Hjälp med import av varor utanför EU

6
Hej,

Vid import av varor utanför EU så händer det att beställningen går genom tullen utan att det kommer en faktura för moms av import. Hur gör man då med redovisningen? Ska man registrera utgiften varav moms 0 kr?

När man sedan säljer varan, ska man då lägga på moms när man själv inte betalat moms?

I de fall där men betalar moms på import och sedan säljer varan och redovisat momsen till skatteverket, har man då betalat moms 2 ggr? Jag får inte tillbaka momsen för min import eftersom jag betalar momsen och när jag säljer varan ska jag redovisa momsen som kunden betalat till skatteverket. Alltså betalar jag moms 2 ggr? Var tänker jag fel?
1472
246
Dom har gjort om systemet nu, sen nåt år, så det ska inte vara nån moms på fakturan du får från tullen. Det brukar vara moms på typ 25 eller 50 kr för nån administrativ avgift. Däremot ska det alltid finnas ett 'statistiskt värde' utskrivet. Kan vara svårt att hitta, men det ska finnas nånstans. Detta värde ska redovisa till skatteverket i momsdeklarationen, ruta 50. Samtidigt beräknar du då moms på den summan, och det är ju då 25% om det är vanliga grejer. Och då tar du upp både en beräknad utgående moms, och så drar du av samma summa som ingående moms. Det blir alltså noll som resultat, och det stämmer ju. Du har ju importerat utan moms. Men det ska ändå redovisas på momsdeklarationen. Har du ett hyfsat nytt bokföringsprogram så finns dom nya momskoderna i programmet, så du kan få ut en komplett momsrapport där allt står. Dock är det viktigt när man bokför det statistiska värdet, att man har två konton till det. Ett konto där det bokförs( och då skickar en summa till momsrapporten), och ett motkonto där värdet tas bort igen. För det här statistiska värdet ska inte påverka din resultatrapport. Det är enbart till för att skapa en momspost. Sen när du säljer dina varor så ska du lägga på moms, och den momsen ska du betala in till staten. Och här är det viktigt att du passar dig. Eftersom du köpt varan utan moms, så har du alltså ingen moms att dra av, så hela momsbeloppet som sen ligger i kundfakturan ska du vara beredd att betala in till staten. Det här är lite knepiga grejer. men när väl poletten ramlat ner, så kommer du att se det enkla i det.
6
Hej Ingvar, Tack för ett bra svar. Ja precis är lite krångligt men ska nog förstå det snart. Området import är nämligen nytt för mig. Men får jag sammanfatta och se om jag förstått rätt. När jag importerar varan bokför jag kostnaden (dvs den faktiska kostnad jag betalat) och sedan moms på det värde som säljaren angett på fraktsedeln (det statiska värdet)? Eller ska jag lägga på den moms på det jag faktiskt betalat? När jag sedan säljer till slutkund har jag lagt på ytterligare 25 % som skatteverket ska ha, MEN jag ska då dra bort det jag själv betalat i moms vid importen? Behöver man spara den fysiska fraktsedeln där värdet anges?
1472
246
Ja, du börjar närma dig.. :) Momsen beräknas på det statistiska värdet. Det är därför det finns. Oavsett vad du betalat alltså. Oftast hänger fraktsedeln ihop med tullhandlingen, så det är lika bra att spara alltihop. Men både påslaget av moms och avdraget gör du i ett svep på samma momsdeklaration. Det är alltså inget du ska fundera nåt vidare på när du sen får betalt av kunden. Säg att du importerar grejer och det statistiska värdet är 1 00 000 kr. Då redovisar du i ruta 50 på momsdeklarationen, 100 000. I ruta 30 redovisar du utgående moms med 25 000. ( 25 % av 100 000 ) I ruta 48 drar du av samma belopp, 25 000. Moms att betala eller få tillbaka blir alltså noll. Nu låssades vi i exemplet då att den här importgrejen var det enda som hade hänt. Om du hade andra försäljningar eller moms att dra av, så fyller man på med det i respektive ruta. Du kanske köpte frimärken för 100 kr, och av det var 20 kr moms som du ska dra av. Då blir alltså beloppet i ruta 48 istället 25 020 kr, och du ska få tillbaks 20 kr. Förutom frimärkena så säger vi då att du sålde dina grejer för 250 000 som du får av kunden. Då redovisar du alltså en försäljning på 200 000 och en utgående moms på 50 000. Och eftersom då alltså importmomsen går jämt upp, så är ditt enda momsavdrag de här 20 kronorna för frimärkena. Moms att betala in till staten blir då 49 980 kr. Och det är alltså här den viktiga poängen finns när det gäller import. Det blir ofta en väldig massa moms att betala in till staten, eftersom man inte har så mycket momsavdrag. Man tänker att Wow! här ramlade det in 250 000 kr på kontot, och glömmer att av det så är 50 000 moms som aldrig är dina pengar.
1472
246
Som halvt off topic kan jag ju bara nämna hur det var innan dom bytte system. Då fick du alltså en tullfaktura där importmomsen var pålagd, och du betalade den fakturan precis som vilken annan faktura som helst, och sen begärde du då tillbaka momsen från skatteverket. Fördelen med det nya systemet är alltså att du slipper ligga ute med momspengarna, utan det hela blir bara en papperstransaktion.
6
Tack för tydligt och bra svar! :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.