Moms utlandet och inkomst från utlandet? Expert

3
Hej!

Nu kommer jag med en komplicerad fråga men någon här kanske vet svaret. Fick svar av en stor redovisningsfirma att detta var något som var för svårt för deras avdelning, och att vi skulle ta till experthjälp. Hoppas det sitter någon expert i detta forum! 🙂

Sammanfattningsvis har vi väldigt mycket handel med utlandet. Speciellt USA och Kenya.

1. Första frågan är hur vi ska bokföra inköp av tjänster och momsen vid inköp från företag i Kenya och USA?
På de kvitton vi får så står det ingen moms specificerad, utan bara total summan.

2. Hur bokför jag tjänsterna och momsen vid utbetalning från Amazon I USA, och Storbritannien? (vi fakturerar inte utan de betalar ut till vårat konto) Vi säljer eböcker samt några tryckta böcker) Det är inte vi som trycker dem, det gör Amazons dotterbolag.

Här är amazons uttalande om skatterna (Direktöversatt av googletranslate)

Amazon parterna (eller deras dotterbolag) ansvarar för insamling och överföring alla eventuella
skatter som läggs på deras respektive försäljning av digitala böcker till kunder. Du är ansvarig för
eventuella intäkter eller andra skatter förfaller till betalning till följd av utbetalningar till dig av en
Amazon part enligt detta avtal. Följaktligen, om inget annat anges, de belopp som på grund av
dig nedan är inklusive alla skatter som tas ut för sådana betalningar. Amazonas Parterna hävdar
sig dock rätten att dra av eller undanhålla någon och alla tillämpliga skatter från belopp som av
dem till dig, och de förfallna beloppen, som minskat med dessa avdrag eller nekanden, kommer
att utgöra full betalning och avveckling till dig.

Som jag uppfattar det så står dem för moms inbetalningen? Jag har lämnat in en skatt information till Amazon och nu står det *Applicable withholding rate: 0%. Så som jag tolkar det betalar vi inte någon skatt i utlandet.

Väldigt tacksam om någon kan hjälpa mig med dessa frågor. Jag bokför i Visma eEkonomi.

Med vänlig hälsning
Peter
1470
246
Vad är det för typ av tjänster du menar? Är dom alltså utförda i t.ex Kenya? Vad menar du med 'väldigt mycket handel' ? Är det tjänster eller varor? Varuimport är nämligen inga konstigheter att momsredovisa. Det görs numera på samma sätt oavsett om du köper en vara från ett land inom EU, eller utanför. Tjänster är lite knepigare, därav frågorna ovan.
3
Vi köper in texter skrivna på engelska, ca 5000 ord. Jag tror att tjänsterna är utförda där. Adressen på kvittona som vi får är i Kenya. Det kan hända att det enbart är företagets adress och att de har personal som utför tjänsterna i andra länder, det vet jag inte. I stort sett alla verifikationer som vi har är utländska. Det är tjänster som vi köper in, främst textskrivande. Vi säljer digitala tjänster.
1470
246
Jag kan inte se att dom ska hanteras på annat sätt än import av varor. Dvs du ska lägga på moms, och får dra av samma summa. Och säljaren ska fakturera utan moms. Skatteverket skriver så här: [i]Huvudregeln vid försäljning av tjänster till näringsidkare är att tjänsterna anses omsatta i det land där köparen är etablerad, om tjänsten säljs dit. Du ska inte ta ut någon moms om köparen är näringsidkare i ett annat land än Sverige. Etablerad anses man vara där man har sätet för sin ekonomiska verksamhet eller ett fast etableringsställe. Om köparen saknar säte eller fast etableringsställe anses tjänsten omsatt där köparen bor eller vistas stadigvarande. Om du som näringsidkare köper en tjänst som omfattas av huvudregeln från ett utländsk företag (ett företag som inte är etablerat i Sverige) anses tjänsten omsatt i Sverige. Om tjänsten är skattepliktig ska momsen beräknas, redovisas och betalas här av dig som köpt tjänsten. Detta kallas för omvänd skattskyldighet. [/i] Problemet är att det verkar lite för enkelt, om du nu frågat runt och ingen kunnat svara..för det här är info man hittar på skatteverket på 5 minuter :) Men dom kanske inte orkade bry sig ..
3
Tack så mycket! Var inne på samma svar men som skriver så verkar det lite för enkelt.. Ibland gör man det mer komplicerat än vad det är. Återigen tack så mycket! :bravo

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.