gått en längre tid sedan du fick in betalningen skulle jag lagt inbetalningen som förskott från kund (kortsiktig skuld) och bokat bort den när du gör faktura 2. (Alltså redan vid skapande av faktura 2 använt det konto du väljer för förskott från kund istället för konto för bank) Steg 1: Debet 1930 / Kredit typ 2680 Steg 2 (faktura 2): Debet 2680 / Kredit Försäljningskonto och moms Du måste skapa en ny faktura och det är nog enklast att göra den enbart på bok 2 (istället för att kreditera faktura 1 och skicka en ny med båda böckerna). Är din kund ett företag måste de också ha denna nya faktura och då är det lämpligt att tydligt markera att den är betald redan.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
60
1
Tack för svar! Det har gått en längre tid, så det får bli alternativ två. Det måste väl finnas verifikationer som stämmer med inbetalda belopp, så hur löser jag det? Ska jag skapa en bokföringsorder för att täcka upp skillnaden, eller går det att göra en notis på originalfakturan?
1009
206
Ja, du behöver ett verifikat för inbetalningen. Har du fått ett papper från banken (tex bg) kan du ta den. Annars kan du ha en sida från kontoutdraget att skriva på eller göra en egen bokföringsorder.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
60
1
Jättebra, då har jag koll på hur jag gör. Tack för hjälp!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.