Enskild Firma, Bokföring, Snart bokslut, Preleminärskatt

2
Hej alla företagare/mentors m.fl.

Jag sitter och går igenom min bokföring då det börjar närma sig bokslut.
Min firma stannade av efter jag började och det enda jag egentligen bokfört är kostnaden för själva bokföringsprogrammet, så det har i sig fungerat som ett sätt för mig att lära mig bokföra kostnader under tiden som jag fortfarande inte fått firman att gå igång ordentligt än.

Är lite osäker på min bokföring då jag endast registrerat fakturorna så bolaget ligger minus på kontot och jag sitter med funderingen att jag kanske behöver bokföra transaktionerna jag gjort till mitt företag för att betala dessa fakturor. Sen så började jag oroa mig en aning kring preleminärskatt. Hur kontrollerar jag vilken preleminärskatt jag behöver betala in, kan jag ta reda på detta via nätet på något vis?

Bokfört och registrerat moms har jag gjort varje månad så jag anser inte att jag slarvar men för att vara riktigt ärlig så är det fortfarande en hel del funderingar kring just bokföring och preleminärskatt.


Min fråga är alltså detta:
1. Behöver jag bokföra inkommande transaktion till bolaget för de pengar jag själv satt in för att betala fakturorna?
2. Hur hanterar man och kontrollerar sin preleminärskatt? Vart vänder man sig eventuellt vart på nätet kan man kontrollera detta.

Lite orolig att jag kommer bli överraskad med något som jag inte kunnat beräkna i förväg.

Tack på förhand
1009
206
Hej, 1. Om du betalar firmans fakturor med privata pengar så gör du en egen insättning (även om pengarna inte går via firmans konto). Du bokför då betalningen med konto 2018 Egen insättning (kredit), istället för 1930 bank. Ditt bankkonto ska överensstämma med bokföringens konto 1930 bank (eller det konto du valt). 2. Preliminärskatten beslutas i förskott för kommande år och sickas ut av Skatteverket i god tid. Iband är preliminärskatten satt till noll, tex vid start om man anmält att man troligen inte gör vinst. Du kan logga in på ditt skattekonto om du har tex bank-ID. Där ser du både allt som dragits från ditt skattekonto (tidigare preliminärskatt, moms, inbetalningar mm). Där ser man även beslutade skatter mm som ska betalas (under "dags att betala"). Om du inte känner dig säker på bokföring mm så kan det vara intressant för dig att någon som kan det ser över det vid bokslut/deklaration åtminstonde.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
2
Tack Johan, Jag har nu lyckats registrera insättningarna korrekt i mitt bokföringsprogram via insättning så balans är korrekt. Har också gått in och kontrollerat mitt skattekonto och betalat in den summa som visats under "dags att betala". Så nu känner jag mig mer stabil och har lärt mig mer och känner mig säkrare över mitt företagande, tack vare dig.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.